“Напра’о ги убивам, пръскам… ”*

Не ти ли се струва, читателю, че ние сме един много малък, но много напръскан народ?

Странното е, че все още сме чувствителни на тази аерозолна тема, дори Харвард Крю я включиха в един от двата си предизборни клипа, неумело перифразирайки кемтрейлсът в пестициди и напръскани пиперки. Целокупното българско гражданство и селячество не отделя поглед от сините небеса с бели следи по тях. Тракторите не орат, клавиатурите не тракат, борсата е замряла – всеки щрака и публикува поредната доза пръскане от облаците. Каква е тази мистерия?

Когато преди повече от 30 години Силви Вартан запява “Я кажи ми, облаче ле бяло, отде идеш, де си ми летяло”, кой да ти знае, че това си е баш пророчески наратив. Дори сега, в този един момент, някой някъде следи трескаво за белите следи, готов да излее своя гибелен гняв срещу “ония, дето пръскат”. А “ония” е събирателен образ на враговете на българския народ. Тяхното име е легион – те започват от Великите сили преди век и половина и завършват с план Ран-Ът. Преди години в едно интервю разпален човечец, почитател на “Атака”, бе попитан знае ли кои са враговете на България и той отговори без грам колебание “еврейове, гейове и норвежци на заплата”. Та ето откъде излитат самолетите, ръсейки аерозолната си отрова, предизвикваща безплодие, сърбеж, астма, махмурлук и световъртеж.

Може подобно изказване да ви се струва преувеличено, но една бърза проверка в Гугъл показва над 190 000 търсения на кемтрейлс, а сред резултатите излизат материали в Уикипедия, Нова ТВ и бТВ. Което показва, ако не друго, то поне масовостта на тази конспиративна теория. Всъщност в България за белите следи се заговори именно в телевизионния ефир и то не къде, ами в „Меката” на сутрешните блокове – “На кафе” при Гала. Там, наред с уринотерапията и лечебните сили на Демир Баба Теке, Еленко Ангелов цели две години (2010 и 2011-та) напоително прокарва тезата, че нашата страна регулярно се облива с незнайни субстанции, които ще ни унищожат, затрият, заличат.

През 2016 тренда “яхва” и “мон женерал” Румен Радев, тогава кандидат-президент. В това интервю той казва в прав текст, че “ако тази тревога продължава, можем да организираме една проверка и ако има такова нещо, ще вземем мерки”. Напомняме, че Радев е не просто летец, той е командир на Военновъздушните сили на Република България през периода 2014 – 2016 година. По време на това чутовно обещание той е в обкръжението на Мая Ма(нолова) и Борислав Гуцанов – част от Инициативния му комитет. Ако има някой, който да е наясно какво и какви следи оставя, това е той. Но женерал Радев “ще направи проверки и ще вземе мерки”.

Подобен популизъм не е никак безвреден, напротив – той подхранва абсурдните вярвания за световен заговор срещу Българина (с голямо Б) и цивилизацията, която е създал. Тук изобщо не говорим за това кой би имал полза да затрие този толкова уникален народ от картата. По-важният въпрос е кой би се облажил от всяването на паника сред масите с IQ колкото стайна температура? Случайно или не (по-скоро никак случайно), разпространители на кемтрейлс заплахата са електорат на националистическите партии – “Атака” и особено “Възраждане”. Коцевистите (да употребим и това определение, преди да са го патентовали) са ревностни разобличители на враговете-пръскатели. Тънкият нюанс е, че според тях в момента ни тровят с русофобски субстанции.

Интересно е да се отбележи, че кемтрейлс фобията се разпространява на вълни, подобно на Ковида или поне на грипа. Сега изживяваме своеобразен пик и Фейсбук пространството е нашарено със снимки на небеса с бели линии, подобно на парти на колумбийския картел Меделин. Друг любопитен факт са призивите на “очевидци” към лидера с Патентованото прозвище да се погрижи и за този проблем. Не сте забравили, че редом с Ковид, кемтрейлс беше дълги месеци основната мантра за събиране на гласове за антиваксърската партия, нали? Въпреки че товарищ Костадинов заклеймява конспирациите от “небесен тип”,  поддръжниците му виждат в негово лице борец за правата им, застрашени пряко от небесните варвари. Голяма част от тях поставят знак за равенство между пандемията и кемтрейлс, както и между кемтрейлс и ХААРП. Което интересно кореспондира със статистиката, споделена в бТВ, според която 46% от македонците вярват, че COVID-19  се пръска от самолети, прелитащи над Скопие. Но освен редовите “възрожденци” и кандидат-депутатите им са на същата честота. Ангел Славчев например обещава да  предложи “създаване на временна комисия в Народното Събрание за разследване на следите в небето, оставени от самолети”. Уви, суверенът не кандиса на тази идея и Славчев може да се отдаде само на частни разследвания.

Иначе, независимо от скептичното мнение на много от медиите, изразено през последните няколко дни, кемтрейлистите не стоят на едно място, те вече са отвърнали поглед от небето и се насочват… към водата, където проследяват дирите от двигателите на моторните лодки. Как става там пръскането тепърва ще разберем. Както ни предстои да научим дали Гала ще покани някой нов пророк, разкриващ неподозирани зловещи комплоти срещу българщинáта.

Има ли някаква причина “сериозните” телевизии да дават трибуна на всякакви псевдонаучни и фантасмагорични конспиративни теории? Отговорът се крие във факта, че дори Националната телевизия “приюти” Стойчо Керев и неговото “Ново познание” (НЛО, Илюминати и Куха земя….) в стремежа си да се хареса на всички, без да се усеща, че така легитимира официалната наука със шарлатанството. Може би е нормално това обаче – все пак българинът е християнин, носещ червен конец против уроки. Но поставянето на една плоскост на фантазиите на група шаманизирани маргинали и доказаните постулати на физиката, астрономията, историята, размива много опасно границите между вярно и грешно. Ако се направи анкета на вярващите в кемтрейлс, нищо чудно да се окаже, че вярват и в плоската Земя. А от това да се отрече еволюцията и всичко, което сме приели за фундамент на човешката цивилизация, крачката е много, много малка.

Ако утре видите следите от конденз в небето, това е сигнал, че:

А) по всяка вероятност виждате някой полет на един от над 3000 самолета, които BULATSA – Ръководство на въздушното движение – следи ежедневно;

Б) имате уникалния късмет да сте свидетел на атака на нубийските ВВС, чиито авиатори ръсят с черпак течности от дървени делви над селата Сливовик и Армянковци, или по оста Неврокоп – Попови ливади.

Във втория случай се прекръстете три пъти, хвърлете щипка сол зад лявото рамо и веднага сядайте пред компютъра – имаме нужда от нови доказателства, че все още сме трън в петáта на норвежците на заплата (дайте да не говорим за другите две категории).

*Заглавието е от песен на Гери – Никол (която е един човек, също като Венци-Венц)

Изображение: Уча.се

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любомир Любомиров

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.