Защо Байдън размахва пръст на медиите?

Автор: Браян Флуд, Николас Лемън, Давид Руц

Миналата седмица президентът Байдън продължи традицията си да се заяжда с репортерите. Той се нахвърли върху журналистите, които го притискаха по повод липсата на негови изяви в рамките на кампанията на междинните избори и тази за ограниченията за абортите.

Байдън неведнъж се е държал враждебно с пресата по време на своето президентство, въпреки сериозния либерален уклон на основните медии. Той е наричал репортер „хлапе“, често омаловажава представителите на пресата, определи Кели О’Донъл като „трън в петата”и веднъж нарече Питър Дуси от Fox News „глупав к..и син“.

Белият дом се сблъска с въпроси,  свързани с „тънкия” календар на Байдън, като в многобройни доклади се казва, че демократите гледат на президента като на проблем в напрегнатите надпревари. Изглежда, че Байдън не разбра намека на репортер, който го попита за плановете му през кампанията.

„Джон Фетърмен ще се появи с вас днес в Пенсилвания, но няма много кандидати, които да водят кампания с вас. Защо?“, попита репортер.

„Това не е вярно. Имаше 15. Преброй, хлапе, преброй“, отговори Байдън.

„Ще има ли още повече?“, настоява репортерът.

„Да“, отговори Байдън, преди да премине към друг репортер.

Когато друг представител на пресата попита президента дали трябва да има някакви ограничения за абортите, Байдън отговори, че такива рестрикции трябва да има, а репортерът продължи с въпроса какви тогава трябва да бъдат те.

„В делото „Роу срещу Уейд“! Прочети го, човече, ще се образоваш“, каза Байдън, преди да игнорира последващите въпроси и да се отправи към хеликоптера.

„Чети анкетите, Джак. Всички вие сте едни и същи“, каза Байдън по-рано тази година, когато репортер го попита какво би казал на демократите, които не искат той да се кандидатира за втори мандат. Според Мериъм-Уебстър „съществителното Джак се използва за обозначаване на мъж, и особено на невъзпитан или неприятен човек, поне от 1600 г. насам“.

Миналата година Байдън се скара на Кейтлан Колинс от CNN, когато тя предположи, че той е уверен, че руският президент Владимир Путин може да промени злонамереното си поведение.

Байдън, който си тръгваше от пресконференция, се извърна към Колинс и каза: „Не съм уверен, че той ще промени поведението си. Какво правите през цялото време, по дяволите?“

Докато Колинс се опитваше да говори, Байдън вдигна пръст и продължи: „Кога съм казал, че съм уверен? Нека си го кажем направо. Казах, че това, което ще промени поведението им, е ако останалият свят реагира на тях и намали авторитета им в света. Аз не съм уверен в нищо. Просто констатирам факт.“

Президентът след това ѝ каза, че е в „грешния бизнес“, ако не може да разбере защо срещата му с руския президент е била продуктивна. Впоследствие Байдън се извини, че се е държал като „умник“ спрямо Колинс.

През 2020 г. Байдън използва същото извинение, когато преди това се бе обърнал към радиоводещия Charlamagne tha God, казвайки: „Ти не си черен“, ако гласуваш за Тръмп.

Друга тема, за която се знае, че е накарала Байдън да се развълнува, е синът му Хънтър Байдън, чийто скандално известен лаптоп отдавна е трън в очите на администрацията на демократа.

Дни преди изборите през 2020 г. репортер на CBS попита президента за репортажа на New York Post, касаещ лаптопа на по-младия Байдън и неговите имейли за работата му с украинска енергийна компания.

„Г-н Байдън, какъв е вашият отговор на материала на New York Post за вашия син, сър?“, попита Бо Ериксън.

„Знаех, че ще зададете такъв въпрос“, отвърна Байдън. „Нямам никакъв отговор, това е поредната клеветническа кампания; това са въпросите, които винаги задавате.“

Историята с лаптопа е потвърдена като автентична от множество новинарски организации.

Ериксън отново се сблъска с Байдън през следващия месец, когато последният тъкмо бе избран за президент, като ръководителят на Белия дом попита журналиста „Защо само ти винаги изкрещяваш въпросите?“.

През 2019 г. той също така избухна, след като беше попитан дали работата на сина му в Украйна, докато Байдън е бил дипломатически ангажиран със страната като вицепрезидент, представлява конфликт на интереси.

„Това не е конфликт на интереси. Не е имало никакви индикации за конфликт на интереси“, заяви Байдън, докато участваше във форум на Международния съюз на служителите в сектора на услугите в Лос Анджелис.

След това репортерът попита дали работата на сина на Байдън създава впечатление за конфликт на интереси, което накара Байдън да премести фокуса върху тогавашния президент Доналд Тръмп.

„Няма да отговарям на това“, каза Байдън ядосано. „Съсредоточете се върху този човек. Това, което той прави, което никой президент не е правил досега“.

Докато въпросите за Хънтър Байдън често водят до очевиден гняв от страна на президента, друг път той просто изглежда раздразнен от питанията.  

През 2021 г. Байдън каза „дайте ми почивка“ на репортера на Асошиейтед Прес Зик Милър за това, че последният е предположил, че целта на президента за ваксинация срещу коронавирус от един милион на ден е твърде ниска.

„Когато я обявих, всички вие казахте, че това не е възможно“, каза Байдън на Милър. „Хайде, дай ми почивка, човече.“

Когато пък гореспоменатият Дуси, наречен от президента „глупав к..и син”, го попита за съдебно дело от 2019 г., което показва, че Хънтър Байдън е баща на дете от жена от Арканзас, Джо Байдън отговори: „Не, това е частен въпрос. Нямам никакъв коментар. Но само вие бихте попитали това. Вие сте добър човек. Вие сте добър човек. Стилно.“

Ето как пък Байдън се защити през август 2019 г., когато Дуси посочи малкия брой негови привърженици в Айова, където в крайна сметка демократът завърши четвърти на вътрешните за партията избори: „Знам, че ще ме преследваш независимо от всичко… И това е окей, това е добре. Аз съм голямо момче. Мога да се справя с това … Забелязвам, че не ме попитахте защо все още съм начело във всички проучвания. Забелязвам, че не ме попитахте какво мисля за новото проучване на CNN“.

В друг скандален момент по време на маратонската си пресконференция през януари Байдън се скара на репортер, който попита за противоречивите му забележки, в които оприличава политическите си опоненти на сегрегационни фигури като Джордж Уолъс и Бул Конър.

Байдън също така веднъж се пошегува, че ще прегази с кола репортерка, след като тя му зададе въпрос за Израел, на който той не искаше да отговори.

А в началото на управлението си, именно той предупреди служителите си да се отнасят с уважение към представителите на пресата.

„Не се шегувам, когато казвам това: Ако някога работите с мен и ви чуя да се отнасяте с неуважение към друг колега или да омаловажавате някого, обещавам ви, че ще ви уволня на място – на място. Без „ама“ и „но““, каза Байдън. „Всеки има право да бъде третиран с достойнство и благоприличие.“

Материалът е публикуван във FoxNews, тук е преведен със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Изображение: Reuters

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали