Да си купиш Световното

Светът бил футбол. Чак до 18 декември бил. Милиарди погледи били вперени в малката близкоизточна държава – домакин на Световното първенство. 32 отбора отблизо и далеч ще мерят сили и тактики в надиграването на терена. Публиката (лишена от заветните бири) е готова да подкрепи няколко градуса по-въздържано своите любимци. На откриването, което бе афиширано като “най-дългото” досега, имахме възможност да видим бедуини, размахващи голи саби, както и Морган Фрийман, поседнал и разказващ емоционална приказка за помирението. Шоуто с елементи на преглед на художествената самодейност завърши с дефиле на всички талисмани от последните издания, начело с тазгодишния “Каспър” – нещо средно между добрия дух и бедуинските национални дрехи кандура и гутра.

Дами и господа, добре дошли на Мондиал 2022 в Катар!

Онзи ден започна едно изключително странно и – меко казано – стъписващо събитие, толкова неестествено, че някак си още се опитваме да осмислим какво ни чака. Екстравагантностите са толкова много, че откъдето и да ги подхванем ще се натъкнем на стряскащи факти. Всъщност историята на това Световно започва през 2010 година, когато Катар печели надпреварата със страни като Австралия, Южна Корея, Япония и САЩ. Преди дни Сеп Блатер, бившият генсек на ФИФА, направи публично медийно разкаяние, заявявайки директно, че изборът на Катар е грешка, за която уж ще носел отговорност. Че тази отговорност ще е изключително морална, е ясно, както е ясно и че се изтъква т.нар.”френска връзка”. Най-големите лобисти за тримилионната малка петролна страна са били президентът на УЕФА по това време Мишел Платини и френският президент Никола Саркози. По чиста случайност няколко месеца след спечелването на домакинството Катар закупува от Франция бойни самолети “Мираж” на стойност 14 милиона долара.

Че парите не са от абсолютно никакво значение за управляваната от фамилията Хама страна, говорят шумно навираните в очите на всички медийни канали 220 милиарда долара. Те са похарчени за организацията и провеждането на първенството  – сума, непонятна за феновете, а и за много специалисти. Само за справка: тази цифра се равнява на бюджетите на всички предишни 20-тина Мондиала. Най-малката страна домакин има най-големите амбиции да създаде продукт, който ще бъде запомнен. Ако не друго, от няколко месеца за него се говори, но резултатът е доста по-различен от очаквания. Че Катар е изправен пред предизвикателства е ясно: държавата има само един стадион и се налага да строи още седем. През периода 2017-2022 са построени още сто хотела, както няколко десетки хиляди “места за нощуване на феновете”. В социалните мрежи вече се появиха първите клипове на тези места и обстановката в тях е нещо средно между къща за гости в село Горно Уйно и килия в затвор с олекотен режим.  Между другото, в подобни условия са били огромна част от работниците по обектите, чиито брой според Reuters е близо милион и половина. Катар е с местно население малко над 300 000 души, като останалите жители са емигранти и … нелегални емигранти. Нелегални, не защото преминават границата по заобиколен начин, а според третирането им от автохтонното население. Работниците са били принудени да работят по 15-20 часа дневно за по-малко от долар на смяна. Резултатите от тези почти робски условия не закъсняват и проучване на Guardian разрива над 6 500 жертви от началото на строителството през 2010 година. В болшинството си това са индийци, пакистанци, жители на Бангладеш и Непал, а официално обявеният им брой от домакините е …трима . “Свидните жертви” се появяват и по футболните управленски върхове с оставките на Блатер и Платини, които по-късно са разследвани за събитията покрай кандидатурата на Катар преди 12 години.

Какво друго е най в тазгодишното Световно? Започваме с времето на провеждане. От първото си издание, първенството започва през лятото и за това има една съвсем прозаична причина – тогава приключват футболните първенства на повечето държави. На богатите на бюджет и традиции футболни първенства. И държави. Така че юни и юли са традиционните месеци за този форум. Дните са дълги, времето е топло, сезонът на отпуските – все предпоставки за феновете да не мислят за нищо друго, освен за футбол. И за бира, разбира се, която е забранена на почитателите (според последните слухове). Но пък като компенсация могат да се придвижват безплатно в публичния транспорт. Цената на бирата в арабската държава, според чуждите медии, започва от 12-15 паунда, ще се продава само във фен зоната около стадионите и на човек ще бъдат отпускани само по 4 кена. Ако питате феновете – сух режим. Но се оказва, че за тях това е само едно от неудобствата, защото освен с мораториум върху напитките, те са ограничени и в състоянието на легловата база. Да, по-заможните могат да отседнат в “селището на феновете” срещу 415 долара на вечер, но буквално на метри от края му ги чакат пръст и пясъци. “Усещането е като в лагер”, пише в Туитър почитател на Англия. Изобщо не си представях нещата по този начин”. Прави ли са феновете да роптаят между обещаното и видяното? Без съмнение, защото компромисите, които са направили, за да посетят Катар, не са никак малки. Като започнем от неползването на летните отпуски, за да си позволят пътуване през ноември и декември, до орязването на средства за коледното пазаруване. Последният довод може да ви се стори абсурден, но средно домакинствата в САЩ например, харчат по 1000 долара за покупки в периода Черен петък –  Коледа. Сега тези пари отиват за нощувки и скъп алкохол. Но феновете са такива, именно защото са готови да дадат всичко, за да са на стадиона със своите любимци.

Какво се случва с първенствата на отделните държави? УЕФА, в лицето на нейния председател Александър Чеферин, заяви онзи ден, че в никакъв случай няма да подкрепи ново предложение за “зимно световно първенство”. Подобно изказване е съвсем резонно на фона на прекъснатите или поне жестоко орязани първи полусезони в европейските футболни първенства. Теориите за все още “свежите” национали, които не са навъртели няколко десетки срещи до края на пролетта може да не са лишени от логика, но самите футболисти бяха по-скоро скептични. Аклиматизацията е допълнителен минус, колкото и да е малък. Домакините се опитват да свалят градусите дори в преносен смисъл, климатизирайки стадионите. Това начинание ще изисква огромно количество енергия, което на фона на световната енергийна криза в момента, е изключително неуместна демонстрация на непукизъм. Ще трябват обаче  много повече усилия, за да нормализират психологическото неразположение. За последното няма да помогнат и щедро отпуснатите 1.7 милиарда долара от ФИФА, 440 милиона от които са награден фонд за страните – участнички.  В официалните документи са заложени и очакваните приходи от най-краткия от десетилетия Мондиал – 4.7 милиарда долара.

Че е почти сигурно домакинското “подпиране” от страна на футболната централа говорят и упоритите слухове за продадения първи мач с Еквадор. Срещата от откриването бе твърде показателна за цялата моментна картина на Мондиала  – въпреки амбициите, във футболно отношение Катар е много, много неконкурентна сила. Некоординирана игра, липса на завършващи удари и пасивно нападение – това сякаш е снимка на Катар 2022, поне в началото.

Дали Световното е една гигантска PR акция, целяща да легитимира малката държава в общността на много по-могъщи съседи? Съмнения не липсват, особено след 2017 г., когато през юни същата година Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекратяват  дипломатически отношения с Катар, обвинявайки я в подкрепа на тероризма. Така че имидж за чистене има и петролните долари са готови да влязат в употреба, измествайки  световното внимание от 3 000 километра северно – Украйна. Има ли успех? Фактът, че поне три четвърти от зрителите са напуснали вчерашния мач през второто полувреме, е показателен.

Та кой е вашият фаворит, като изключим Катар, разбира се?

Изображение: Tifo Football

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любомир Любомиров

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.