Докога ще борим с дезодоранти незаконните мигранти?

Тази седмица премина през знака на гонките, ако трябва да използваме медиен език, между трафиканти на нелегални мигранти и служителите на реда по улиците на София (но не само). Вследствие на подобно преследване 51-годишен полицай е с черепно-мозъчна травма и в медикаментозна кома. Главният секретар на МВР Петър Тодоров и неговият заместник Станимир Станев подадоха оставки (президентът обаче не ги прие). Припомняме, че август месец тази година други двама служители на МВР загинаха при опит да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас, а по-рано този месец друг техен колега бе убит в престрелка с каналджии на границата с Турция.

Проблемът, по всичко изглежда, е двояк.

Едната част от него представлява недостатъчният контрол по българските граници. Това, от своя страна, се дължи на две обстоятелства. Първото: компрометираните участъци от построеното защитно съоръжение по линията с Турция. Последното, особено ако бъде сравнено например с това на гръцко-турската граница, прилича на заграждение на кокошарник.  Второто е недостатъчната подготвеност и оборудване на изпратените да патрулират границата служители на реда. По думите на полицай пред бТВ, чиято самоличност е скрита поради съображения за сигурност, част от колегите му били опасни сами за себе си, тъй като не можели да боравят с оръжие. Отново пред въпросната частна медия служителите на реда споделят:  

На мен са ми дали една униформа, кубинките са ми скъсани.Оборудването, което имам от МВР, е един пистолет, едни белезници и лютив спрей. Нещата ми по колана са лично закупени. Бронежилетките ни са с изтекъл срок на годност и не се знае дали ще спрат дори и пистолет „Макаров”. Няма шанс да спрат нож. На границата сме по сам човек, а когато нямаме радиовръзка и телефоните ни не работят, трябва да се крием от тези бежанци, защото те ще ни разкъсат. Има случаи на паднали колеги, на убити и много ранени служебни кучета на границата,  но това всичко се прикрива.

Източник: бТВ

Да отидеш на престрелка с нож. Това е положението на българските служители на реда, изпратени да охраняват границата.

Другата част от проблема на избуялото каналджийство на нелегални имигранти е либералното законодателство спрямо трафикантите на хора, тоест наличието на санкционен праг, който явно не респектира криминалните лица. По данни на МВР, в периода между 2021-ва и 2022-ра г., от приключили 2485 дела за трафик само по 158 от тях има наложени ефективни наказания, а 1442 са завършили със споразумения. Лицата, които биват спирани и задържани, след ден-два отново са по пътищата, заяви на брифинг служебният министър на вътрешното ведомство Иван Демерджиев. Междувременно МВР е изпратило до парламента предложения за промени на Наказателния кодекс, в частта му по чл. 279 – 281, която се отнася до каналджийството, в които да бъдат предвидени по-големи наказания за трафикантите на хора. Идеята е да се увеличат ефективните присъди, за сметка на условните, както и да се рационализира разследването на такива случаи.

Ако можем да обобщим, България се превърна в удобна територия за развиване на канали за трафик на мигранти поради слабия си ресурс за превенция (компрометирано защитно съоръжение по границата с Турция и лоша екипировка и подготовка на кадровия състав) и поради липсата на достатъчно санкциониращо законодателство (тоест слаби наказания и направо липсващи такива за дейности, които са свързани с трафика).

Резултатът от това е показателен и далеч не се изчерпва със случаите, които, обикновено поради своя трагичен характер, влизат в полезрението на медиите. Вижте колко нелегални мигранти са били заловени на входа към България от началото на тази година до края на октомври:

Източник: МВР

А това са данните, които касаят заловените незаконни мигранти на изхода на държавата, отново в същия период:

Източник: МВР

Ако съпоставим данните от двете таблици, ще видим, че на всеки заловен мигрант на входа на границата на страната има почти по двама такива, които биват локализирани на изхода на страната. Това е фрапантна „ножица”, която е показателна за качеството на защитата на националните ни граници, както и за това, което се случва между тях. И още, мнозинството от случаите на влезлите касае българо-турската граница, а на направилите опит да излязат – българо-сръбската. Тоест най-масовият случай на нелегален трафик на мигранти в страната включва цялото й прекосяване.  По българските улици се движат конгломерати от хора, които не зачитат правото на страната и чиито „мениджъри” – каналджиите – създават допълнително рискове за реда, когато биват засечени от полицията (друг път сме писали и за джигити, които правят същото, макар и да не са мигранти).

Не на последно място, имайте предвид, че в тези статистики влизат само заловените мигранти.  

На този фон политиците не изневеряват на себе си и жонглират с темата, прехвърляйки вината помежду си. Но в така създалата се ситуация, в която служителите на реда, охраняващи границата на държавата, са оборудвани с подръчни средства (спрейове) и им се налага да клечат по шубраците, за да се крият от тълпите закононарушители, то в тази ситуация, повтарям, просто няма невинни сред политиците, защото от тях зависи това да не е така. Не може средностатистически ученик в люлинско школо да е по-добре въоръжен от хората, които пазят границите на страната. Как ли биха реагирали президентът и премиерът, пазени от Национална служба охрана (НСО), ако екипировката на гардовете им бъде предоставена на Гранична полиция, а в замяна охранителите на първите мъже в родината получат по един спрей? Все пак защитата на държавната граница от страна на органите на реда касае всички нас, а не малцина.

Снимка: euronews

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.