Тръмп срещу ДеСантис – битката на големите републикански зверове

Автор: Сара Бакстър

На парада на бъдещите кандидати за президент от Републиканската партия в Лас Вегас имаше само един голям звяр, въпреки че много по-малки създания показаха своите качества. Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, получи бурни овации за обръщението си към лидерската конференция на Републиканската еврейска коалиция. Кралят на джунглата MAGA Доналд Тръмп беше приет топло, но беше помолен да се появи в последния момент само на видео.

Двамата борци за награди започнаха като съюзници, но сега са на различни светове. На 44 години ДеСантис е с 32 години по-млад от Тръмп, има бляскава съпруга Кейси, бивша водеща на телевизионни новини, и три деца, които изглеждат създадени за ролята на бъдещото „първо семейство“. ДеСантис в никакъв случай не е  оратор като Тръмп, но той владееше сцената в Лас Вегас, след като спечели преизбирането си във Флорида. Що се отнася до Тръмп, фаворизираните от него републикански кандидати окапаха на междинните избори.

Най-сетне 76-годишният Тръмп има сериозен претендент за президентския пост в момент, когато „мачо мачото“ (любимата песен на Тръмп в предизборната кампания) изглежда необичайно слаб. Само заради това ДеСантис е приветстван като герой от републиканския естаблишмънт. Тръмп не само е на опашката в електорален план, но и е изправен пред потенциални наказателни обвинения заради поведението си по време на щурма на Капитолия на 6 януари и съхраняването на секретни документи на Белия дом в дома му във Флорида.

Тръмп не е притеснен. Той обича да е аутсайдер. „Аз съм жертва. Аз съм жертва“, повтаря той без да се изчервява на старта на президентската си кампания през 2024 г. в лъскавата бална зала на Мар-а-Лаго на 15 ноември. Дъщеря му Иванка беше заета да мие косата си тази вечер, след като отказа да се върне в политиката. Но снахата на Тръмп, Лара, се присъедини към Тръмп в отправянето на завоалирани заплахи срещу ДеСантис. Ще бъде „по-хубаво“, предупреди тя, ако той остане извън надпреварата: „Мога да ви кажа, че тези първични избори стават много мръсни и сурови“. Републиканската партия може да бъде разделена на две заради тази битка.

За Тръмп всичко е лично. Той настоява, че е създал ДеСантис и може да го унищожи по своя прищявка. ДеСантис беше негово протеже през 2018 г., когато Тръмп подкрепи сравнително неизвестния тогава конгресмен от Флорида да се кандидатира за губернатор и да спечели напрегнатата надпревара. Но ДеСантис има его, което може да се сравни с това на неговия ментор. В неотдавнашна предизборна реклама той се похвали, че на осмия ден „Бог е създал… Рон ДеСантис“. Това гордост ли е или увереност на човек, който е в серия от победи?

Стартът на кампанията на Тръмп в Мар-а-Лаго беше „ниско енергиен“, подиграваха се коментаторите, сравнявайки го с предишния губернатор на Флорида, Джеб Буш, когото Тръмп отнесе с брутална лекота през 2016 г. Но наръчникът на Тръмп не се е променил: когато си в криза, удари ги силно. Популярен плакат сред тълпата на MAGA показва Тръмп като екшън героя Рамбо, който е твърдо решен да отмъсти. ДеСантис може и „едва да е започнал да се бори“, но Тръмп никога не е спирал да се бори с честни и нечестни средства.

В началото на престрелката този месец Тръмп измисли типичен обиден прякор за своя съперник: Рон ДеСанктимониус. Възможно е в подигравката да има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. ДеСантис не е изпитан на националната сцена. Той няма силата на знаменитост и харизмата, която притежава Тръмп, и е склонен да се приема много на сериозно. За видните републиканци и големите спонсори това е добре дошла промяна, но може би не и за феновете, които в крайна сметка ще решат кой ще спечели номинацията.

Приятел от богатите републикански кръгове с домове във Флорида и Пенсилвания – два щата, които са жизненоважни за победата, казва: „Тези две големи горили наистина могат да се канибализират взаимно. Може да стане грозно, но ако трябва да заложа на това, бих заложил на Тръмп. Де Сантис е изключително популярен във Флорида, но може ли да превърне в червено масивите от избиратели със сини якички в Пенсилвания? Той не разлайва кучетата като Тръмп.“ И все пак ДеСантис е културен воин, който твърди, че неговият щат е „мястото, където будителите отиват да умрат“. Той се изправи срещу Disney заради подкрепата му за ЛГБТ+ въпросите в училищата (законопроектът „Не казвай гей“) и спечели. Сривът на акциите доказа колко вредно е било за могъщата мишка да се забърква с ДеСантис.

Освен това той получи похвала за това, че е запазил училищата и предприятията отворени по време на пандемията, влезе в спор с д-р Антъни Фаучи, дясната ръка на президента Байдън по въпросите на Ковид-19, и спечели голям брой гласове сред латиноамериканските гласоподаватели в окръг Маями-Дейд, който преди това беше крепост на демократите. Това се случи въпреки организирането на противоречива акция през септември миналата година, когато мигранти от Тексас бяха превозени със самолет до Марта’с Вайнярд, лятна плажна колония на Вашингтонския политически елит в Масачузетс.

„Тези две големи горили наистина могат да се канибализират взаимно.“

„Имаме губернатора на Флорида … който крои таен заговор за изпращане на имигрантски семейства като добитък на самолет“, избухна местният представител на щата. Въпреки това ДеСантис не се разкайваше.

Плюсът на ДеСантис е, че всички републиканци обичат да са в отбора на победителите. Той излъчва атмосфера на компетентност, а според Род Дрехер, старши редактор на The American Conservative: „Тръмпизмът няма бъдеще, освен ако не замени Тръмп с аколити (помощници, последователи – бел. прев.), които всъщност са добри в политиката и предпочитат да управляват, а не да туитват“.

За разлика от него, бившият президент изглежда все повече като пречка за републиканците. Въпреки че Тръмп все още може да привлича тълпи, избирателите се умориха от неговото определение за „победа“. Както каза Пол Райън, бивш републикански председател на Камарата на представителите, пред ABC News: „С Тръмп ние губим… През 2018 г. загубихме Камарата на представителите. Загубихме президентството през 2020 г. Загубихме Сената през 2020 г. А сега през 2022 г. трябваше и можехме да спечелим Сената. Но не го направихме. И имаме много по-малко мнозинство в Камарата на представителите заради фактора „Тръмп“.

Това е дилемата на републиканците. Тръмп е токсичен за много независими гласоподаватели, особено след неговите „спрете кражбата“, отричащи изборите, и бунта от 6 януари. Въпреки това той спечели близо 75 милиона гласа през 2020 г., повече от всеки републикански кандидат в историята (и все пак загуби от „сънливия Джо“ Байдън, който миналия уикенд навърши 80 години). Ако загуби номинацията от ДеСантис, най-запалените му поддръжници може да не се явят да гласуват през 2024 г. Това е случай на невъзможност за победа с Тръмп, невъзможност за победа без него.

Няма съмнение, че ДеСантис има смелостта да се изправи срещу бившия президент. Той е израснал в скромно италианско семейство в работническия Джаксънвил, Флорида, а след това е учил в Йейл и Харвардското училище по право. Докато е там, се присъединява към военноморските сили на САЩ, служи като адвокат в Гуантанамо и в Ирак като правен съветник. Все още служи в резерва на военноморските сили.

Смята се, че съпругата му Кейси е най-важният му политически стратег. Тя е диагностицирана с рак на гърдата едва преди година, но миналия месец е обявена за излекувана от рак. Способността ѝ да се справя без излишни усилия спечели широко възхищение.

Това не попречи на Тръмп да намекне, че разполага с компромат за Де Сантис. В самия ден на междинните избори той се опита да го сплаши да не се кандидатира за президент. „Бих ви казал неща за него, които няма да са много ласкави“, каза Тръмп по Fox News.

Бившият президент може би ще трябва да се примири или да замълчи. ДеСантис не е обявил официално кандидатурата си, но е събрал огромен финансов ресурс. Той просто изчаква да се включи в надпреварата в момент, който сам избере, а не когато Тръмп реши. Дотогава той може да не се притеснява да изтъква собствените си успехи и да игнорира съперника си.

ДеСантис се надява, че Тръмп ще насочи яростта си към останалите републикански претенденти, които рискуват да разцепят полето в полза на Тръмп. Що се отнася до Тръмп, той трябва да убие или да бъде убит.

Сара Бакстър е директор на Центъра за международни репортажи „Мари Колвин“, Ню Йорк.

Превод: Димитър Петров

Материалът е на Evening Standard и публикуван преди новината, че Илон Мъск би подкрепил Рон ДеСантис, ако губернаторът на Флорида се кандидатира за президент.

Изображение: NowThis World

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали