Медийни дефицити

Вчера главният прокурор Иван Гешев даде интервю на Мария Цънцарова в „Тази събота и неделя” по btv. Това беше активно промотирано дни по-рано – както текстово, така и чрез различни фото анонси (като този по-долу), което навеждаше на мисълта, че предстои интересен, ползотворен, ключов, вълнуващ разговор (и така – епитети до безкрай, напълно в синхрон с предварителната нагласа, която се опитаха да създадат от btv).

Както посочиха от медията, Цънцарова щеше да пита Гешев за „знаковите дела, съдебните скандали, правната реформа, срещите му с парламентарно представените партии”. Това гостуване на главния прокурор наистина имаше потенциал за нещо повече от всички, проведени до момента интервюта с него. Предварително представените теми също вдъхваха увереност на зрителя, а и Цънцарова е спрягана като един от „най-ярките, обективни и харесвани журналисти” у нас, за разлика например от предишното интервю на Полина Паунова с главния прокурор, за което беше предварително ясно – поради медийната и политическа принадлежност на Паунова – че няма как да е обективно.

И така, очаквайки с нетърпение този разговор, бяхме притихнали кротко пред телевизора в неделната утрин. За съжаление, последва поредният опит Иван Гешев да бъде разгромен словесно, като за целта Цънцарова беше подготвила солиден арсенал, включващ както рецитиране на обичайните опорки, така и заяждане на дребно, а даже и типично женски средства – кикотене, лиготене, възклицания, закачливи усмивки. Средства, които обаче никак не подхождаха нито на (все още) приеманата за сериозна журналистка Цънцарова, нито на поканения гост и позицията, която заема, нито на предварително анонсирания като смислен разговор.

Явно най-съществените въпроси, които стоят за разрешаване пред нас са:

1. Коя е Мата Хари? Всъщност този въпрос е крайно обиден не само за журналист, който иска да бъде приет сериозно, той е унизителен за всички зрители. В страна, затънала в политическа, институционална и икономическа криза, развяването на преден план на компроматни креватни жълтини, води само до задълбочаване на безизходицата, както и до тотална морална деградация. Благодарение именно и на медиите, за съжаление.

Към този въпрос спада и питането за чекмеджетата на Борисов – вероятно това е много съществено за политическите противници на експремиера, но принизява целия разговор.

2. „На кого са инициалите Д.П.?” Целта на Цънцарова беше Гешев да потвърди нейното мнение, че се касае за депутата от ДПС Делян Пеевски. Самата тя отдавна има интерес към темата и към посочената партия, като е правила разследващи репортажи, касаещи както него, така и Движението. Въпросът е как обаче тези питания са свързани с Иван Гешев и позицията му на главен прокурор, как се отнасят и към актуалните проблеми, които би трябвало да са на дневен ред.

Фиксацията на Цънцарова по темата пролича и по объркването и, когато нарече главния прокурор „г-н Пеевски”. Нищо чудно, при положение, че целият разговор се въртеше около депутата от ДПС. Имаше и въпрос дали, видите ли, Гешев заявява, че Пеевски не е търгувал с влияние, имаше питане и за закона „Магнитски”… и т.н., и т.н.

3. Цънцарова ни върна и две години назад, споменавайки ареста на президентския съветник Пламен Узунов. Как този въпрос може да бъде наречен актуален и важен, е енигма с повишена трудност. Това е тема, коментирана безброй пъти до момента, самият Гешев нееднократно е обяснявал действията на прокуратурата, а освен това досъдебното производство продължава и към момента.

4. За да се стигне до явно най, най-същественият и нетърпящ отлагане въпрос: „Ще си подадете ли оставката”. Ако до този момент зрителят имаше и най-малкото съмнение, че разговорът все пак може да бъде измъкнат от дебрите на жълтините, предположенията и дребните заяждания, след това питане угасна и последната надежда. Въпрос, на който Гешев нееднократно е отговарял с категоричен отговор. Въпрос, който вероятно продължава да вълнува единствено Христо Иванов и Надежда Йорданова. Тъп въпрос…

Безбройните опити разговорът да бъде принизен, до един направени от Цънцарова, включващи: че е едва ли не чудо главният прокурор да гостува при нея,  „Оставка за Гешев“ и Гешев е радост“, подмятанията за водата – че щяла да му даде да изпие и тази, която е при нея, че чашите са им важни, защото са с надпис „btv” и прочее дивотии, сами по себе си говорят достатъчно.

Най-жалкото е, че опитите на Иван Гешев да насочи разговорите към наистина съществените теми – например остарялото законодателство, към Наказателния кодекс, който е от 1968г., за реално необходимите реформи в системата, бяха потушени за пореден път.

Разговор, който не доведе до нищо ползотворно. И ако можем да си обясним поведението на опонентите на Гешев със засегнатите им интереси – не са ли медиите тези, които могат, а и трябва да отсеят плявата от същественото, да се опитат да надскочат сензационното, да не принизяват и дават ухо на простотията. А за съжаление, Мария Цънцарова направи обратното – съзнателно замете важните въпроси, давайки превес на жълтините.

А Гешев отново излезе като победител от интервю, превърнато от водещата в своеобразен двубой, макар истината да е, че всъщност никой няма полза от такова медийно ниво – нито зрителят, нито журналистическата гилдия, нито обществеността.

снимка: btv

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.