Либералната катастрофа, която се задава

Автор: Джош Хамър 

Основният проблем на демократите е, че те просто са станали много слаби политици.

Ако това звучи като твърде категорично твърдение, това е така, защото то е точно такова.

Как иначе да си обясним следния факт: въпреки че избирателите постоянно казват на социолозите, че най-много се вълнуват от престъпността, инфлацията, икономиката и имиграцията, демократите упорито отказват да изоставят изтъркания си речник, състоящ се от подкрепа на абортите, всяване на страх от „лошия оранжев човек” и банални предупреждения за „нашата демокрация”, ако опозиционната партия спечели.

Демократическата партия, в този момент, може най-добре да бъде описана като ранено куче, забърсано на кръстовище.

Червената вълна не се материализира от нищото – тя се натрупваше в продължение на месеци. И ако отдалечените демократи не бяха глухи, неми и слепи за молбите на собствените си избиратели, може би щяха да предотвратят катастрофата, която се задава.

Например: през ноември миналата година републиканецът Глен Йънгкин изненада нацията, спечелвайки губернаторския пост във Вирджиния. По този начин той доказа, че Старият Доминион, който на президентските избори през 2020 г. беше избрал Джо Байдън с над 10 пункта и не беше отивал в полза на републиканците на нито едни избори от 2009 г., ще бъде оспорван електорално.

Основният въпрос в тази надпревара за Вирджиния бе правото на родителите да контролират какво да учат децата им в държавните училища. На тоз фон, Йънгкин обеща да премахне критичната расова теория от образователната система на щата (теория, застъпваща извратената идея, че най-вече цветът на кожата определя съдбата на индивида в Америка).

От своя страна, кандидатът на демократите Тери Маколиф заяви тогава: „Не мисля, че родителите трябва да казват на училищата какво да преподават”. Резултатът: белите жени, които се гласуваха за Джо Байдън на президентските избори през 2020 г., този път подкрепиха Йънгкин с огромно мнозинство.

Медиите и политическият естаблишмънт бяха шокирани. Жителите на щата Вирджиния са „расисти”, обявиха те, въпреки факта, че вицегубернаторът на Йънгкин, Уинсъм Сиърс, е чернокожа жена, а главният прокурор, Джейсън Миярес, е латиноамериканец.

„Мога да ви уверя, че голяма част от избирателите там нямат нищо против превъзходството на белите”, заяви (вече бившата) водеща на MSNBC Тифани Крос.

Оттогава насам политиците обсъждат дали резултатите от въпросната изборна вечер са били необичайни или ще се окажат пророчески за мащаба на червената вълна в предстоящите междинни избори.

С навлизането в последните дни на кампанията отговорът става все по-ясен: изборите във Вирджиния са били пророчески. Червената вълна е съвсем реална и демократите трябва да се подготвят за тежки загуби във вторник вечерта.

Вярно е, че един бърз поглед към някои от социологическите проучвания може да създаде малко по-различно впечатление.

В щата Охайо, който стои все по-близо до Тръмп и е сърцевината на Ръждивия пояс, републиканският кандидат за Сената, Джей Ди Ванс, се мъчи да отстрани човека на демократите, Тим Райън. В Уисконсин досегашният републикански сенатор, Рон Джонсън, който вече е изкарал два мандата, има също толкова малка преднина в проучванията пред своя опонент. В същото време сенатските надпревари в „четирите големи” щата – Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада – изглеждат напрегнати.

Ситуацията обаче е по-сложна от това. Като начало, някои от другите социологически проучвания в момента са наистина показателни.

В устойчиво демократичния щат Ню Йорк претендентът за губернаторския пост Лий Зелдин (R-NY) е на съвсем близко разстояние от действащия губернатор Кати Хочул (D-NY); дори Trafalgar Group, една от най-точните социологически агенции в страната през последните три изборни цикъла, в едно от последните си проучвания посочваше, че Зелдин има малка преднина.

В Орегон, някога лилав щат, който през последните 15-20 години се превърна в либерален бастион, републиканският кандидат за губернатор Кристин Дрейзън е на път да постигне огромна победа.

В Ню Хемпшър републиканският претендент Дон Болдук – някога отхвърлян като „крайно десен” – сега се изравнява електорално с уязвимата настояща сенаторка Маги Хасан (D-NH) и трендът е на негова страна.

Някои от кръстосаните резултати от социологическите проучвания също са изключително оптимистични за GOP (Grand Old Party). Kакто съобщи миналата седмица The Wall Street Journal, важният електорален сегмент от белите жени от предградията се е насочил към републиканците с удивителните 27 пункта само от август насам, което напомня за скока в подкрепата за Йънгкин във Вирджиния.

Както обясни The Journal, това “предполага, че темата за правото на аборт е загубила значението си, след като демократите видяха мобилизация по този въпрос лятото след решението на Върховния съд да отмени “Роу срещу Уейд”.

Има и все повече доказателства, че други групи граждани, които някога са били смятани за лоялни избиратели на демократите, променят отношението си.

Възможно е това най-накрая да са изборите, в които испаноговорящите избиратели, дори и да не се превърнат в мажоритарен републикански национален избирателен блок, ще се насочат решително към GOP.

Родената в Мексико депутатка Майра Флорес (R-TX) шокира света през юни с победата си на специалните избори в 34-ти конгресен район на Тексас, място, в което 85% от хората са от  латиноамерикански произход.

Победата на Флорес потвърждава огромните успехи на републиканците в силно испаноезичния регион на Тексас – долината Рио Гранде, където президентът Доналд Тръмп през 2020-та г. загуби в окръг Стар и спечели в окръг Сапата (и двата са преобладаващо испаноезични).

В Невада републиканските кандидати за Сената и губернаторското място, Адам Лаксалт и Джо Ломбардо, се опитват да спечелят решаващия латиноамерикански избирателен блок в Сребърния щат.

В моя щат Флорида, където всички признаци сочат, че в изборната нощ републиканският губернатор Рон ДеСантис и сенатор Марко Рубио ще спечелят, единствените два въпроса са дали двамата ще вземат категорично испанския вот в целия щат и дали ще спечелят най-населения окръг в щата – Маями-Дейд, който е 70% испански. Републикански кандидат за губернатор във Флорида не е печелил окръг Маями-Дейд от 2002 г. насам, когато Джеб Буш, който говори свободно испански и чиято съпруга е мексиканка, победи в него.

Червената вълна, разбира се, няма да помогне на всеки отделен кандидат в надпреварата.

Губернаторът на щата Джорджия Брайън Кемп (R-GA) е на път да надвие вечната претендентка Стейси Ейбрамс, но това не означава непременно, че силата на Кемп ще помогне на противоречивия републикански кандидат за Сената Хершел Уокър, така че последният да детронира действащия сенатор Рафаел Уорнок (D-GA) (все пак предвиждам победа на Уокър).

В Аризона републиканецът Кари Лейк изглежда готов за губернаторска победа (и да бъде национална политическа суперзвезда оттук насетне), но все още не е ясно дали ще може да помогне на републиканския кандидат за Сената Блейк Мастърс да победи действащия сенатор Марк Кели (D-AZ) (все пак прогнозирам победа на Мастърс).

И накрая, дори и последните гласоподаватели от Пенсилвания да наклонят везните към републиканския кандидат за Сената д-р Мехмет Оз след неописуемо катастрофалното представяне на Джон Фетърман на последните дебати, малко вероятно е републиканският кандидат Дъг Мастриано да успее да победи демократа Джош Шапиро в надпреварата за губернаторския пост.

В крайна сметка прогнозирам, че републиканците ще получат мнозинство в Сената с 54-46 гласа.

Всички оспорвани състезания ще се развият в тяхна полза; такава е природата на вълните.

Републиканците също така ще увеличат партийния си дял в губернаторските резиденции в страната и вероятно ще имат 31 губернатори (с възможност за увеличаване до 34).

Демократите ще бъдат принудени да си направят равносметка какво се е объркало. Може би следващия път ще се замислят дали да не се съсредоточат малко върху това, от което избирателите всъщност се вълнуват.

Джош Хамър е водещ на „Шоуто на Джош Хамър“ и научен сътрудник във фондация „Едмънд Бърк“. Текстът е публикуван в Daily Mail, тук е преведен със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Изображение: Maarten Wolterink

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали