На Радев му е широко около врата

Вече минаха консултациите при Румен Радев с ГЕРБ, „Продължаваме промяната”, ДПС и „Възраждане”. След разговорите с партията на Костадин Костадинов, президентът трябва да насрочи отделни срещи и с останалите три формации. Това, както всички знаем, няма да доведе до нищо съществено и ползотворно, но в съответствие с чл. 99, ал. 1 на Конституцията, Радев трябва да проведе разговори с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

А защо не са продуктивни тези консултации ли? Радев, разбира се, изрецитира обичайните си слова, в които настоява за диалог: „В трудни времена трябва да се поема политическа отговорност и политическо лидерство и с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки. Всеки може да говори празни приказки как иска да спаси българските граждани от студа, от глада, от страшната зима. Това е още един стимул и подканване към политическите партии да си влязат в ролята най-сетне, да намерят диалога, компромиса, консенсуса да съставят редовно правителство, което да има ясна дългосрочна политика по доходите и за развитието на българската икономика”, посочи той.

Нищо ново не чуваме, нито пък точно на тези консултации президентът ще реши на коя партия да предостави третият мандат, ако първите два не се реализират. А няма никакви индикации това (да се състави кабинет с първите два мандата) да се случи. Да не забравяме и най-важното – от дълго време сме в ситуация на президентска република, удобно завоалирана под вече напълно формалната парламентарна република. Та самият Радев не просто е втори мандат президент – със сравнително скромните правомощия, които повелява тази му длъжност – той отдавна вече се е разпрострял извън тях, като навсякъде е минирал със свои кадри. И няма изгледи това да се промени, защото вероятно в най-добрия вариант, ще бъде сформирано поредното краткотрайно правителство, което няма да смогне да реши всички приоритетни въпроси и сериозните проблеми, пред които сме изправени, за да има време да обърне внимание и на всички назначения, които са извършени с негово знание и под негово ръководство.

Вероятността първият мандат да се реализира е все по-малка. ДБ не просто са категорични, че няма да подкрепят партията на Бойко Борисов, а в интервю за Би Ти Ви председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България” Атанас Атанасов, си позволи да постави ултиматум на ГЕРБ и лидера им. На ГЕРБ той предложи да подкрепят правителство на втората политическа сила – ПП, което да управлява заедно с ДБ като правителство на малцинството, но без реално партията на Борисов да участва в кабинет.  А самия него, Атанасов посъветва да „вземе да се отдръпне и да остави партията си. Освен че се явява воденичен камък на демокрацията, той се явява и воденичен камък на собствената си партия”, допълвайки, че „България има нужда да се освободи от Бойко Борисов, който „идвайки от ъндърграунда, омота държавата в корупционни схеми”.

Съвсем резонен е въпросът дали съзнателно Атанасов не саботира и втория мандат, защото надали някой разумен човек би очаквал след тази обидна логорея, ГЕРБ, в частност Борисов, да се унижат и да преглътнат подобна подигравка. По-рано подобна идея имаше и евродепутатът Радан Кънев, разбира се, поднесена по малко по-възпитан начин.

Продължава да будят недоумение високомерните и неадекватни позиции на ДБ – коалиция, която криво-ляво успява да влезе в парламента, пълна в редиците си с подобни карикатури като въпросния ген. Атанасов, които искрено вярват, че с вербална агресия и ултиматуми биха постигнали каквото и да е. Надали са чак толкова глупави – по-вероятно е съвсем целенасочено се опитват с деструктивното си поведение да ускорят провала на първия и втория мандат, за да се стигне до трети.

По всичко изглежда, че те наистина очакват той да им бъде връчен, въпреки всичките им твърдения за обратното. Христо Иванов също заяви, че получат ли третия мандат, ще поставят сигурността в център на българската политика, като отправи критика към ПП, че не виждал сериозен стратегически разговор за втория мандат. А не е лъжа, че както всеки път, и този, от ДБ вярват, че не са достигнали максимума от гласове, поради което не им пречи да се пуснат поне още веднъж в надпреварата на следващи избори.

Първият мандат почти сигурно няма да бъде осъществен – от формацията на Кирил Петков и Асен Василев също пригласят на ДБ, като въпреки състоялата се среща с ГЕРБ, Кирил Петков заяви: „Ясно казваме, няма да подкрепим първи мандат”, а Василев допълни: „Ясно сме заявили, че сме опозиция и ние мандат на ГЕРБ не подкрепяме”.

Петков даже каза, че ПП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, независимо за кой мандат става дума, което автоматично означава, че вероятно отиваме на следващи избори, защото кабинет без участието на ГЕРБ – най-малко поради бройката депутати, които имат – е нереалистично да бъде съставен. Макар Кирил Петков нееднократно да е говорил едно, а правил съвсем друго.

Но пък Василев беше категоричен и за друго – „Шансът третият мандат за съставяне на правителство да отиде в „Демократична България” е почти нулев и звучи като научна фантастика. Съмнявам се да намерят формулата. Ако ДБ имаха формулата, щяха да намерят такива и за председател на парламента”, с което ясно демонстрира отношението си към идеята да бъде реализиран кабинет под егидата на ДБ.

БСП пък отлично осъзнават, че ситуацията е коренно различна от тази през 2021г, когато на президента му трябваха и гласовете на столетницата, за да бъде преизбран, поради което възможността и сега те да получат третият мандат, е доста малка. Това не попречи на Корнелия Нинова да даде заявка, че: „Ако третият мандат дойде при БСП ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата”.

Все повече гласове се надигат в подкрепата на теорията, че Радев готви връчването му на „Български възход” (БВ), създадена от близкия до президента Стефан Янев. Вероятно и поради тази причина Янев демонстрира, че е претърпял драстична трансформация, като от противопоставящ се на разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас, както и от отказа да нарече война случващото се в Украйна, изведнъж подкрепи изпращането на оръжие за Украйна.

Какво по-хубаво за Радев – управление начело с Янев – хем ще имаме правителство, хем лидерът на БВ не би си позволил да направи каквито и да е кадрови промени без одобрението на президента.

Но тъй като това е доста невероятен сценарий – надали такъв кабинет ще срещне подкрепа от другите партии, провалът при съставянето на ново правителство също е успех за Радев. И макар той да отрича, че се стреми към президентска република, кризата, в която сме затънали, отлично работи в полза на такава идея. Година и половина сме в парламентарно безвремие, от което нямаме изгледи скоро да излезем, а парламентарната република не успява да осъществи предназначението си – не е ли време да помислим и за друга форма на управление – със сигурност в главата на Радев се въртят подобни надежди.

За съжаление, точно политиците ни са тези, които с некадърността си наливат вода в мелницата на президента. А и кой е този, който реди кабинетите, кой е този, който винаги излиза сух от водата, кой е този, който беше преизбран за втори мандат…

снимка: Pupia news

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.