„Аз съм вашият глас”. Тръмп се кандидатира за президент

Автор: Брук Сингман

ПАЛМ БИЙЧ, Флорида. Бившият президент Доналд Тръмп обяви, че се кандидатира за номинацията на републиканците за президент през 2024 г., осъществявайки драматично завръщане в Белия дом, след като загуби от Джо Байдън през 2020 г. 

Тръмп, републиканец и лидер на движението „Да направим Америка отново велика”, обяви днес третата си кандидатура за президент по време на реч в дома си в Мар-а-Лаго, Флорида.

Пред множество от поддръжници, той заяви:

За да направим Америка отново велика и славна, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати.

Но точно както обещах през 2016 г., аз съм вашият глас. Аз съм вашият глас. Вашингтонският eстаблишмънт иска да ни заглуши, но ние няма да им позволим. Това, което изградихме заедно през последните шест години, е най-великото движение в историята, защото не става дума за политика. Става дума за любовта ни към тази велика страна, Америка, и ние няма да позволим тя да се провали.

Кандидатирам се, защото вярвам, че светът все още не е видял истинската слава на тази нация. Вярвате или не, ние не сме достигнали този връх.

Всъщност ние можем да стигнем много далеч. Трябва да се измъкнем от тази канавка. И след като излезем, ще видите неща, които никой не си е представял за никоя държава. Тя се нарича Съединени американски щати. И това е едно невероятно място.

Тръмп спечели президентските избори през 2016 г., когато се изправи срещу бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Ако бъде избран отново, той ще стане едва вторият президент, който се връща в Белия дом, след като е губил избори (това постига Гроувър Кливланд през 1892 г.,). При победа Тръмп ще стане 45-ият и 47-ият президент.

След загубата си Тръмп оспорва легитимността на резултатите от изборите през 2020 г., като многократно твърди, че надпреварата е била „фалшифицирана” покрай процеса на гласуване по пощата (поради пандемията от КОВИД). Тръмп лъжливо твърди, че изборите са откраднати, а правният му екип подаде множество съдебни искове в оспорваните щати в цялата страна.

Изявлението на Тръмп идва една седмица след междинните избори през 2022 г., на които републиканците не реализираха очакваната „червена вълна”. Демократите запазиха контрола си върху Сената и ако републиканците успеят да спечелят мнозинство в Камарата на представителите, то се очаква да бъде незначително. Бившият президент участва активно в междинния вот, давайки подкрепата си за републиканските кандидати в цялата страна. По време на първичните избори на GOP повечето кандидати, подкрепени от Тръмп, спечелиха, като станаха представителите на партията в съответните надпревари.

На фона на рекордно висока инфлация в САЩ, икономиката, която е основна тема за избирателите по време на вота, беше добра по време на президентството на Тръмп: увеличение на семейните доходи на средната класа, най-ниското ниво на безработица от половин век насам и безпрецедентен ръст на работните места. 

Тръмп също така работи за намаляване на бюрокрацията и регулациите, с които се сблъскват американските предприятия и служители. Той въведе политика на връщане на веригите за доставки от чужбина, в съответствие с посланията му „Да направим Америка отново велика” и „Америка на първо място”.

Що се отнася до търговските отношения, Тръмп незабавно се оттегли от Транстихоокеанското партньорство и прекрати действието на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) през януари 2017 г., заменяйки последното със Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада (USMCA), което включваше нови защити за американските производители и служители.   

Тръмп също така подписа указ, с който „Купувай американското и наемай американците” се превръща в правителствена политика, предприемайки действия за спиране на изтичането на работни места в чужбина. 

Друг проблем за американците по време на междинния изборен цикъл беше енергията и рекордно високите цени на бензина.

По време на управлението си Тръмп направи САЩ производител номер едно на нефт и природен газ в света, но президентът Байдън промени някои от тези политики, преориентирайки се към чистата енергия. 

В същото време външнополитическото послание на администрацията на Тръмп беше „мир чрез сила”. 

Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, което администрацията на Байдън се опитва да възобнови от идването си на власт.  

През юни 2018 г. Тръмп осъществи историческа среща с Ким Чен Ун; републиканецът беше първият действащ президент на САЩ, който прекосява демилитаризираната зона в Северна Корея. Изстрелването на междуконтинентални балистични ракети бе преустановено по време на администрацията на Тръмп, макар Северна Корея да продължи да извършва тестове на балистични ракети с малък и среден обсег. По време на администрацията на Байдън Северна Корея увеличава изстрелването на балистични ракети. 

Що се отнася до Близкия изток, администрацията на Тръмп посредничи при подписването на Авраамическите споразумения – „историческа мирна спогодба” между Израел и ОАЕ, която нормализира отношенията между двете държави; доведе до споразумения относно „инвестициите, туризма, директните полети, сигурността, телекомуникациите, технологиите, енергетиката, здравеопазването, културата, околната среда, създаването на реципрочни посолства и други области от взаимна полза”.

През 2018 г. администрацията на Тръмп премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим – действие, което отдавна се обсъжда във Вашингтон – и което показа, че САЩ официално признават Йерусалим за столица на Израел. 

Администрацията на Тръмп също така възстанови армията, с повече от 2,2 трилиона долара разходи за отбрана, осигурявайки увеличение на заплатите на членовете на службата и техните семейства. Администрацията на Тръмп създаде и ново направление в армията – Космически сили. 

По време на президентството си Тръмп назначи и утвърди трима консервативни съдии във Върховния съд – Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет. 

Като президент на закона и реда, Тръмп оказа подкрепа на правоприлагащите органи и постави основен акцент върху охраната на южната граница на САЩ с Мексико.

Президентството на Тръмп от 2017 до 2021 г. беше помрачено от разследвания: за това дали е заговорничил с Русия, за да повлияе на изборите през 2016 г., някои фокусирани върху финансите му и други, които доведоха до импийчмънт, превръщайки го в първия президент в историята на Съединените щати, който е бил импийчнат два пъти.

Животът на Тръмп след президентството напомня дните му в Овалния кабинет, белязани от проверки, които според бившия президент и неговите съюзници са само част от усилията на политическите му опоненти, така че те да му попречат да се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Понастоящем бившият президент е обект на федерално разследване от страна на Министерството на правосъдието за предполагаемо неправилно боравене с класифицирани документи съгласно Закона за президентските архиви. Тръмп и неговият юридически екип твърдят, че нито един от документите, иззети от дома му в Мар-а-Лаго, не е класифициран.

През август месец, преди разсънване, ФБР извърши безпрецедентно претърсване на частната му резиденция в Мар-а-Лаго, твърдейки, че бившият президент разполага с класифицирана информация, касаеща националната сигурност. Това разследване се случва на фона на друго такова, касаещо бизнес практиките на Тръмп и семейството му, водено от главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.  

След безпрецедентния обиск на ФБР Тръмп събра 10,2 млн. долара – най-голямата сума, получавана от Save America PAC за един месец, откакто републиканецът не е президент. В средата на октомври Пакът на Тръмп Save America разполагаше с малко под 100 млн. долара.  

А ФБР е критикувано за нахлуването в дома на бившия президент.

Когато републиканецът влезе в Белия дом през януари 2017 г., ФБР беше в разгара на контраразузнавателно разследване дали кандидатът Доналд Тръмп и членове на неговата кампания са заговорничили или координирали действията си с Русия, за да повлияят на изхода на изборите през 2016 г. В самото Бюро това разследване беше наречено „Ураган от кръстосан огън” и започна на 31 юли 2016 г. 

Разследването бе стартирано, въпреки че тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренан информира действащия по това време Барак Обама за наличието на предполагаемо предложение, идващо от един от съветниците на Хилъри Клинтън, в посока на това „да се очерни Доналд Тръмп като се разпали скандал, в който да се твърди за намеса на руските служби за сигурност“.

В крайна сметка специалният прокурор Робърт Мълър бе назначен да поеме разследването, което, след близо две години, приключи през март 2019 г., неуспявайки да предостави доказателства за заговор или координация между кампанията на Тръмп и руски официални лица.

Седмици след приключването на разследването на Мълър Тръмп проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, по време на който настоя Зеленски да започне разследване на действията и бизнес сделките на семейство Байдън в Украйна – по-специално на начинанията на Хънтър Байдън с украинската компания за природен газ Burisma Holdings. По това време Хънтър Байдън беше и все още е обект на федерално наказателно разследване за данъчните си дела, предизвикано от наличието на съмнителни чуждестранни транзакции.

Искането на Тръмп дойде след „замразяването” на милиони от военната помощ на САЩ за Украйна, което не само демократите определиха като уговорка „quid pro quo”. Демократите също така твърдяха, че Тръмп се намесва в следващите президентски избори, като иска от чуждестранен лидер да провери негов опонент.

Разговорът на Тръмп със Зеленски бе съпроводен от сигнал от информатор, което доведе до разследването за импийчмънт в Камарата на представителите и в крайна сметка до процедура по импийчмънт в Сената.

Долната камара на Конгреса гласува за импийчмънт на Тръмп през декември 2019 г. по две обвинения – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Сенатът гласува за оправдателна присъда през февруари 2020 г.

Междувременно на 6 януари 2021 г. про-Тръмп протестиращи нахлуват в Капитолия на САЩ по време на съвместното заседание на Конгреса за удостоверяване на резултатите от Избирателната колегия в полза на президента Байдън. След размирниците на Тръмп е наложена постоянна забрана за достъп до Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и YouTube.

След това Камарата на представителите отново гласува за импийчмънт на Тръмп по обвинение в подстрекателство към бунт заради размирниците в Капитолия на 6 януари. Така той стана първият и единствен президент, който е бил импийчмънт , но в крайна сметка оправдан два пъти в историята. Юридическият екип на Тръмп заклейми въпросната процедурата като противоконституционен „фалшив импийчмънт” срещу частно лице.

Сенатът гласува за оправдателна присъда, но ако Тръмп беше осъден, Горната камара на Конгреса щеше да пристъпи към забрана на 45-ия президент да заема повече федерални длъжности, което щеше да попречи на кандидатурата му за Белия дом през 2024 г.

Кели Лако от Fox News участва в написването на този материал.

Текстът е на FoxNews.Тук е публикуван със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Изображение: CNBC Television

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали