Дигитална дрога: китайският TikTok

Канадският коментатор, водещ и автор на няколко бестселъра Марк Стайн често споменава, че Китай планира да доминира планетата „без да се налага да изстрелва дори един патрон“. Страшно успешен и сравнително нов инструмент за глобално влияние на огромната комунистическа държава удря по гордостта на модерния англоезичен свят – дигиталните технологии и социалните мрежи. Става дума за китайската платформа за кратки клипчета TikTok, която според различни проучвания миналата година е успяла да измести левиатаните Google и Facebook, и да стане съответно най-посещаваният сайт и най-използваната платформа в света. От 2018-а това е и системно най-сваляното приложение.

TikTok се циментира като основното онлайн пространство за западните младежи и преобърна стереотипа за китайското менте – този път американските платформи започнаха да имитират модела на TikTok и да включват все повече от тези кратки клипчета, в които потребителите танцуват смешно, правят някакви глупости, дават съвети или ползват от разнообразните вградени в приложенията ефекти и музикални опции.

А сега, благодарение на своето информационно оръжие за масово поразяване TikTok, Китай е на прага на друга, този път историческа инверсия. Става въпрос за своеобразно отмъщение за „опиумните войни“ от XIX век, в които Великобритания налага волята си и разширява търговията с опиум в просторите на Поднебесната империя. Днес Пекин отвръща с онлайн версията на пристрастяващото вещество. TikTok зомбира западните младежи и ги превръща в залепнали за екрана потребители, следващи всеки тренд, пратен в тяхна посока от безликия, но всемогъщ алгоритъм.

Тази седмица дори директорът на ФБР Кристофър Рей най-накрая каза, че TikTok заплашва националната сигурност на САЩ. Според него китайските власти могат да злоупотребяват с океана от данни за американски граждани, събирани чрез използването на приложението. В един момент бившият президент Доналд Тръмп искаше директно да забрани TikTok в САЩ.

Другият вектор на влияние е в налагането на определени алгоритми, които в един момент започват да управляват безброй все още неоформени тийнейджърски съзнания. Анализатори сравниха явлението с епидемията от зависимост към фентанил, в която отново огромна роля играе Китай. Този път наркотикът е изцяло виртуален.

А влиянието на TikTok се разпространява като горски пожар, поглъща нови западни територии и моделира млади мозъци. Все по-често по улиците на София попадам на групички от предимно млади момичета, които нещо се кривят и чекнат пред екрана на смартфон без изобщо да отразяват света около себе си и да се интересуват как изглеждат отстрани. Сякаш вече са се пренесли в другата реалност. Оказва се, че правят клипчета за TikTok. После гледат своето „производство“, реакциите към него и продължават с консумацията на безброй други клипчета на други младежи. Скрол, скрол, скрол… „още едно видео, после още едно, обещавам, това е последното, но после има още малко, а след това още…“ Подобен вътрешен монолог далеч не е характерен само за гимназисти. Краткотрайният допаминов прилив от поредното клипче или реакция развива психологическа зависимост.

Но става още по-лошо. В прочутото предаване „60 минути“ най-после обърнаха внимание на една от най-подривните характеристики на TikTok – драматично различният начин, по който алгоритъмът на социалната мрежа действа за домашна употреба в Китай и за износ в останалия свят, най-вече в западните държави.

Съдържанието за китайските подрастващи е стриктно регулирано и съобразено с желанието на партията да култивира сред тях патриотичен дух, интелигентност, любопитство и усещане за дълг към обществото. В kитайската версия на TikTok алгоритъмът показва на децата под 14-годишна възраст научни експерименти, музейни експонати, картини, образователни програми, клипчета с добри постъпки и отговорни дела. Отделно в kитайската версия приложението е така направено, че подрастващите да могат да прекарат максимум по 40 минути в TikTok на ден. Тази версия обаче не е за износ. На Запад TikTok може да се ползва безгранично и децата прекарват часове наред, всмукани в сайта. Алгоритъмът им показва глупави и често опасни моди и номера, които те после имитират и нерядко се нараняват. Подложени са и на идеологическа пропаганда. Възрастни джендър агитатори вече редовно ползват платформата, за да достигат до малолетни потребители и да промиват мозъците им с гротескни LGBT послания. Големи акаунти разпространяват разделение и идиотски идеи, всяват всякакви форми на объркване в неоформените мозъци на милиони.

От „60 минути“ споделиха и скорошни проучвания сред деца под 14-годишна възраст в Китай и в САЩ. Питали ги коя е мечтаната от тях професия. Най-често срещаният отговор сред китайчетата – астронавт. Най-често срещаният отговор сред американчетата – инфлуенсър.

„Китайската версия на TikTok е като спанак, а западната – като опиум.“ Големият геополитически противник на нашата цивилизация действа хитро, методично и успешно. Използва собствените ни страсти, вкусове, комплекси, капризи и привички, синтезира ги в най-токсичния коктейл и го излива директно в главите на подрастващото поколение. Пристрастява ги по алгоритъм. И като бонус получава чудовищно количество данни.

В „Ах, тези медии“ (за щастие) кратки клипчета с глупави TikTok танци няма, но ще ви държим в течение за делата на глобалните дигитални дилъри.

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.