Глътнахте ли хапчето?

Има два вида лекарства – такива с рецепта и такива без рецепта, или иначе казано, OTC (over the counter). От гледна точка на нас, простите рекламисти, вторите са забележителни с това, че е разрешено да бъдат рекламирани в медиите. За първите не е, защото се предполага, че не пациентът е този, който взима решението за техния прием, а лекарят. Тоест комуникацията на ОТС е по-скоро медиен, отколкото медицински проблем.

Лекарствата, които се продават с рецепта, са над 2 500 на брой и към тях се числят дори и някои витамини. Но то е, за да не спада оборотът на личните лекари и Здравната каса да не спира да църцори.

За лекарствата, които се продават без рецепта, със сигурност може да се каже, че нямат вреда, а дали имат полза – това е един друг, по-загадъчен разговор. Към тях спадат всевъзможните билкови продукти и хранителни добавки. Колкото по-безполезен е един такъв медикамент, толкова рекламата му е по-натрапчива, по-убедителна, по-вдъхновяваща и предизвикваща неутолим копнеж за придобиване.

Ето ви един такъв продукт. Става дума за революционно болкоуспокояващо. Революционно, защото се основава на специална комбинация от иначе добре познати билки – революционното е комбинирането, не съставките или някоя от тях.

На сайта на производителя препаратът струва 19 лева, но другаде го дават между 40 и 50 тубичката, от която трябва да пиеш по 180 капки дневно.

Забележете опорните точки в рекламата.

1. „Нов клас“. Не просто нов продукт, а нов клас, нова ера във фармакологията.

2. Има си специален термин – адювант.

3. Адювантите са продукти на натурална основа , които са предназначени да работят в съдействие със стандартните медицински похвати. Тоест:

• Те не стандартни, не са обикновени;

• Работят в съдействие, сиреч добре е да вземате и истински лекарства, ако очаквате резултат.

4. Намесен е (задължително) нàучен авторитет – в случая акад. Хлебаров. Не доцент, не професор, а АКАДЕМИК! Нали сте забелязали, че праховете за пране от рекламите обикновено ви ги предлагат, след като са преминали специални „тестове“ в чуждестранни „научни институти“, най-често в Германия.

5. Сега внимавайте добре! Какво цери нашият адювант? Цери следното:

• Системно главоболие;

• Менструални болки;

• Зъбобол;

• Ставни болки;

• Мускулни болки;

• Сезонни и простудни състояния.

6. Сега внимавайте още по-добре! За да получите желания резултат, за да се успокоят изредените болки, трябва упорито да приемате адюванта МИНИМУМ ТРИ МЕСЕЦА.

Ако внезапно ви заболи зъб, когато сте на път или в друга някаква неловка ситуацията, започнете да приемате нашия адювант и чакайте минимум три месеца, за да ви мине. По същия начин и при настинка: ако ви повали внезапна треска с температура, когато най-малко очаквате и когато най-малко имате време да боледувате – адюванта и чакане три месеца. Значи, преди да проверите има ли полза от този продукт, трябва упорито да го купувате в продължение поне на четвърт година. Дето се вика: берекет версин и за производители, и за търговци.

По подобен начин се предлагат и разни вълшебни гъби за дълголетие (някои от тях „императорски“), които ги познават мъдреци в далечни страни и са ги употребявали от дълбока древност. Нищо чудно някой ден в прашна гробница да открият и гъбата на безсмъртието. Звучи толкова обнадеждаващо! Само не мога да се сетя как се проверява дали лечението с гъба на дълголетието е имало ефект. Примерно, издъхваш на 80 години и последната ти мисъл, преди да те поемат ангелите и да те понесат през митарствата, е тази: „Ах, ако не бях пил гъбата, щях да умра на 70“.

Всъщност това е идеологическият фундамент на всички „лековити“ хранителни добавки ­– няма как да знаеш какво би било, ако не ги пиеше. Като онзи луд дето пляскал с ръце, за да гони крокодилите, въпреки че крокодили нямало, но то нямало, защото онзи пляскал с ръце.

Това е механизмът на рекламата. Това е и механизмът на медиите. Вие си правите изводите не според това, което ви казват, а според начина, по който ви го казват. Новините се конструират по абсолютно същия начин, както и рекламите, тоест конкретното събитие далеч не е най-важното.

И за да изляза от областта на спекулациите, и понеже не съм нов в света на болката, направих така: закупих въпросния адювант и ще го експериментирам върху себе си. И след три месеца ще докладвам.

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Иван Стамболов

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писане“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.