Кой колко похарчи за избори?

Кристиян Шкварек

Интересни данни излизат накрая на кампанията: Разходи на партиите за медии.

Много шеги могат да се напишат за „съпротивата/гражданите/силите на Доброто срещу Статуквото“, но ще се въздържа.

Сериозният анализ е, че вече на всяка предизборна кампания у нас ПП/ДБ са категоричният лидер по разходи, финансиране, медии, пари за структури и организации. Във Фейсбук наливат около 3 пъти повече от другите големи партии. В традиционните медии съотношението е и по-голямо. Тази кампания ги гледахме и слушахме повече от всеки друг и данните долу показват защо.По пътя от София до Пловдив билбордите бяха 47 за ПП/ДБ, 7 за ГЕРБ, 9 за Възраждане и 1 за ДПС. Само от чешмата не текоха.

Това не е упрек, естествено. Няма как да бъде. Всъщност, най-вероятно дори е нахъсващо за ядрото им. Ролята на партиите е да се борят за победа и власт, а ПП/ДБ правят точно това. Но този анализ показва нещо съвсем друго: че в България умело е изграден един фалшив образ на „Статукво“ и „Съпротива“, на „Задкулисието с парите“ и „бунтовниците от демократичната общност“. Това отдавна не е така, особено не след управлението на кабинета Петков, което зареди това политическо семейство с достатъчно капитал вече категорично да бие всички останали партии по харчене за кампании и агитация.

Няма битка между „Статукво/олигархия“ и „бунтовници/гражданско общество“, камо ли такава, в която ПП/ДБ да олицетворятват второто. И не само, защото при тях са по-големите пари за всякаква кампания и агитация. При тях са и основни фигури на „Задкулисието“ и сенчестия бизнес в страната – Бобокови, Арабаджиеви, Домусчиеви. При тях са основни инструменти на правосъдието в страната и огромна мрежа в съдебната система, към която „Съюза на съдиите“ кадрува от години.

Ако има „Статукво и Задкулисие“, то въпросното е в състояние на гражданска война, а не на ‘неравностойна битка с гражданите’. ПП/ДБ вече са по-богатата и финансово подкрепена част от Статуквото в България и това си личи от разходите на всички избори – а именно тогава, когато това има най-много значение. Просто тази част на Статуквото е много по-добра в ПР-а, в маркетинга, в изграждането на легитимни и добре оформени медии като тези в Икономедиа, които да изградят и поддържат образа на „демократична опозиция“. А са хора, които вадят милиони за кампании, като че са джобни.

И преди да скочите, че те вадят милиони за медии, а „лошото Статукво“ за купуване на гласове – ще ви насоча към десетките случаи като Хитрино, където цели общини, гласували години наред за ДПС изведнъж през 2021-ва гласуваха изцяло за ДБ, а после през Ноември за ПП. Рязка, демократично-либерална смяна на „гражданската позиция“ на хиляди дългогодишни гласоподаватели на ДПС в села и махали. С други думи – всички купуват. Просто ПП/ДБ към това добавят и тройно повече пари за медии, фейсбук и аутдор.

Защото не са „малката, градска, демократична общност“, а подкрепената от редица олигарси и крупни интереси втора половина на Статуквото в България. Изборът отдавна не е „граждани срещу Задкулисие“, а просто за коя половина на Задкулисието си.

Nessuna descrizione della foto disponibile.

Снимка: БГНЕС

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
admin