Коалиция „Мадуро”

Станалите вече популярни като коалиция „Мадуро” ПП и ДБ се надпреварват да демонстрират политическата си немощ, като за целта използват всички похвати, присъщи и на техния патрон, чието име носят.

„Продължаваме прoмяната” направиха „Голям шлем”. Самопровъзгласилите се за стожер на истината, обещаващите да преборят корупцията, всъщност нагазиха още по-надълбоко в тинята от лъжи, неизпълнени обещания и арогантно поведение.

Миналата година Кирил Петков заяви: „Нулева корупция и нулева толерантност спрямо корупционните практики. Това значи 8 милиарда на година, които в момента отиват в джобовете на няколко души, да бъдат освободени”. Вероятно така мисли и Радостин Василев, нали?

Бившият министър на спорта Василев, който понастоящем се пребоядиса и вече е депутат от ПП, същият този, който беше заплашил бившата си вече съпартийка от „Има такъв народ” Христина Иванова, се оказа, че е оставил в пълен хаос спортното министерство. Но не само – по време на управлението си е сключил не един и два съмнителни договора със свои приятели, включително и за скъпоструващ софтуер за 1.7 млн. лева, от който няма никаква нужда. От февруари до юни Василев е назначил и свои приближени за директори в Българския спортен тотализатор (БСТ) и Националната спортна база (НСБ).

На новосъздадени съмнителни организации, които нямат никакъв опит в сферата, са дадени стотици хиляди левове. Както подчерта служебният министър на спорта Весела Лечева: „Има даже организация, създадена в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрена е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. Два милиона и триста хиляди лева пък са дадени за реклама в метростанциите без да има никаква документация и визия. Отделно са подписани договори за милион и сто хиляди лева за рекламна кампания на Спортния тотализатор, срещу които е разписано само диплянки, плакати и други”.

Разбира се, медиите ни обърнаха по-голямо внимание на освободената от длъжността съветник в ММС… 91 годишна Розка Станчева. Да, няма грешка – деветдесет и една годишна. Да е жива и здрава жената, но нейното назначение беше един грозен ПР, от който Василев и сега цинично опитва да се възползва, за да се възмутим всички вкупом от действията на Лечева, която си била позволила да прекрати договора на горката женица.

За влошените до крен предел, благодарение отново на действията на Василев, отношения на министерството и спортните федерации, по-добре да не отваряме дума.

Не остана по-назад в действията си и друг депутат от ПП – Константин Бачийски, който нахлу в университет, опитвайки се да прави политическа агитация. Лично проф. Пламен Моллов, който е ректор на  потършевшия от действията на Бачийски Университет по хранителни технологии в Пловдив, е подал писмо с оплакване от действията на депутата, адресирано до председателя на Народното събрание.

„На 24.10.2022 г. бях потърсен за помощ и подкрепа от наши студенти, които по време на тяхна регулярна среща са били изненадани от появата на г-н Бачийски и още повече от директните му опити за натиск и внушения за политическа пропаганда между студентите на УХТ. Заявените му намерения като бивш член на комисията за корупция в 47-то НС да изнася нерегламентирани лекции по фирмено право, без да е юрист, са нелепи извън утвърдените лекционни занимания на студентите. Такава практика не съществува в нито едно учебно заведение, а именно: който и да е народен представител да изнася политически лекции и да се явява самоволно на сбирки на студентската общност, като най-демонстративно нарушава установения в университетите ред”, пише Моллов.

Но какво тук е някакъв Закон за висшето образование, та лидерът на ПП Кирил Петков наруши Конституцията, без окото да му трепне.

„Ние избрахме една фасада, не избрахме човек, който има опита и е компетентен да води НС. Ние избрахме човек, който няма да пречи, но това не е ролята на парламента. И да сложиш фасада и зад нея да се опитваш да прокарваш политики, това не е нормално. За съжаление виждаме, че и г-н Радев е залитнал в тази посока с някои от министрите си в този кабинет, които са там пионки. Този модел на управление е изключително порочен“ така коментира пък изборът на председател на Народното събрание другият Асен Василев. Пригласяше му Бойко Рашков, който каза, че Рашидов не може да се справи с ръководенето на пленарно заседание, допълвайки, че ПП могат да поискат оставката на Рашидов, защото си позволил, видите ли, да откаже среща в парламента със сдружението на Гошо Тъпото БОЕЦ, които са искали да предадат разни важни материали.

Е, Рашков не каза „Гошо Тъпото”, но аз искам да улесня уважаемите читатели, които напразно иначе биха се мъчили да се сетят кои пък са тези БОЕЦ и защо лично председателят на парламента е длъжен да среща с тях.

Големият шлем се довършва от Кирил Петков, на когото му стана навик да се явява по тв студиата на мястото на предварително заявени други имена от ПП. Преди няколко дни БТВ анонсира участие на Бойко Рашков в “Лице в Лице”, обаче без предупреждение, на негово място зрителите трябваше да се примирят с Петков.                                                                                                                                

По традиция, ДБ не останаха по-назад. „ГЕРБ си купиха изборите – да видим сега какво ще направят. А на Бойко (бел. ред. – Борисов) много му се иска да ни прегърне, но знаем, че прегърнатият от Бойко си отива от политиката. Ние създадохме ДБ с основна цел – да се борим с демонтирането на корупционния Борисов режим. Тези опити за спекулация от страна на ГЕРБ трябва да се разсейват ежедневно“, заяви ген. Атанас Атанасов от коалицията.

За огромно негово съжаление, Атанасов беше буквално отнесен от неговата съпартийка Кремена Кунева, която сравнително наскоро изгря на хоризонта. Новата звезда на сектата, от близо година прави неистови опити да демонстрира, че успешно се е вляла в редовете на градската екс десница, придобивайки типичното за ДБ говорене.

Доскоро тя беше по-известна с различните каузи, които подкрепя чрез нейната организация, но това изглежда не и стигна. Макар покрай подобни нови звезди, доскоро ангажирани в социалната сфера, все повече да се прокрадват съмнения, че много умело през последната година (заедно с техните НПО-та) използваха като трамплин войната в Украйна, както и последвалата бежанска криза, за да се гмурнат в политиката, без всъщност да имат и най-малка представа от работата.

Но по същество – въпросната дама миналата година си позволи безпардонно да обиди безспорно хубава прокурорка, която по думите и била с доста хардпорно визия. Странното е, че в коментара си изтъква, че избягвала да обсъжда визиите на други жени, но явно тогава е решила да направи изключение. Всъщност вината на красивата прокурорка е само една, но крайно тежка – от така омразната на ДБ прокуратура е.

Преди броени дни пък категоризира депутатите от ГЕРБ като нискоинтелигентни, а малко по-късно се възмути, че журналисти спекулирали с нея като народен представител, нарушавайки личното и пространство. Къде са го нарушили, ще попитате. В Народното събрание! Е, не е ли права – нима именно парламентът не е мястото, където народните избраници имат право да се усамотят от нахалните репортери?

Но и това не и стигна на дамата, а след като председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева заяви, че СОС, „с квалифицирано мнозинство, в чиято основа е политическата група на ГЕРБ-СДС”, са учредили безвъзмездно право на ползване върху имот – самостоятелна едноетажна сграда към жилищен блок за осъществяване дейността на фондация “ЗА ДОБРОТО” (фондацията на Кунева), призовавайки депутатката от ДБ да се извини политическите оценки и обобщения, „защото хората са различни, но обобщения и етикетиране водят до разделения и омраза”, въпросната „деликатна, благородна, мила дама” заяви, че не виждала за какво да се извинява.

Та вече споменатата коалиция „Мадуро”, която се бори да сме едва втората страна в света, паралелно с родината на техния патрон – Венецуела, където се гласува само с машини, неуморно твореше и продължава да твори – корупционни скандали, обиди, измами, примесени с арогантно и безпардонно държание, приличащо повече на зле прикрита нощна полюция, отколкото на отговорно поведение на зрели и интелигентни хора.

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

снимка: „Продължаваме промяната

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.