„Европа, в която вярваме“

Автор: Драгощ Молдовяну*

Румънската столица Букурещ бе домакин на забележително събитие – международна конференция, на която присъстваха престижни представители на консервативни и суверенитстки партии и лидери на общественото мнение от осем европейски държави (Италия, Полша, Португалия, Финландия, Белгия, Испания, Република Сърбия и Румъния) и Израел. Конференцията, озаглавена „Европа, в която вярваме“ – в духа на Парижкото изявление от 2017 г., беше организирана под егидата на Института за консервативни политически изследвания „Михай Еминеску“ – организация, основана от партията „Алианс за съюз на румънците“ (AUR).

Повече от сто души присъстваха на това събитие в импозантната зала на Двореца на парламента, най-голямата административна сграда в света (за граждански цели). Организирана в три части, всяка с продължителност два часа, конференцията имаше за цел да „представи консервативна визия за развитието на Европа“. Според организаторите сътрудничеството под формата на дългосрочно партньорство е „от решаващо значение“ за „развитието и осигуряването на силен консервативен блок в Европа“.

Първата част на събитието беше открита от председателя на Института „Михай Еминеску“, сенатор Клаудиу Тарзиу и председателя на партия AUR, Джордже Симион. В речта си, озаглавена „В защита на нормалността“, Тарзиу говори за дегенеративната фаза, през която преминава Европа днес, като основната причина за това според него е неомарксистката идеология. По думите му неомарксизмът е източникът на деструктивните политики, насърчавани от Брюксел, и има за цел да разруши света такъв, какъвто го познаваме. Чрез манипулиране на езика и чрез строги ограничения неомарксизмът „обръща нормалността с главата надолу“ и се стреми да установи глобална, хитра диктатура, наречена „новата нормалност“, казва Тарзиу. Той отбеляза, че „най-осъзнати“ за тази опасност са консерваторите, тъй като те „защитават нормалността и я възстановяват“.

Председателят на партията AUR Джордже Симион говори за „нашата Европа“, за разлика от „тяхната Европа“:

„Нашата Европа и начинът, по който виждаме света, се фокусират върху свободата – културна, социална, религиозна – докато Европа на брюкселските бюрократи означава само ограничения и тоталитаризъм.“

Симон изрази надеждата си, че след европейските избори през май 2024 г. патриотичните, консервативните и суверенистките групи ще отпразнуват огромна победа в Европейския парламент, като бъдещото им сътрудничество е необходимо, за да бъде победен този идеологически рак.

Първата част на събитието продължи с речта на евродепутата Козма Слотовски, член на полската партия „Право и справедливост“ (PiS), който отбеляза, че Полша е една от страните, които най-дълбоко са усетили катастрофалните мерки на ЕС, бидейки „ограбени“ от Европейската комисия. Слотовски подчерта необходимостта от силен съюз на консервативните партии, за да имат някакво влияние в бъдещия Европейски парламент, като похвали чудесните изборни резултати на десницата в Италия и Швеция.

Майкъл Клайнер, председател на Върховния съвет на партията Ликуд, която неотдавна постигна голяма победа в Израел, подчерта, че гражданите трябва да обичат собствената си страна, за да разберат защо другите обичат тяхната. Във видеопослание френският евродепутат Никола Бей (от партията „Реконкиста“ на Ерик Земур) приветства инициативата на Института „Михай Еминеску“ да събере в Букурещ „защитници на нашите Отечества, на нашите ценности и на нашата консервативна визия в лицето на Европейския съюз, който е предал всички първоначални идеи на този прекрасен европейски проект“.

Княз Сербан Димитрие Стурдза, дипломат и предприемач, потомък на стар румънски благороднически род, се обяви против идеята за федерална свръхдържава и в полза на „общност от независими и суверенни държави със собствена власт за вземане на решения, с вяра и култура като катализатор“. „Все повече хора се събуждат!“ – заключи румънският принц.

Испанският журналист Алваро Пеняс Лопес заяви, че консерваторите трябва да възвърнат разказа за Европа, като представят на народите истинската история на континента. „В медиите се намираме в ситуацията Давид срещу Голиат“, каза той, „и ако ние не разкажем на света за истинската европейска история, други ще я разкажат според своята безумна идеология.“ В своята високо оценена реч румънският журналист и бивш член на Европейския парламент Траян Унгуряну заяви, че „нашето предизвикателство, нашата мисия, не е да преоткриваме, а да върнем европейската култура там, откъдето е била прогонена“.

Първата част завърши с речта на заместник-председателя на финландската партия „Финландци“ Леена Мери, която се обяви против превръщането на Европа „в сива маса“, неблагоприятно променена от имиграцията. „Искаме Европа, която уважава националните държави, а последните победи ни насърчават да вярваме в Европа, водена от суверенисти.“

Втората част на конференцията започна с речта на сенатора от AUR Сорин Лаврич, секретар на румънския сенат, който заяви:

„На ръба на колапса, ЕС трябва да бъде реформиран из основи. Той или ще бъде съюз на суверенни държави, или изобщо няма да съществува. AUR иска Румъния да последва стъпките на Италия, Полша и Унгария – страни, в които политическата класа имаше смелостта да се противопостави на неомарксистката бюрокрация в Брюксел.“

Румънският евродепутат Кристиан Терхеш заяви, че днес на карта е заложено самото съществуване на нациите и консерваторите трябва да действат, за да отстранят и заменят неизбраните елити, които искат да решават съдбините на нациите, без да се съобразяват с народите на тези нации.

Франческо Джубилеи, председател на италианското консервативно движение „Бъдеща нация“ (Nazione Futura) и на мозъчния тръст Фондация „Татарела“ (Fondazione Tatarella), говори за дълбоко погрешните мерки на Брюксел в областта на имиграцията, околната среда и енергетиката, и продължи с върховенството на националната идентичност и надеждите си за дясноцентристкото правителство, ръководено от Джорджа Мелони. „Трябва да предотвратим заличаването на собствената ни идентичност“, каза Джубилеи в презентацията си.

Раду Балташиу, директор на Европейския център за етнически изследвания към Румънската академия, предложи конкретни съвети за спасяването на истинската Европа, преди всичко превръщането на Европейския парламент в истински представителна институция. Раду Гидау, председател на Националния селски алианс, румънска политическа партия, говори за традицията: „уважението към традициите е олицетворение на любовта към нацията и страната“.

Професор Збигнев Крисяк, председател на Програмния съвет на Института за мисълта „Шуман“ в Полша, се позова в речта си на „пророчеството“ на големия европейски визионер Робер Шуман:

„Демокрацията в Европа ще бъде християнска или изобщо няма да бъде демокрация; антихристиянската демокрация ще бъде пародия, която ще продължи да се изроди в тирания или анархия.“

Мариан Мунтяну, директор на румънския Институт за памет и идентичност, изрази твърдата си вяра в „триумфа на единствената силна и истинска Европа, която всъщност никога не сме напускали“.

В края на втората част на конференцията председателят на португалската партия „Чега“ Андре Вентура произнесе една от най-дългоочакваните и широко аплодирани речи на събитието. Той говори за това как Европейският парламент злоупотребява със средства, за да насочва политическите решения на своите държави членки: „Всички европейски държави се нуждаят от пари – за реформи, за инвестиции, за развитие, за здравеопазване. Но те не ни помагат, а ни купуват!“ Той подчерта и заплахите, отправени от ръководителя на Европейската комисия към италианските граждани преди изборите. Вентура определи времето, в което живеем, като огромна културна битка, чиито мащаби могат да бъдат разбрани само ако се разбере какво се случва в училищата, университетите и кампусите. „Трябва да имаме смелостта да се включим в тази битка, защото в противен случай тя ще ни преобрази – каза той, – ако им дадем тази власт, това завинаги ще промени живота ни по такъв начин, че след 2-3 години няма да можем да се върнем назад. Трябва да се борим!“

Заключителната част на конференцията беше открита от румънския писател Андрей Дирлау, който говори за „идеологическия дрифт“ на ЕС, характеризирайки го като „узурпиране на властта“ в ущърб на държавите членки, като наблегна на софистичното използване на понятието „европейски суверенитет“ от Урсула фон дер Лайен.

Тамара Миленкович-Керкович, заместник-председател на сръбската партия „Двери“ и член на Народната скупщина на Сърбия, заяви: „Ние сме тук, за да се борим срещу общ противник. Днес да си консерватор означава да мислиш свободно и да се бориш за свобода. Политическата победа трябва да бъде предпоставка за победа и в други области, като културата и образованието. Консерватори от всички страни, обединявайте се!“ 

Румънско-американският предприемач Корнел Петришор, в речта си за това колко е трудно да бъдеш консерватор днес, спомена за предизвикателствата, пред които са изправени младите хора, които вярват в „нормалния живот, основните ценности и Бог“. Според Франческо Паоло Капоне, генерален секретар на Италианския генерален съюз на труда (Unione Generale del Lavoro), „е дошло времето всеки в Европа да развие собствената си роля и всеки да поеме своята посока в света. Западният свят е роден от нашата цивилизация, култура, солидарност. Европа има в корените си всички ресурси, за да отговори на глобализацията“.

В друго видеопослание към участниците Бошко Обрадович, председател на партия „Двери“ и депутат в Народната скупщина на Сърбия, нарече консервативните партии „защитници на бъдещето“ във времена, когато „нашите християнски ценности, традиционното семейство и храбрите ни исторически суверенни нации са застрашени“. Професор Мирча Челару, член на Камарата на депутатите на AUR и бивш началник на Генералния щаб на румънските въоръжени сили, настоя, че „нашата борба трябва да се съсредоточи върху разобличаването на фалшификатите. Нациите не са изкуствени идентичности“, каза той, „те не могат да бъдат пренастроени чрез лабораторни мутации, запазвайки естествената си устойчивост“.

В края на третата част Карло Фиданца, ръководител на делегацията на „Италиански братя“ (Fratelli d’Italia) в Европейския парламент и член на Бюрото на групата „Европейски консерватори и реформисти“ (ECR), заяви следното:

„Европа не е заседание на управителния съвет, на което се вземат определени решения. Европа трябва да бъде политическото място, което да реализира мечтата на хиляди европейски граждани да изградят бъдеще. Трябва да бъдем силни, да се гордеем с нашата идентичност, с нашата история, с нашите традиции, с нашите корени. Трябва да положим усилия за една силна Европа!“

В заключителните си думи Тарзиу, който, както вече беше отбелязано, е председател на Института, организирал конференцията, подчерта, че традицията трябва да остане наш постоянен източник на политическо вдъхновение и сила, тъй като на карта е заложено собственото ни бъдеще: „Наложително е да спечелим политическите битки – сега!“

Конференцията, организирана в Букурещ от Института за консервативни политически изследвания „Михай Еминеску“, имаше значителен отзвук дори във водещите медии. Както участниците, така и външните наблюдатели отбелязаха яснотата и увереността на изтъкнатите гости, както и отличната организация на събитието.

*Драгош Молдовяну е румънски публицист и преводач. Понастоящем е парламентарен съветник и член на Управителния съвет на Института за консервативни политически изследвания „Михай Еминеску“. Текстът е публикуван в European Conservative.

Превод: Димитър Петров

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали