Празникът Архангеловден (без суеверията)

Осми ноември е ден, в който освен всички други злободневни теми – политически, икономически, криминални, световни и светски, в медийното пространство ще се появи съобщение за празник. Някъде това ще бъде кратка дописка от 20 думи. На другo място (задължително в края на емисията) ще се каже за него не повече от 30 секунди. В някои издания пък ще се публикува просто икона. Но освен за основата на този празник, ще се поговори и за суеверията около него, за трапезата и най-вече какъв цвят трябва или не трябва да се носи, какво да се готви и разбира се, трябва ли да се извършва къщна работа.

Осми ноември е празникът на светите ангели. Казано официално: Събор на архистратиг Михаил и другите безплътни сили. В него се чества съборното единство на ангелските чинове.

Кои са ангелите?

На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.

Словото Божие представя св. архангел  Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с меч в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.

Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии;

Рафаил – церител на недъзите;

Уриил – просветител на душите;

Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога;

Йехудиил – прославител на Господа;

Варахиил – подател на Божиите благословения.

Всички ангели се считат за пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – „Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.

Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли;

Вторият чин са господства, сили и власти;

Третият чин са начала, архангели и ангели.

Богослуженията

В храмовете и манастирите у нас се отслужва Божествена св. Литургия. На празника всички, които са постили, изповядали са се и са се подготвили, се причастяват с Тялото и Кръвта Христови.

Храмове и манастири

На територията на България десетки храмове и параклиси, а и немалко манастири носят името на св. архангел Михаил. Общият им брой надхвърля 150.

Кой празнува имен ден?

На 8 ноември празнуват всички, които носят имената: Алина, Ангел, Ангела, Ангелин, Ангелина, Ангелинка, Анджела, Анджело, Анжела, Анжел, Анжело, Архангел, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Гаврила, Емил, Емилия, Мила, Милан, Миле, Милица, Милен, Милена, Миленка, Милка, Милко, Милтен, Милчо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радо, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радул, Ростислав, Ростислава, Райка, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаел, Рафаил, Рафаела, Рая, Раян, Рени,Руси, Руска, Серафим, Серафима, както и техните производни.

В заключение

Всеки празник, особено когато на него стотици хора честват своя имен ден, е обагрен с традиции, вярвания, предания и суеверия. Родният ни фолклор е богат на това. Трябва обаче да знаем, че бидейки църковен и православен, за този празник информация трябва да черпим от Църквата. Суеверията затова се наричат така – вяра всуе, т.е. суетна, празна вяра или иначе казано вяра в недействителни закономерности, и не е задължително да съпровождат новини и дописки, свързани с църковните празници. Да, понякога са интересни, любопитни или дори налудничави, но отговорността за това какво се поднася на невинния читател, който в повечето случаи е tabula rasa (чиста дъска от лат.), ще понесем ние.

И нека, публикувайки новини за този прекрасен празник, песнопението за светите ангели също намери място: „Архистртизи на небесните войнства,молим Ви винаги ние, недостойните, с вашите молитви да ни оградите под крилата на Вашата невеществена слава, съхраняващи нас прикланящите се и прилежно викащи: избавете ни от беди като чиноначалници на горните сили”.

Изображение: Youtube

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Ангел Карадаков

Ангел Карадаков е завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Своите дейности и интереси развива в сферата на медиите. Главен редактор е на православния сайт „Добротолюбие“ и водещ на едноименния подкаст в социалните мрежи. Автор е на статии и репортажи, свързани с живота на Българската православна църква, както и на множество социални и обществени теми във в-к „Стандарт“, БНТ и ТВ „Европа“.