Медия за медиите

„Ах, тези медии!“ не се отказва да следи събитията на деня, напротив! Следи ги, но опосредствано. Следи техния живот в медиите, гледа отражението им в телевизионния екран, в екрана на компютъра или на мобилното устройство. „Ах, тези медии!“ наблюдават новината и начина, по който средствата за масова информация я „обличат“.


Главен редактор

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.

Заместник-главен редактор

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

Колумнист

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ „Св. Климент Охридски“ и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на „Един завет“ – Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.

Колумнист

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.

Колумнист

Д-р Ирена Тодорова завършва бакалавърската програма по политически науки (на френски език) и магистърската по дипломация и международни отношения на Нов български университет. Доктор по политически науки към същия университет, както и главен асистент и преподавател. Съветник е в политическия кабинет на министрите на образованието и науката (2014-2016) и на външните работи (2016-2017) на Република България. През 2016 г. печели стипендия на Държавния департамент на САЩ за специализация по американска политическа мисъл.

Колумнист

Ангел Карадаков е завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Своите дейности и интереси развива в сферата на медиите. Главен редактор е на православния сайт „Добротолюбие“ и водещ на едноименния подкаст в социалните мрежи. Автор е на статии и репортажи, свързани с живота на Българската православна църква, както и на множество социални и обществени теми във в-к „Стандарт“, БНТ и ТВ „Европа“.

Колумнист

Петър Марчев живее в Казанлък. Автор е на над десет книги, отличавани с национални и международни награди. Печели Голямата награда за разследваща журналистика „Джеймс Баучър 2010“ на Ирландскотопосолство. Издател е на независимия новинарски портал „Гласът на България“ (voice-bg.com). Специализирал е кинорежисура в НАТФИЗ при проф. Светослав Овчаров. Автор е на 6 късометражни филмови проекта.

Колумнист

В гимназията и в първите години като студент Димитър Стоянов пише и публикува в печатни издания коментари на политическа и правна тематика. През 2005 г. е избран за народен представител, през 2007 г. за евродепутат, а по-късно е преизбран. Междувременно завършва висше образование – специалност „Право“ в Софийския университет. През 2015-та г. полага клетва като адвокат от Софийската колегия, като и до днес работи на свободна практика по специалността си.

Колумнист

Завършила е испанска филология в СУ. От 2017 г. е доктор по испански – с тема на дисертацията „Феминизация на испанския език в обществено-политическата реч“. От 2008 г. преподавам политически и практически испански в УНСС. Пише като автор за различни медии.

Колумнист

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.Коментатор

Любен Дилов-син е български писател-сатирик, журналист, сценарист на телевизионни и кино продукции, автор и продуцент, политик. Създател и главен редактор на единствения сатиричен ежедневник в българската история, както и първото ежедневно частно национално радиопредаване. Той е съосновател и сред един от идеолозите на емблематичните телевизионни предавания “Ку-ку” , “Каналето” ,“Хъшове” , “Шоуто на Слави”. От 2010г. е главен редактор на българското издание на италианското списание „L’Europeo“.

Коментатор

Любомир Канов е психиатър и публицист. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София. Работи по специалността си и в България, и в САЩ. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за „опит за бягство“ и „подривна дейност срещу социалистическия строй“. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира от България през 1984 г. и отива да живее първо в Канада, а след това и в САЩ. Автор e на няколко книги, сред които „Вселената според Гуидо“ и „Стрела от тръстика“. Негови творби са превеждани на различни езици.

Коментатор

Бисер Манолов завършва висшето си образование през 1990 г. в УНСС като магистър по икономика в специалност „Инвестиции в промишлеността“. Впоследствие има редица специализации в реномирани чуждестранни институции и дългогодишен опит като финансист. Кандидат за управител на БНБ през 2015-та г. Бил е два мандата председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете, както и член на УС на Международната асоциация за депозитно застраховане.

Коментатор

Людмил Кърджилов е завършил журналистика в СУ „Климент Охридски“, профил „Телевизионна журналистика“. Има следдипломна квалификация „Международни отношения“ отново в СУ и няколко специализации: по управление на медии, Гармиш – Партенкирхен, Германия, по организация на работата в частна радиостанция в радио WSTW в Wilmington, USA; курс по Радио мениджмънт – Дойче Веле. Управител и главен редактор в „Дарик нюз“ ЕООД.

Коментатор

Мохамед Халаф е роден в Ирак, но през 1978 г. успява да напусне страната, идвайки в България. Журналист, анализатор и хоноруван преподавател в специалност „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“, както и във Факултета по журналистика и масови комуникации. В Университета води курсове, свързани с процесите в Близкия изток и медийната среда в региона.

Коментатор

Ивайло Гюров е заемал длъжността програмен директор на Нова ТВ и БНТ, както и изпълнителен директор на Ринг ТВ. Има мениджърски опит в туристическия и рекламния бранш. Бил е член на УС на Националния дарителски фонд „13 века България”, както и директор в SOS „Детски селища България“. От години работи в частния сектор, понастоящем за чуждестранна компания.Бойко Василев е водещ и продуцент на „Панорама“ по Българската национална телевизия. Снима репортажи и документални филми: от 2010 г. до 2016 г. продуцира документалната поредица по международна тема „Светът на живо“. Отразява войните в Сирия (2012 г.) и Ирак (2015 г.), а през юни 2001 г. организира специално издание на „Панорама“ от Скопие, във връзка с конфликта в Македония. Преди това е отразявал конфликтите в Босна и Херцеговина (1994 г. и 1995 г.), в Косово (1998 г.), ударите на НАТО в Белград (1999 г.), протестите срещу Слободан Милошевич (2000 г.). Владее английски, руски, немски, испански, босненски/сръбски/хърватски и ползва френски.

Нора Димитрова Клинтън завършва класическа и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, втора магистратура в Лондон и докторат по класическа лингвистика в университета “Корнел”. Със съпруга си е съосновател и съпредседател на Фондация “Американски научен център – София” (www.arcsofia.org), която вече 16 години служи като мост между академичните общности на САЩ и България.

Мартин Захариев е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е специализирал медиен мениджмънт в САЩ и Англия. През последните 25 години е работил в областта на медиите, телекомуникациите и туризма, като журналист, редактор, радио и телевизионен водещ и продуцент. Дългогодишен издател на списания, сред които „Егоист” и „Плейбой”, както и предприемач в различни медиини и иновативни технологични проекти. През 2013 г. е избран за депутат от София в 42-то Народно събрание, като гражданска квота, където е член на Комисията по култура и медии. В 43-то Народно събрание е съветник към същата комисия.

Емил Кошлуков завършва английска гимназия в Пловдив през 1985 г. и влиза в казарма, но е осъден на 6 години затвор за опит да предизвика бунт. През 1988 г. е освободен предсрочно. През 1989 г. е приет за студент в СУ „Св. Кл. Охридски“, където по негова инициатива се създава първото Независимо студентско дружество. Участва като делегат на СДС и водач на студентите на Националната кръгла маса през 1990 г.

При пожара на Партийния дом е набеден, че е участвал в подпалването, отнемат му и международния паспорт, успява да се прехвърли в Белград, а от 1991г. е в САЩ, където завършва политология. През цялото време активно сътрудничи на президента Жельо Желев, а през 2001г. година се присъединява към НДСВ и става депутат. От 2005г. е водещ и продуцент на различни предавания. От 2019г. е Генерален директор на БНТ и председател на УС.

Иван Иванов е роден във Велико Търново. Завършил е магистратура по социална и клинична психология в СУ „Св. Климент Охридски” и е доктор по политически науки от Нов български университет. Преподава в катедра Психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и е един от създателите на магистърската програма Политическа психология към Университета. Практикуващ психолог и психотерапевт. Народен представител в 43-ото Народно събрание.

Димитър (Дими) Стоянович е историк, сценарист и журналист. Роден е през 1977 г. Завършва немска гимназия в София и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сценарист на множество документални и игралните филми. Главен редактор на списание „L’Europeo“ и водещ на предаването „Денят започва с култура“ по БНТ.

Радан Кънев завършва столичната френска гимназия и право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1994-та  до 1998-та година е председател на Българския младежки червен кръст. Впоследствие става съдружник в адвокатска кантора. В периода 2013-2017-та е председател на Демократи за силна България. Две години по-късно е избран в Европейския Парламент, където и в момента е член в групата на Европейската Народна Партия (ЕНП).

Калина Андролова е политически анализатор в предаването „Политически НЕкоректно с Петър Волгин“, БНР. Бивш главен редактор на списанията L’Europeo и А-спекто.

Симеон II получава българската корона през 1943-та г. едва шестгодишен, а министър-председател на България в ръководеното от него правителството е от 2001-та до 2005-та г.

Антоний, чието светско име е Живко Киров Михалев, е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, а впоследствие продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Oтличен e с офикията архимандрит през 2006 г., а на следващата е назначен за протосингел на Пловдивската митрополия. Следва ръкоположение за константийски епископ в храма „Света Марина“. През 2013 г. е избран за митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква.

Соня Момчилова е с дългогодишен опит в публичната комуникация, реализиран в медиите, в институционалния и в корпоративния PR. Тя е била продуцент на различни предавания в българския телевизионен ефир, сред които и на сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин”. През 2021-ва година става член на СЕМ, а от следващата е председател на медийния регулатор.

Петър Стоянович завършва „Обща история“ и „История на Източна и Югоизточна Европа“ във Виенския университет, където през 1998-ма година става „доктор по философия”. През 2015-та защитава най-висшето научно звание „доктор на историческите науки“. Професор в Шуменския университет и в Института за исторически изследвания към БАН. Избран за министър на културата в 92-то правителство на България. Петър Стоянович е председател на „Царското историческо общество“. През 2022-ра година издава монографията Фердинандеум.

Негово високоблагоговейнство ставрофорен иконом Николай Георгиев е председател на Църковното настоятелство на Митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, Началник отдел „Връзки с обществеността“ при Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Елена Коцева е завършила българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Първите 10 години от трудовия си стаж преживява в образователната система, след което започва да работи в медиите – предимно онлайн издания. Главен редактор на News.bg от 2016 г.

Кирил Вълчев е роден през 1973 г. на 24 май (празника на Св. Кирил, на когото е кръстен). Завършва Класическата гимназия, а след това право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През следващите 21 години работи като адвокат, успоредно с което почти 28 години води емблематичното предаване на Дарик радио „Седмицата“. На 27 януари 2021 г. (пренасяне мощите на Св. Йоан Златоуст) без нито един глас против или въздържал се е избран от парламента за генерален директор на БТА.

Михаил Дюзев е роден на 2 септември 1975-та година в София. Завършва културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2000-та г. Той е български журналист, имащ опит във всички основни медии в страната. Водещ на сутрешния блок на националното Дарик Радио – „Дарик Кафе“, както и на предаването „Пресечна точка“ по Нова телевизия.

Георги Минев е бизнес журналист с богат опит от водещи български и чуждестранни издания. Главен редактор е на икономическото издание Money.bg и водещ на едноименното предаване в телевизия Bulgaria ON AIR. Доктор по икономическа журналистика, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС.

Евгени Кръстев е политолог и журналист. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“. Има магистърска степен по международни отношения и международна сигурност и богат опит в сферата на политическите анализи и медиите. Работи и пише основно по теми, свързани с геополитиката, сигурността и отбраната. От 2015 г. е автор и водещ на предаването „Пресечна точка” по Военния ТВ канал.

Йордан Кирилов Цонев е български политик от ДПС, народен представител в няколко последователни състава на Парламента. Зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по икономическа политика и иновации към Народното събрание. Заместник-председател на ПГ на ДПС.

Веселин Стойнев е дългогодишен журналист, понастоящем зам.-главен редактор в сп. BGlobal и колумнист в „Дойче веле”. Преди това е работил в сп. „Икономист”, завършил е СУ „Св. Климент Охридски” и Централноевропейския университет.

Пламен Сивов е директор на Фондация „Покров Богородичен“. С нейното име се свързват Издателска къща „Омофор“, книжарницата „Къща за птици“, сайтът „Православие.БГ“ и списание „Свѣтъ“.

Здравка Евтимова е писател и преводач. Има публикувани над 90 разказа и 4 романа. Част от творчеството й е преведено в чужбина (в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция и др.). Печели признания на световни конкурси, сред които провеждащите се такива в Нант и Лондон. Носител на редица литературни награди, български и международни.

Петър Москов е български лекар и политик, роден в София в семейство със стари демократични традиции. Завършва Медицина в Медицински университет – София, специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работи като старши асистент в УМБАЛ „Св. Анна“ в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Той е и един от учредителите на ДСБ, а през 2013 г. е избран за заместник-председател на партията. Понастоящем е лидер на Консервативно обединение на десницата (КОД).

Доктор по политология, Симеонов преподава политически кампании и изследователски методи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е Изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, изследовател в Института по социология „Иван Хаджийски“, член и бивш председател на клуба на стипендиантите на Фондация „Конрад Аденауер“..

Последвайте ни във фейсбук: