Спете спокойно, идват избори

Проектокабинетът на проф. Николай Габровски не мина, което беше и съвсем очаквано. Причините са много, но основната, както каза самият Кирил Петков, „Г-н Габровски е професор по медицина, но не мога да кажа същото за неговите кандидати за министри”. Така е, напълно е прав този титан на мисълта – как може толкова несериозно отношение от страна на Габровски, а и на ГЕРБ – да се опитат да скрият зад един професор, сума ти неизвестници! Добре, че беше Петков, за да ни разкрие измамата, за малко негови съпартийции от ПП (а и от ДБ)  да се подведат.

Не по-малко важна роля изиграха и редица почтени медии и журналисти, които през последните дни се надпреварваха да разкриват черни точки от биографията на проф. Габровски. От тях разбрахме, че е: много съмнително уж успял в професията си лекар да има политически амбиции. Тоест или не е добър в това, което прави, или е купен. Остава само да изберете кое от двете ви харесва повече. Аз се спирам на първото, което тези дни прочетох на стената на един поддръжник на ПП – „За пръв път чувам за този Габровски, от коя дупка го изкопаха? Ако беше толкова добър лекар, щях да го познавам!” Абсолютно правилно, уважаеми, Габровски е един случайник, подвизаващ се като лекарче! Но си признавам, че много силно ме привличат и аргументите на една депутатка от ДБ, която не знам как смогва да кове и закони, защото 90% от времето си прекарва във Фейсбук, но благодарение на напълно резонния и въпрос „Какво се случва с пациентите на проф. Габровски”, под поста и беше разкрита цялата измама, която въпросният се опитва да извърши. Разбрахме, че е изменил на Хипократовата клетва, че е взел пари за това, че е измамник, че е ТИМ-аджия, че е изнудвал пациенти за пари. И т.н. и т.н. Истински демон в човешки образ, поклон пред госпожата от ДБ, която имаше смелостта да предизвика такава лавина от признания на стената си! Безспорно благородна кауза!

Но да оставим тази бита карта проф. Габровски. А, извинявам се, във връзка с титлата му „професор”, аз лично бяха най-впечатлена от едно друго разкритие, не мога да се сетя на чия стена беше направено, но гласеше, че кариерата и успехът на Габровски са тръгнали нагоре по времето на Борисов, иначе бил абсолютно неизвестен некадърник.

Важното е, че вчера „Продължаваме промяната“ официално обявиха, че номинират бившия министър на образованието Николай Денков за премиер с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Както доволно отбеляза Кирил Петков, „Обсъдихме на председателски съвет кандидатурата за кандидат-премиер с втория мандат. Тя вече е съгласувана с ДБ. И днес ще бъде обсъдена с националните органи на партиите. Кандидатурата е Николай Денков. Той е академик на БАН и редовен член на Европейската научна академия. Професор и доктор на науките по физико-химия. Министър в три служебни и едно редовно правителство. С богат опит в управлението и член на „Продължаваме Промяната”.

Разбира се, ден по-рано ПП предупредиха, че ще направят тази жертва – да предложат правителство на малцинството с ДБ, но само ако останалите партии изпълнят условията им за приемане на конкретни законодателни инициативи, като сред най-важните са: приемане на механизъм за разследване на главния прокурор; приемане на реформата на КПКОНПИ; внасяне на предложение за промени в конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор; приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс.

Благодарности на ПП, че никога не забравят болките на обикновения човек, който сън не го лови откакто Иван Гешев е главен прокурор и ката ден се чуди как да премахне неограничената му власт! Не по-малко важен е въпросът с приемането на ветото на президента, касаещо гласуването с така компрометираната хартиена бюлетина, срещу което както знаем отлично, целият народ се вдигна на многохиляден бунт.

Не по-малко важен знак е, че съпредседателят на ДБ – Христо Иванов – вече заяви, че „академик Денков е човек с ясна политическа кауза, каквото е образованието. Мисля, че има много смисъл в такава кандидатура”.  Както знаем, кандидатура без одобрението на Иванов всъщност не е легитимна и е предварително обречена на провал.

Но да кажем няколко думи за Николай Денков. Първото и най-важното – той не е просто професор, а академик. Академик, хора, представяте ли си? Плюс това, опитът извира от него – бил е в първото правителство на Бойко Борисов, после е зам.-министър на образованието във второто правителство на ГЕРБ, става служебен министър на Румен Радев, а накрая е министър в редовното правителство на Кирил Петков. Аааа, да не пропуснем, бил е заместник и на Меглена Кунева.

Освен това, но не на последно място по важност, още от 2018г. Денков, заедно с Кирил Петков, учредяват фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Дейността и e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие, като фондацията е създадена с основното партньорство Фондация “Америка за България”. Лектори, освен Денков и Петков, са Асен Василев, Лена Бориславова и Даниел Лорер. Колко мил и задружен колектив, който някак случайно продължава колаборацията си и малко по-късно, вече на по-високо ниво. После пък стигаме до 2021г., когато се появява и конфликтът на интереси, защото Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев. Проблемът уж е разрешен, но само привидно, защото Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Петков запазва част от правата си, а пък двамата с Денков получават именно тези министерства в кабинета на Радев, чиито дейности са и тези, с които се е занимавала фондацията им.

Но както знаем, нито Петков, нито Василев, нито никой от министрите в кабинета на първия не нито разследвани от прокуратурата, нито по някакъв начин свързани с подозрителни сделки, нито ДАНС също им е метнал око, нито нищо. Нали така? Или май беше точно обратното…

Въпросът е дали акад. Денков, който видимо няма проблем и се вписва отлично във всяка партия, всеки кабинет и всяко правителство, не може да бъде определен като представител на статуквото? Или пък номинацията му е мост към Бойко Борисов, или пък подадена ръка към Румен Радев, или пък дори реверанс към мафиятаааа! Да, към мафията именно, защото както отлично знаем, както ежедневно ни напомнят, Борисов е мафиот. Тоест Денков, като министър в негов кабинет, е обслужвал мафията, нали така?

Не знам за вас, но аз започнах да се оплитам трябва ли номинацията за министър-председател да е опитен политик или пък може да е млад, но ентусиазиран и честен, а може би трябва да е свързан с тази или онази партия, или пък не… А иначе си говорим за принципни позиции, веднъж ни заливат анализи и коментари как не трябва да е някой случайник, появил се погрешка на политическата сцена (като проф. Габровски), после може (ако става въпрос за Кирил Петков – тогава може, разбира се), след това изведнъж ни казват, че трябва да е опитна фигура (акад. Денков е отличен избор както разбрахме), но не всеки.

Не по-малко объркващо е, че Денков ще бъде подкрепен именно от ПП и ДБ, които иначе се борят срещу статуквото, мафията и ГЕРБ, а пък ДПС вече заявиха, че няма да гласуват „за” този кабинет, което вероятно ще направят и ГЕРБ, и БСП.  Но пък това от своя страна води до още по-хубавата констатация, че ще бъдем свидетели и на трето предложение за кабинет. А най-хубавото е, че има поне теоретична възможност той да бъде даден на ДБ, които (според добре осведомени източници) спрягали като вариант за министър-председател… Надежда Йорданова. Тогава вече със сигурност ще можем да заявим: надежда всяка тука оставете!

Но и дори това не е краят, уви, защото сме на прага на поредните избори. Пак ли, изнемощял пита избирателят. Да, най-хубавото предстои, ехидно отвръща ехото…

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.