Девет ключови предизвикателства пред Риши Сунак

Автор: Даниел Капуро

Сега, когато е коронясан за следващ министър-председател на Великобритания, какво може да направи Риши Сунак? По време на втората надпревара за лидер на Консервативната партия се наблюдаваше почти пълна липса на политически дискусии. Въпреки това изминаха едва три месеца, откакто г-н Сунак изложи своите виждания за премиерския пост в сблъсъка си с Лиз Тръс.

Оттогава фискалната ситуация във Великобритания се влоши значително, но ето какви бяха предпочитанията на г-н Сунак, преди г-жа Тръс да взриви британските финанси.

Данъци

Г-н Сунак иска да се представи като традиционен тори, привърженик на ниските данъци, затова обеща да намали ставката на данъка върху доходите от 20% на 16%.

Той обаче настоява, че ще го направи предпазливо, което означава, че то няма да се случи преди края на следващия парламент (вероятно през 2029-та). Това е необходимо, за да се гарантира, че намаленията ще бъдат финансирани с икономически растеж, а не със заеми.

„Никога няма да намаля данъците по начин, който само ще повиши инфлацията“, каза Сунак и обеща „винаги да бъде честен по отношение на предизвикателствата, пред които сме изправени”.

Г-н Сунак вече обеща да повиши корпоративния данък от 19 на 25 % – увеличение, което г-жа Тръс отмени, но беше принудена да възстанови след катастрофалния си минибюджет.

Бившият министър на финансите (какъвто бе г-н Сунак по времето на правителството на Борис Джонсън, бел. ред.) беше отговорен и за увеличението с 1,25% на националните осигурителни вноски за работниците и работодателите. То също беше премахнато от г-жа Тръс.

Сунак също така наложи четиригодишно замразяване на праговете за облагане на доходите – ефективен скрит данък, от който трябваше да бъдат събрани 21 млрд. паунда.

Разходи

По време на предишната кампания за лидерство на Консервативната партия г-н Сунак не разкриваше плановете си за харчовете на хазната. Окончателният му минибюджет през март обаче на практика включваше съкращения на стойност 17 млрд. лири, тъй като той вземаше решенията за разходите в парично изражение и не включваше никаква отстъпка за нарастващата инфлация.

Малко вероятно е обаче той да е отдаде на огромни харчове, предвид, че когато беше министър на финансите, не се подаде на желанието на г-н Джонсън да бръкне в джобовете на хазната и когато стартира първата си лидерска кампания, Сунак предупреди: „Трябва да се върнем към традиционните консервативни икономически ценности, което това означава честност и отговорност, а не празни приказки”.

Декарбонизацията  

Макар че често се появяваха слухове за скептицизма на г-н Сунак по отношение на декарбонизацията, по време на кампанията той твърдо се придържаше към вече поставените цели.

Това лято той заяви, че ще направи Обединеното кралство енергийно независимо до 2045 г. „Нуждаем се от повече офшорни вятърни централи, повече слънчева енергия на покривите и повече ядрена енергия. Трябва да направим изолация на милиони домове и да гарантираме, че хората знаят стъпките, които могат да предприемат безплатно, за да подобрят ефективността на домовете си”, каза той.

Той обеща да рационализира правилата за планиране и лицензиране на зелената енергия, за да помогне за постигането на тази цел.

Протоколът за Северна Ирландия (с ЕС)

На въпроса за северноирландския протокол по време на изборната кампания в Белфаст Риши Сунак каза следното: „Вероятно няма много разногласия между мен и Лиз по този въпрос”.

Той се ангажира със законопроекта за протокола за Северна Ирландия, който ще даде на правителството на Обединеното кралство възможността да скъса споразумението за Брекзит спрямо Ирландия с лекота.  

Въпреки краткото си време на поста, г-жа Тръс видя относително размразяване на отношенията с ЕС, което г-н Сунак може би ще иска да запази.

Миграция и криза в Ламанша

През лятото г-н Сунак заяви, че ще ограничи броя на бежанците, които Великобритания ще приема всяка година. Също така обеща да затегне критериите за това кой има право да поиска убежище във Великобритания.

В кампанията му се казваше също, че ще поиска да обвърже получаването на помощи (от други държави) и сключването на търговски споразумения с тях за нелегалната миграция, включително чрез клаузи, които ще изискват съответните страни да приемат обратно нереализираните мигранти.  

„Трябва да вкараме здрав разум в системата и именно това прави моят план”, каза той.

Украйна и отбрана

Г-н Сунак застава изцяло зад подкрепата на Обединеното кралство за Украйна. През юли той заяви: „Ако стана министър-председател, ще удвоя усилията ни и ще затвърдя политиката ни на пълна подкрепа за Украйна, която Борис така умело води.”

По отношение на разходите за отбрана обаче той се забърка в спор с Бен Уолъс, министър на отбраната. Г-н Уолъс твърди, че г-н Сунак се е опитал да блокира многогодишно споразумение за въоръжените сили през 2019 г.

Бившият финансов министър се опита да се отърси от тези критики, заявявайки: „Разходите за отбрана трябва да се увеличат и аз никога няма да намаля нашите въоръжени сили.“ Но той също така нарече целта от три процента от БВП, която да се отделя за военния бюджет, „произволна”.

Повишаване на националното осигуряване

Г-н Сунак няма да въведе отново увеличението на националното осигуряване, настояват най-близките му съюзници. Въпреки че това би донесло 15 млрд. лири стерлинги в държавната хазна и би допринесло за балансиране на националните бюджети.

Грант Шапс, министърът на вътрешните работи, който помогна за провеждането на кампанията на Сунак за лидерството на партията и страната, заяви, че не се предвижда промяна в размера на националното осигуряване.

Запитан дали може да се възстанови покачването на данъка, той отговори: „Не. Това беше гласувано и Риши каза, че ще остави нещата така, както са в момента.”

Транссексуалността

По време на предизборната кампания той отговори на въпроса дали транссексуалните жени са жени с „Не”.

Въпреки това, по време на предизборна среща, той заяви също, че „Предразсъдъците спрямо транссексуалните хора са погрешни. Консервативната партия е отворено, гостоприемно семейство за всички в обществото, независимо от това кои са и какъв е техният произход.”

Цената на живота

Г-н Сунак така и не беше принуден да конкретизира плановете си спрямо рязко покачващите се сметки за енергия, излагайки по-скоро свободни предложения. Той заяви, че ще похарчи 5 млрд. паунда за намаляване на ДДС от енергията и още 5 млрд. паунда за подпомагане на пенсионерите и най-бедните чрез съществуващите системи за обезщетения.

Материалът е публикуван във Telegraph . Tук е преведен със съкращения.

Изображение:  10 Downing Street

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали