Кой и защо се страхува от хартиената бюлетина?

Изминалата седмица беше подчинена на драмите около начина на гласуване. Комисията по правни въпроси, която разглежда поправките в Изборния кодекс, взе решение за хартиената бюлетина, като мнозинството одобри предложението на БСП за връщането на хибридната форма на гласуване – и с машина, и с хартиена бюлетина.

Вчера по обяд се проведе протест през НС, минал под знака на мижав интерес, като полицаите бяха повече от недоволстващите т.нар вечни протестъри, сред които „Изправи се, България“ на Мая Манолова и майките от „Системата ни убива“. „Не на хартията и кражбата на избори”, призова Манолова, която очевидно се стяга за нови избори.

В 18:30 се проведе и друг протест, обявен по-рано от ДБ. Интересът също бе слаб, като преобладаваха депутатите от ПП и ДБ, както и някои маргинализирани елементи, сред които Гошо Тъпото.

Бившият ни премиер Кирил Петков и лидерът на ДБ Христо Иванов са на същото мнение като Манолова, като според първия, изборният кодекс не е най-важното за българските граждани, а ГЕРБ и другите партии, подкрепили връщането на хартиената бюлетина „искат да направят подмяна на вота на гражданите, искат да връщат измамите с хартиените бюлетини”. Иванов даже се опита да постави ултиматум на БСП да оттеглят законопроекта си.

Още по-арогантен и нагъл беше и съвместният ултиматум между ДБ и ПП, които заплашиха, че няма въобще да преговарят за кабинет, ако промените в Изборния кодекс се приемат окончателно.  

В последните седмици се чертаят апокалиптични сценарии от всички, които не искат да се върне възможност хората да гласуват И с хартиена бюлетина. Достатъчно е да направим кратък обзор само на няколко медии, за да видим, че съдържанието им е пълно със статии, които се опитват да ни убедят, че едва ли не трябва да се готвим за Страшния съд.

От „Дневник” са най-активни, бълват компилации на килограм. Компилации, защото преобладават мненията на членове или поддръжници на ДБ или ПП, събрани в различни статии. Доста страховито, същински ядрен апокалипсис е заглавието, което цитира думите на член на Обществения съвет към ЦИК: ”Мизерията на законодателната практика – като ядрена бомба над Херсон”, а според въпросния, промените в Изборния кодекс са „ядрена бомба, нещо, което дори Путин не си позволява да направи в отношенията в един конфликт”. Добре прочетохте – Путин даже не си позволявал такива волност, разбирате ли? Определено това е нов връх в малоумщините, които леят противниците на гласуването с хартиени бюлетини – да сравниш подкрепящите ги със сатрапа Путин.

 „Свободна Европа” също ни плашат – „Машинният вот се обезсмисля”, като пък в самата статия има и препратка от по-стара тяхна, отново също толкова драматична – „Седене до късно, нерви, грешки.Какво ще стане, ако се върнат хартиените бюлетини”. DW не изостават, като директно удрят по ДПС. Според автора, партията не може да е гарант за честността на изборния процес.

Каква е драмата с хартиената бюлетина, е въпрос с елементарен отговор. Няма такива, има проблем само в главите на шепа политици, които изпитват истински ужас, че гласувалите може да са повече, което автоматично означава те да останат под чертата.

Крясъците са неистови, въпреки че:

 • Хартиената бюлетина е валидна навсякъде в Европа;
 • Няма нито една страна в Европа, в която да се гласува само машинно;
 • Редица страни, които са опитали да преминат към машинно гласуване, са се отказали поради опасения, свързани със сигурността (Германия, Холандия, Финландия, Норвегия, Румъния);
 • Франция разрешава машинно гласуване в ограничени случаи, но разузнавателните служби дори препоръчват (2017 г.) да бъде премахнато поради опасности от киберзаплахи;
 • Ако няма хартиена бюлетина, се ограничава конституционното право на хиляди, които не искат или не могат да се справят с машините;
 • Така или иначе остава и машинното гласуване, макар ние да сме едва една от трите страни в Европа, в които действа този смесен принцип (другите са Белгия и Швейцария);
 • По света се гласува само с машини единствено в: Бразилия, Венецуела, Перу, Иран, Индия, Бангладеш, Намибия, Албания. В някои от посочените страни думата „машини” е силно казана  – касае се за съвсем опростени устройства. Все примери, които трудно биха ни убедили в ефективността на изцяло машинния вот или в неговата сигурност;
 • Към момента машините са на венецуелската компания „Смартматик”, което предполага и възможности за манипулиране на вота – компанията е регистрирана в САЩ през 2000 г., но изскача на пазара през 2004 г. във Венецуела;
 • Според различни компютърни специалисти е напълно възможно разминаване между входните и изходни данни, тоест да се окаже, че ако гласуваш за партия А, накрая да пише, че вотът ти е за партия Б;
 • Според експерти софтуерът може да се нагласи според нечии цели и няма система, която да може да гарантира абсолютна устойчивост на кибер-атаки;
 • Още на машинния вот през лятото и есента на 2021 г., стана известно, че ЦИК е наела като експерти по машинния вот ИТ-специалисти, свързани с ПП и ДБ, а най-често спряганото име беше на протестъра и активист на близката до ДБ инициатива „Правосъдие за всеки“ – Атанас Шарков;
 • Няколко дни преди изборите през ноември миналата година, в склад в София бяха задържани 288 машини на доставчика на машините за парламентарните избори – „Сиела Норма”. Оказа се, че тези устройства не са част от договора в ЦИК за доставка на допълнителните 1600 устройства, но са докарани с тях. След това бяха открити други 150 машини на митнически склад на летище София. Още 199 машини се появиха на 11.11 в склад на „Сиела Норма”; Допълнителни съмнения внесоха обърканите обяснения на изпълнителния директор на „Сиела Норма” Веселин Тодоров, който веднъж каза, че пратката от 228 машини е предназначена за демонстрации пред представители от Албания и Грузия, после пък смени версията си, обяснявайки, че устройствата са за сервизно обслужване на машините, с които ще се гласува в изборите за президент и парламент.

Предлагам да спрем дотук с аргументите, буквално стотици са. Разковничето е в изявлението на ПП и ДБ, че „Хартиената бюлетина ще върне ГЕРБ на бял кон”.  Проблемът всъщност се крие в неизреченото – появи ли се отново възможността да има и хартиено гласуване, процентите на въпросните две формации ще спаднат драстично. Не за друго, а защото тогава хиляди избиратели, които се затрудняват да упражнят машинен вот, ще го направят с хартиена бюлетина. И да, тогава вече вероятно ще се случи това, от което се опасяват ПП и ДБ.

Истината е, че нито машините, нито хартиите избягват възможностите за фалшификация, ако в една СИК всички членове са контролирани от една партия например. И още много възможности за фалшификации има. И с хартията, и с машините. Разбира се, че не трябва да се допускат фалшификации с хартията, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за ниския процент гласуващи (и поради липсата на хартиени бюлетини), нито за рисковете, които се крият зад тотално отречен метод в Европа и по белия свят, към който ние се числим или поне се стремим към него, нали? Извинявайте, вече е объркващо какво точно гоним, кои страни са ни светъл пример, към коя част от света се числим.

Сега изведнъж Христо Иванов и Кирил Петков искали обществено обсъждане на промените в Изборния кодекс. Добре, а защо не го искахте такова, когато приехте машинното гласуване. Да, и тогава, и сега измененията бяха приети набързо, имаше пропуски и преди, и сега има.

Демонстративното и агресивно поведение на въпросните две формации е достатъчна индикация, че те са уплашени, но не за честността на изборите, а за собственото си оцеляване. С хепънинги по жълтите павета, градската ексдесница и неадекватните комсомолци от промяната няма да убедят никого в правотата си. Напротив, още повече засилват впечатлението, че се страхуват за кожата си. Просто умнокрасивитетът все така продължава да не разбира, че и с, и без машинно гласуване, за тях нищо съществено няма да се промени, защото проблемът им е липсата на електорат.

А хората имат правото да гласуват, по Конституция им е гарантирано. Нещо, което малобройни формации, които днес ги има, утре не, нямат никакво право да им отнемат, задължавайки ги да го правят по точно определен начин.

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.