Салата от отровните лъжи на ПП

Покрай предизборната кампания, която стартира в началото на месеца, се нагледахме на какви ли не бисери. Дали клипът на ДБ с ген. Атанас Атанасов, който ни обясняваше, полюшващ се на яхта, защо трябва да гласуваме за тях, или пък този на ИТН и Слави Трифонов, приличащ повече на сюжет от нискобюджетен хорор филм, или пък на Възраждане, в който лидерът на партията, размазва, разбива, нокаутира Кирил Петков, зрителят/избирателят решава. Както вече писахме в АТМ, партийните централи и пиарите определено не са се справили със задачата.

Но един предизборен клип се отличава от всички останали. Макар покрай поредната издънка на Кирил Петков, който ухилен до уши се радваше на „Калинка моя” по време на откриването на кампанията им в Силистра; покрай последвалото изтриване на Фейсбук страницата на ПП за Силистра – от самите ПП, за да замажат гафа; покрай грозния пиар в с.Богдан, който Петков опита да си направи с лопатата и агитационната тениска с посланието им за изборите – „Да си довършим работата”; покрай мижавия интерес, който предизвикат обиколките им в страната, някак предизборният им клип да мина между другото, всъщност именно той е най-скандален.

Ако случайно сте имали щастието да го пропуснете, време е да го гледате. Нарочно запазвам и оригиналните емотикони, използвани от Промяната в клипа им, на който на преден фон се мъдреха… портокали и чушки.

„Над 400 хиляди тона отровни храни, внесени в България за последните години.

☣️Всяка 4-та чушка, всеки 4-ти портокал, който е влизал в България през ГКПП „Капитан Андреево” през последните 12 години е бил пълен с #пестициди (тук правя вметка – пореден гаф, породен от неграмотността на ПП – не Е бил , а СА били – говорим за чушки и портокали – мн.ч.)

❗️Това е цената на корупцията, която сме плащали години наред. Корупцията, която ни е тровела… буквално.

❌Правителството на #Промяната сложи край на това престъпление.

❌Спряхме пътя на отровата от Капитан Андреево до трапезата ни.

✅Направихме първата стъпка в борбата с #корупцията.”

Като човек, който ежедневно пие фреш и яде чушки почти толкова често, си признавам, че когато за пръв път попаднах на този клип, се стреснах. Разбира се, след първосигналата реакция, последва трезв анализ на изнесените „факти”.

 1. Откъде ПП разполагат с такива категорични данни?
 2. Плодовете и зеленчуците не са предназначени само за България, това означава, че някой съзнателно трови цяла Европа ли?
 3. Политиците в Европа знаят това, но си мълчат?
 4. Дори да има разпределение по страни, дори да приемем, че някаква по-лоша и евтина продукция стига до нас, от ПП искат да ни кажат, че производителите селективно и съзнателно наблъскват част от продукцията си с отрови, защото знаят, че е за България ли? Това си е направо световен заговор срещу нас!
 5. За да напишеш, че сме тровени, че цяла България е тровена съзнателно години наред, трябва да имаш необорими доказателства. И не да говориш подобни неща в някакъв предизборен клип, а да си отишъл отдавна с всички документи в прокуратурата. С необорими данни. Иначе това не е просто клевета и лъжа, това е опит за всяване на паника сред цялото население, което е подсъдно.
 6. Дори да допуснем за миг, че има нещо вярно – какво искат да ни кажат от ПП – че ГЕРБ (защото тях обвиняват) са тровили съзнателно себе си, децата си, родителите си. Или пък всеки отровен портокал и всяка чушка са били маркирани със специален знак, за който са били осведомени всички лидери и функционери в партията на Бойко Борисов, за да не си купуват те и семействата им от отровата? Или в ГЕРБ не ядат портокали и чушки? Да, знам как ви звучи – не по-малоумно от твърденията на ПП всъщност.
 7. Как пък само от „Капитан Андреево” са идвали отровни храни?
 8. Защо именно сега, и то в някакво клипче, научаваме за това?
 9. ПП си мислят, че много от родните ни производители не ползват също разни вредни пестициди ли?
 10. И като стана дума за родните производители – като от ПП твърдят, че са знаели за подобен геноцид, какво направиха, за да насърчат родните земеделци да произвеждат и продават българска стока?
 11. Извинявайте, но защо точно и как само портокалите и чушките, а мандарините, доматите, краставиците? Каква е тази дискриминация спрямо останалите плодове и зеленчуци.
 12. Кой лъже – Иван Христанов – бивш заместник-министър на земеделието от ПП, който на парламентарен контрол тази година заяви (цитирам дословно): „От всички взети проби само една беше гранична – тоест, близо до допустимия максимум. Едни мандарини. Всичко останало беше в норма”, или сега съпартийците му от ПП?
 13. Отново Христанов, в интервю заяви, че „няма открити пестициди след направените изследвания на внесените плодове и зеленчуци в България
 14. Да припомним, че през април Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпореди на „Евролаб 2011” незабавно да преустанови лабораторната си дейност на границата заради конфликт на интереси, а през май Петков написа в профила си във „Фейсбук”: „Разрешавани ли са през последните 10 г. недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци. По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до пет пъти над нормата”. Според него именно действията на правителството по овладяването на контрола на трафика на пропусквателния пункт са една от основните причини, довели до свалянето му от власт.
 15. Два месеца по-късно Върховният административен съд  (ВАС) върна на „Евролаб 2011” помещенията ѝ на „Kaпитaн Aндpeeвo” и отмени забраната от (БАБХ) дружеството да изпълнява товарно-разтоварни дейности като представител на превозвачите. 
 16. ЕК нееднократно е извършала одити на „Капитан Андреево”, които не са установили нарушения.  И те ли са съучастници на наши бивши управляващи, съзнателно тровейки целия български народ?
 17. При толкова фрапиращи твърдения, защо ПП не са посочили до момента и едно име, отговорно за тези действия. Сезирана ли е прокуратурата? Нали Промяната и Петков управляваха?

Можем да продължим до безкрай с въпросите. Но основният е: как подобен клип, базиращ се на голи твърдения, целящ да предизвика паника сред населението, е допуснат в пространството. Няма да питаме на кого въобще му е хрумнала тази дезинформационна бомба, пиарите в ПП са толкова некадърни, че не може и да има капка съмнение – някой е решил, че умотворението му, с което обяснява на милиони българи, че последните 10 години са съзнателно тровени, е връх в кариерата му.

А освен мижавия интерес, който предизвикват на предизборната си обиколка, освен опитите целенасочено да бъдат уплашени хората, дали могат да се похвалят с нещо наистина свършено от тях? Или въображението им стига само до отровна салата с чушки… и портокали, забъркана на фона на „Калинка моя”?

снимка: ПП

Заповядайте в групата на „Ах, тези медии” в Telegram.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.