„Искаме светлина”

Съботният ден ни изненада неприятно. Чехия, която през далечната 1968г. (още като Чехословакия) даде пример на всички източноевропейски страни, попаднали под съветския ботуш, явно е завладяна от комунисти. Чехия, която преди 54 даде надеждата на всички поробени от съветския режим държави, днес изглежда отново е попаднала под руска окупация. Чехия, която още през 1967г. скандираше „Искаме светлина”, а младите студентите не се престрашиха да излязат с плакати „Искаме свободно да учим”, вече е завладяна страна. И то, завладяна от комунисти.

Поне с такива впечатления останаха всички, които прочетоха информацията за протеста в нашите медии, акцентиращи не на реалните причини, довели до толкова мащабно събиране, а дезинформираха, някои пък си позволиха да нарекат всички протестиращи комунисти. Точно това направи родният плацдарм на неолибералната мисъл „Дневник”. „Хиляди комунисти и крайно десни на протест в Прага за руски газ и срещу НАТО и ЕС”, отсякоха разяснявайки ни, че: „Организаторите на демонстрацията от редица крайнодесни и маргинални политически групи, включително Комунистическата партия, заявиха, че централноевропейската страна трябва да бъде неутрална във военно отношение и да осигури директни договори с доставчици на газ, включително Русия.”

Други медии, макар и не толкова брутални в заглавията си, просто бяха направили копи и пейст на думите на чешкия премиер Петър Фиала, който напоследък търпи пълно фиаско поради политиката си, довела до рекордно увеличение на цените, редица съкращения, висока инфлация и масово недоволство сред милиони чехи. Та Фиала, възползвайки се от удобното извинение, популярно и сред много от нашите политици, които не успяват по друг начин да прикрият щетите от управлението си, обяви, че митингът в центъра на Прага е организиран от проруски настроени лица, чиито интереси са насочени срещу Чешката република. „Ясно е, че руската пропаганда и дезинформационните кампании присъстват на наша територия и че някои хора ги слушат чисто и просто”, заключи той.

Неговите думи не пропуснаха да цитират btv, offnews, bnr, bloomberg, a пък някои сайтове, в дописките си ни разясниха, че „Организаторите на демонстрацията от редица крайни и маргинални политически групи, включително Комунистическата партия”, като бяха болднали „редица крайни и маргинални политически групи“ , сакън някой да не пропусне да го прочете. Но защо да не напишат какво е казал, ще възразите, та това все пак е премиерът на страната. И щяхте да сте прави, ако обаче акцентът в статиите им не бяха само неговите думи или опитите за внушение, че митингът е бил някакво вещерско сборище на платени дегенарати.

Дори и всички останали медии, които отразиха (а някои и дума не написаха) съвсем бегло мащабния протест, не си направиха труда обективно да поднесат информацията. А най-странното е, че явно съвсем съзнателно родните списващи са съкратили, променили или изопачили – както искате го наречете – западните, в частност чешките медии, които са полупреписвали.

Ако просто ги бяха преписали, в България щяхме да разберем, че всъщност организаторите не са крайнодясната SPD и комунистическата партия, а Ладилав Врбел и Иржи Хавел (които са политически необвързани), както и няколко граждански организации.

Ако целта на медиите ни беше да поднесат достоверна информация, можеха просто коректно да препишат чешките медии, защото западните, в интерес на истината също в голяма степен се опитаха да дезинформират, пропускайки да упоменат реалните организатори, а не само партиите, които просто бяха дали подкрепата си за събитието, като сред тях наистина беше и комунистическата партия.

Euronews например (не родното представителство) написаха, че протестиращите са били от „целия политически спектър” (забележете разликата с нашите медии). Да, и те не посочиха реалните организатори, но поне не се опитаха да внушат, че протестиращите са комунисти. Bloоmberg (отново не българският) акцентира, че повод за мащабния протест от събота са нарастващите сметки за енергия и най-тежката икономическа криза в страната от три десетилетия насам, допълвайки, че инфлацията в Чехия, породена основно от скока на цените на жилищата и на цените на електроенергията, е най-високата от 1993 г., но нейният пик дори още не е достигнат. Нещо подобно да научихте от нашите медии? Прочетохте ли дори един коментар поради каква причина е това масово недоволство, извело на площада между 70 000 и 100 000 чехи (каквито цифри споменават редица чешки медии).

Daily Telegraph направиха анализ, в който много точно обясниха, че е крайно елементарно внушението, което министър-председателят на Чехия Петър Фиала се опитва да направи, че протестиращите са проруски марионетки. Авторът на статията, който е живял в Чехия, пише, че това просто е абсурдно, и дори сред най-либералните чехи няма и нотка на симпатия към руснаците и Русия. Напротив – причините толкова хора да излязат на площада, са неимоверно нарасналите разходи за живот, ниските на този фон заплати, както и външната политика, която допълнително изостря кризата в страната. На 08.10 също е предвиден подобен масов протест, целящ да накара правителството да предприеме необходимите антикризисни мерки. Това научихте ли го от поне една наша медия?  Авторът Bradley Blankenship предупреждава, че случилото се в Прага, дава само бегла представа за това, което предстои на западните страни през есента и зимата, ако продължат досегашната си политика.

Немският sueddeutsche също излезе с информация, че протестът е бил насочен срещу чешкото правителство, като коректно отрази, че организаторите са граждански организации и извънпарламентарни партии, искащи оставката на правителството заради огромните щети, които е нанесло с политиката си на чешката икономика и население.

Нито родните, нито западните медии (ах, тези медии!) ни информираха и за нещо изключително интересно. Разбира се, това присъстваше само в чешки медии. Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Чехия, за разлика от министър-председателят, реагираха по съвсем различен начин, подчертавайки, че приемат сериозно опасенията на протестиращите, допълвайки, че това са хора, които се страхуват от случващото се – кризата, инфлацията, съкращенията. А дори и медии в страната, които се изказаха против антиправителствения протест, посочиха кои са организаторите на събитието, както и че присъстващите са били от различни политически формации.

А да напишеш, даже само да си помислиш, че страната, която направи радикална лустрация след 1990г; страната, в която бяха приети десетки закони, касаещи съдебно преследване на причинилите незаконни действия по отношение на конкретни лица, включително Закон за незаконността на комунистическия режим от 1993 г., както и Закон за достъп до досиетата, създадени от бившата държавна сигурност; страната, която толкова безпощадно извърши декомунизация, та даже навремето беше критикувана от представители на Европейския съюз, според които е прекалено да бъде продължавана давността на комунистическите престъпления, само тази мисъл дори говори за едно-единствено – очевиден и грозен опит за манипулация на масите.

Та както вероятно вече успяхте да разберете за какво всъщност е бил този протест, правейки кратък обзор на чуждестранните медии, не става дума за 70 000 комунисти, комунизмът не се завръща в Чехия, хората, излязли на събитието, не са маргинали или платени проруски марионетки, организатор не е комунистическата партия, а Чехия все така е страната, в която всеки опит хората да бъдат натикани в ъгъла чрез провежданите политики, няма да се получи. И че ако една система е вредна за тях, без значение дали е вече отминалата тоталитарна, или настъпващата – неолиберална, те няма да се двоумят и ще излязат, за да защитят интересите и страната си. Да се надяваме само, че някой няма да реши отново да им праща танкове, защото се опитват да се откъснат от наложената им парадигма – без значение откъде идва този натиск.

Протестите там са ясен сигнал за вълната от социално недоволство, която скоро ще залее повечето страни в Европа. И както преди 54 години, чехите пак са първи. Защото искат светлина.

снимка: Rostislav Šrámek

 

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.