Илин пише на Илон

Има нещо много общо между фараон Тутмос III, Уилям Шекспир и Илон Мъск и това е, че и тримата не са чували за Белоградчишките скали. За разлика от първите двама, последният има щастието да живее по времето на служебното правителство на летеца-президент или президента-летец Румен Радев. Разбира се, господин Мъск, въпреки че е официално най-богатият мъж на планетата, тъне в блажено неведение за тази чест. И така щеше да продължи много, много дълго, ако случайно не бе попаднал на снимка на българския фотограф Владислав Терзийски. Самата снимка е правена преди няколко години, но чак сега се появява в Туитър и по съдбовна случайност попада в полезрението на новия собственик. „Сигурен бях, че това е от Elden Ring“, пише Илон Мъск. За масово незнаещите, Elden Ring е игра, създадена през тази година, но вече е истински хит с продадени над 17.5 милиона копия. Сюжетът се развива в измислен ала Толкин свят, така че е напълно нормално да е позната и на господин директора на “Тесла”. Ииии…

Ами, това е. Няма повече. Или поне няма повече от страна на бай Илон. Ако бяхме в нормална държава, под публикацията щеше да има няколко коментара, пълни с национална гордост и дотам. Ние обаче сме уникални под Слънцето и това се оказва само началото на една прелюбопитна ситуация. Защото изречението на Мъск попада в административния български поглед и започва умопомрачителна комуникация, поведена от община Белоградчик, която тържествено обявява, че снимката е от България и отправя първата плаха покана за гостуване. Малко по-късно на терена излиза “тежката артилерия” в лицето на вицето Атанас Петканов, който се изрязва мъжката в Туитър: “Хайде, Елон, трябва да посетиш България – стига игра игрички”. Разбира се, Наско и Илон са аверчета, яли са или са пили на поне петдесетина софри и поне два курбана в Рудозем. Защото как иначе можем да обясним подобно свойско отношение. И докато Мъск се чуди какво да отговори, отбелязваме включването на министъра на туризма Илин Димитров и прочувствения му апел: ”Скъпи, Елон, пиша ти от България. Каня те да видиш това място. Имаме много други забележителности – най-старите в света находки на обработено злато са открити в България. Ела да ги видиш.”

Преди да продължим с хронологията, нека обърнем малко повече внимание на Илиновите думи, защото те са начало на хистерията по “идването на Мъск в България”. Министър Димитров е главният двигател на шумотевицата около бъдещото посещение на милиардера и не пропуска да изтъква ролята си в различни интервюта през следващите дни. “Ще дойде ли? И… да, в крайна сметка май ще дойде. Дори да не дойде – цяла България говори от два дни за Белоградчишките скали.” Телешкият министъров възторг е меко казано странен, защото най-малкото е насочен в абсурдна посока. Явно първосигналното мислене е едно голямо достойнство на администрацията ни, за да се съблазнява най-богатият човек на Земята с “най-старите в света находки на обработено злато”. По-безсмислено изказване трудно би се формулирало, но да кажем, че е плод на изключително въодушевление. Активността на Министерството на туризма обаче не се изчерпва с патос в тв студиата и социалните мрежи. Пред BTV Илин Димитров казва буквално: ”Илън Мъск не открива топлата вода и не е първият, който открива красотата на България. Аз като министър на туризма бях длъжен да отиграя вдигнатата топка и да го поканя. По българин, който има среща с Илън Мъск по друга работа, изпращаме покана и сребърен ритон.” Защо сребърен ритон, а не мускали с розово масло, е мистерия.

Но за сметка на това, не е никаква изненада, че туристическото министерство следва една меко казано екстравагантна линия на рекламиране на страната ни. Помните ли министър Ангелкова, която се снима до “върволицата ослепени Самуилови воини” на едно от международните туристически изложения Ваканция & Спа Експо през 2016 година? Пак тя беше стъпила върху пльоснат винил, изобразяващ нестинарството по нашите земи. Очевидно сегашният министър просто продължава политиката, завещана от предшествениците му. Съвсем естествено всички тръпнем в очакване на това какво ще каже Мъск другата седмица на оня българин, дето ще му даде ритона. Всички се вълнуваме, мигрантите не влизат през границата, кокошките спряха да снасят. Цял Белоградчик навярно вече се подготвя за визитата, още повече, че едно от местните заведения вече се похвали във Фейсбук, че е получило запитване за резервация от “екипа на г-н Мъск”. Разбира се, публикуван е и съответният имейл – доказателство за внезапно избухналият интерес към нашите манджи. И съвсем по български собствениците на ресторанта прехвърлят топката към местната община, която трябвало да оправи пътя и “да прокара едни мижави 200 метра тръби”. Общината отрича, всичко било цветя и рози, само Мъск да идва.

 В еуфорията, яхнала тренда, се врязва Софийската опера и балет със следната покана: „Уважаеми г-н Мъск, Любезно Ви каним на откриването на ежегодния летен фестивал „Опера на върховете“, Белоградчишки скали, на 4 август 2023 г. с операта „Рейнско злато“ от Рихард Вагнер. С уважение, Пламен Карталов, режисьор и генерален директор на Софийската опера“. Любопитен факт – на сайта на операта страницата с поканата е изтрита почти веднага след нейното публикуване, но както се казва “следите остават”. И те са доказателство за една своеобразна сервилност, проявена в десетки покани към бай Илон Мъск от кого ли не. Оказва се, че са пропуснали да се “разпишат” само Клуба на пенсионера в село Пишурка и колектива на ЕТ “Тесла и пирони” Нови Пазар.

Способността ни да създаваме слон от медийната муха е нещо, което винаги ще предизвиква учудване. Към настоящия момент, ако напишем в Гугъл “Илон Mъск белоградчишки скали”, ще се появят над 34 200 резултата. И с това, като че ли истерията достига своя пик. Сега ни остава да стискаме палци Лейди Гага да коментира снимка на мусака, за да се втурнат шеф Манчев и шеф Андре Токев да я канят на празника на саламурата в село Припек. Или пък Опра Уинфри да сложи един лайк на песен на Теодосий Спасов, че да рипне Саня Армутлиева и лично да занесе покана на тв звездата за концерта на Павел и Венци Венц (последният, както знаем, е само един човек).

Най-абсурдното в цялата наша медийна превъзбуда е, че практически Илон Мъск дори не е харесал снимката на Владислав Терзийски. Просто е коментирал, че тя му прилича на бекграунд на компютърна игра. Ако всеки друг би написал същото, със сигурност нямаше да има подобни шумотевици. Но пък и никога нямаше да узнаем, че има българин, който ще се срещне с Мъск по работа. Тъжният извод е, че вълнение ни обхваща само, когато някоя чужда звезда коментира българската природа или култура, тогава избухва патриотизмът ни. И за финал: до леденото хоро, друга “вековна” традиция, остават точно 40 дни – достатъчно време да се прехласне още някой я по крепостта Баба Вида, я по Побитите камъни.

Изображение: Радослав Първанов

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любомир Любомиров

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.