Изборите в САЩ: Готов ли е Тръмп да се завърне?

Автор: Ричард Харги, преподавател и докторант в Queen’s University, Belfast*

Когато американците отидат до урните на 8 ноември, това ще бъде тест не само за политиците, които искат да бъдат преизбрани, но и за популярността на президента Джо Байдън.

Междинните избори се провеждат на всеки две години в средата на четиригодишния президентски мандат. Те включват избори за всички 435 места в Камарата на представителите и за около една трета от Сената на САЩ (35 места). В 36 щата ще се проведат и избори за губернатори.

За да има реално влияние през следващите 24 месеца, Белия дом трябва да запази контрола на демократите върху Сената. В момента той е разделен 50 на 50, като при равен брой гласове гласува вицепрезидентът на демократите Камала Харис. Запазването на Сената би означавало, че Байдън ще може да назначи избрания от него кандидат за Върховния съд на САЩ, ако се освободи такова място. Той трябва да бъде номиниран от президента и след това утвърден от Сената.

Сенатът има право да ратифицира и международни споразумения, които не са свързани с външната търговия. Това може да бъде от значение, ако на конференцията на ООН в Египет следващия месец бъде постигнато споразумение за нов многостранен договор за изменението на климата.

Съществува и призракът на бившия президент Доналд Тръмп. Това са първите национални избори след 6 януари 2021 г., когато хиляди негови привърженици насилствено щурмуваха сградата на Капитолия на САЩ. В същото време много кандидати, подкрепящи Тръмп, ще участват в междинните избори.

Президентските партии обикновено търпят поражения в частичните избори. Бил Клинтън през 1994 г. и Джордж У. Буш през 2006 г. загубиха контрола над Конгреса (както над Сената, така и над Камарата на представителите). За да се приеме законодателство на федерално ниво, законопроектите трябва да преминат през двете камари. Това ще стане практически невъзможно, ако, както се очаква, Камарата на представителите премине към републиканците.

Надеждите на демократите

Въпреки ниското одобрение на Байдън и песимизма по отношение на икономиката, демократите смятат, че могат да получат известен импулс в навечерието на ноември. Цените на бензина са доста под летните си върхове, а процентът на заетост се покачва. Това помогна да се намалят опасенията за потенциална рецесия, въпреки че сега отново се засилват.

Социологическите проучвания от септември показаха защо демократите се надяват, че могат да спечелят мнозинство в Сената. В Аризона и Пенсилвания кандидатите на партията водят пред републиканските си опоненти с четири процентни пункта, в Северна Каролина и Охайо демократите са на косъм от победата, а в Джорджия позициите остават изключително близки.

През октомври социологическите проучвания при републиканците се обърнаха в тяхна посока. Състезанието за сената в Невада например сега се движи в полза на републиканците според последните проучвания.

Миналата година президентът Байдън постигна значителни законодателни успехи, включително в областта на инвестициите в инфраструктура, изменението на климата и контрола върху оръжията.

Резултатите от междинните избори ще определят не само бъдещия законодателен обхват на президентството на Джо Байдън, но и евентуално дали той ще може да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Една слаба изборна нощ вероятно ще поднови призивите към Байдън да не се кандидатира отново.

Кои въпроси са важни?

Отмяната от Върховния съд на решението по делото „Роу срещу Уейд“ (конституционното решение, което дава на жените достъп до аборт) през юни 2022 г. се оказа ключов фактор в кампаниите. Изследване на неправителствената организация Kaiser Family Foundation показа, че след това мнозинството (59%) от жените гласоподаватели на възраст между 18 и 49 години вече са по-мотивирани да гласуват и че се наблюдава рязко увеличение на броя на жените, които се регистрират за участие в изборите.

Това може да бъде от съществено значение през ноември. На президентските избори през 2020 г. жените съставляваха 52 % от електората.

Някои републикански кандидати за губернатори, главни прокурори на щати и други длъжности, не признават Джо Байдън за надлежно избран президент. Според анализ на „Вашингтон пост“ около 291 републикански кандидати, включени в бюлетините за Камарата на представителите, Сената и ключови щатски длъжности, са отрекли или поставили под въпрос резултата от последните президентски избори. Ако спечелят, тези представители ще имат огромни правомощия по отношение на изборите в целия щат и ще могат да решат да отхвърлят резултатите от изборите в своя щат през 2024 г.

Завръщането на Тръмп

Изходът от междинните избори може да подготви почвата за Доналд Тръмп да обяви евентуална втора кандидатура за Белия дом. Тръмп води кампания за отстраняване на републиканците, които гласуваха за неговия импийчмънт през февруари 2021 г., и шумно подкрепя кандидати, които одобрява. Досега 91% от одобрените от него кандидати са спечелили своите открити състезания на първичните избори.

Неотдавнашно проучване на PBS NewsHour/NPR/Marist показа, че почти 70% от републиканците биха подкрепили Тръмп. Само 28% от независимите гласоподаватели обаче биха го подкрепили през 2024 г., а повече от 60% от американците като цяло са против втора кандидатура на Тръмп за Белия дом.

В междинните избори през 2018 г. Тръмп се превърна в токсична фигура за умерените избиратели с колежанско образование, предимно жени. Този ключов блок от гласоподаватели може да се окаже отново важен през 2022 г.

Гари Джейкъбсън, почетен професор по политически науки в Калифорнийския университет в Сан Диего, твърди, че предизборните схеми на Тръмп след 2020 г. и „техните пагубни последици“ имат потенциала да повлияят на положението на Републиканската партия за години напред.

Последните няколко седмици от кампанията ще бъдат решаващи. На 17 октомври национално проучване на YouGov за CBS News показа, че републиканците имат преднина от 47%, а демократите – 45%. Демократите имат още една важна карта, която трябва да изиграят в заключителната част на кампанията: Барак Обама.

Бившият президент остава популярна личност сред верните на партията, все още може да привлече големи маси от хора и ще активизира работещите в кампанията. Обама се съгласи да пътува до ключовите щати Джорджия, Мичиган и Уисконсин по-късно този месец. Във всички тези щати има надпревари за сенатори, депутати и губернатори.

През последните няколко месеца инерцията се колебаеше напред-назад между републиканците и демократите, което направи тези междинни избори необичайно непредсказуеми. Резултатът несъмнено ще повлияе на живота на милиони американци, както и на това дали ще бъдат проведени и отчетени честни избори в една политически враждебна и горчиво разделена Америка.

Оригиналната статия може да прочетете тук. Заглавието е на редакцията.

Снимка: Facebook

Превод: Димитър Петров

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Преводни материали