Да приема ли България бягащите руснаци?

България не бива да приема бягащи от мобилизацията руснаци. Това каза вчера пред БНТ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Аргументите му бяха, че: (а) сред тези хора руските служби могат да пробутат у нас агентура; (б) страната ни няма икономическа възможност да приема повече бежанци след украинските и (в) България не бива да помага на руския президент Владимир Путин да се отърве от несъгласните с неговата политика руснаци.

Всичко това звучи логично. Но така ли е всъщност?

В България има достатъчно руска агентура (включително в сферата на отбраната и службите за сигурност). Още малко няма да промени коренно ситуацията. Част от работата на службите е да наблюдават и пресяват пристигащите. Те се нуждаят от визи, за да влязат у нас, и при издаването им са възможни детайлен мониторинг и избирателност.

Руските граждани, които бягат от мобилизацията, са хора с възможности. Погледнете снимките от агенциите на опашките по граничните пунктове и вижте автомобилите им. Те са показател. Тези руснаци не бягат с една торба събран под бомбите багаж, както украинците. Колко България ще харчи да ги подпомага могат да решат българските власти. Защо тези руснаци да не харчат парите си у нас (стига да спазват българските закони)?

Това, че са недоволни от Путин, не означава, че ако останат в Русия, те непременно ще му се съпротивляват. Ако беше така, нямаше да му позволят да започне войната. Бегълците от мобилизацията са в по-голямата си част конформисти. Не те ще променят Русия, а сравнението между life и жизнь, което ерозира бившата съветска система и благодарение на което свободният свят спечели предишната Студена война. Няма как това сравнение да се прави, ако им тръшнем вратата. Загубата на младо, икономически активно население, обезкървява и компрометира международно кремълския режим повече, отколкото затвореното в кухнята или в бутилката водка недоволство.

Ако демокрацията иска да спечели двубоя с руския авторитаризъм без пряко военно противопоставяне, той трябва да се стреми да спечели на своя страна руското население, да му покаже, че то може да живее много по-добре и по-достойно, ако само смени режима си. Това няма да стане, като си затворим вратите за руснаците.

Източник: jelev.info

Изображение: The Sun

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Веселин Желев

Веселин Желев води занятия във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“. Има дългогодишен професионален опит, както в български, така и в чуждестранни медии. Работил е като кореспондент на европейските бюра на ДПА, на „Вестдойче алгемайне цайтунг“ (ВАЦ), на агенция „Асошиейтед прес“ и за в. „Труд”. Негови актуални коментари могат да бъдат намерени също в списанието и уебсайта на „Клуб Z“.