Festina lente с БДЖ

Новият министър и старите проблеми на железницата

Човек и добре да живее, поне веднъж в живота му се налага да пътува с Българските държавни железници. Последното мое пътуване се оказа само два дни преди брифинга на зам.-министъра на транспорта Красимир Папукчийски, който очерта видните за всички проблеми в БДЖ.

По думите му, от началото на годината отменените пътнически влакове са 5700, а ежедневно се генерира закъснение от 1800 минути. Локомотивите и вагоните не се поддържат, а хигиената в тях е лоша. Според зам.-министъра трябва да се предприемат незабавни мерки за ремонтиране на локомотивите и вагоните, а състоянието в „БДЖ – Товарни превози“ също е трагично. Не се ремонтират вагоните и локомотивите. Само вземанията, които са просрочени и несъбрани, в момента възлизат на 23 млн. лева. Единственият приход бил от спечелено дело на БДЖ срещу частна банка.

И все пак не е нужно да си министър или зам.-министър на транспорта, за да установиш с просто око какви са основните проблеми на държавната железница. Разбира се, финансово-икономическата част е може би от най-голямо значение, но за да се придобият приходи би следвало да се работи в посока на това пътниците да желаят да пътуват, да плащат билети и да подпомагат по този начин и без това критичното състояние на БДЖ.

У нас отдавна не е престижно да пътуваш с влак. Студентските години на всекиго са свързани с БДЖ и миризмата на урина, безкрайните пътувания и закъснения. И веднага човек придобие ли малко повече средства – гледа да си купи автомобил, за да не му се налага да си „причини” пътуването с БДЖ. Позицията обаче на държавната железница днес е изключително стратегическа, защото заради повишението на цените на горивата, много хора биха се решили да пътуват с влак. Стига състоянието на превоза да не бе толкова окаяно. А то става от година на година по-лошо.

Проблемът, както много от проблемите у нас, е многопластов. Може би трябва да се върнем малко по-назад.

Датата е 18 декември 2021 г. и тогавашният министър на транспорта Николай Събев говори пред bTV в предаването „Тази събота”.  Там той казва, че „БДЖ ще излезе на печалба с елементарна математика и моделиране… Започваме оздравителна програма на дружеството. Ще имаме подробна информация кога сме я стартирали и какви са резултатите”, допълни тогава Събев. По думите му, казани преди по-малко от година, „започва дълбока реформа в сектора, за да създадем високоефективна транспортна система в България”. Министърът дори лансира идеята шефовете в жп сектора да използват влакове вместо автомобили за придвижването си по работа.

Друга важна промяна, която трябваше да настъпи в БДЖ, бе създаването, по изискване на ЕС, на интермодални билети, които да включват няколко вида транспорт за едно пътуване. По думите на Събев тогава, такива билети щяло да има със започването на пътническите полети между София и Русе, като в един билет „ще може да се пътува между Силистра и Ню Йорк, съчетавайки автобус и самолет”. Да, правило прочетохте. Тръгваш от Силистра и след има-няма петнадесет часа си в Ню Йорк, в страната на неограничените възможности.

Възможностите за реформи в БДЖ обаче са си съвсем  ограничени, поне на този етап.

В началото на тази година се размечтахме, че пътуването с влак може и да бъде романтично, а не стресиращо от това да не добиеш гъбички или някое друго инфекциозно заболяване от седалките и дръжките по вагоните. И така, на 3 февруари 2022 г. Министър Николай Събев каза, че може и да има чисти влакове с интернет и ресторанти по някои линии до март (разбирайте тази година) и нови вагони до края на годината (2022 г.). Това той каза по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия (https://offnews.bg/ikonomika/sabev-obeshta-visokoskorosten-internet-i-chasha-vino-na-klientite-na-b-769720.html).

„Работим за това да върнем хората във влаковете“, заяви той. Министърът допълни тогава, че за да се случи това, трябва да се подобри хигиената във влаковете, после да се гарантира спазването на разписанията, повишаване на скоростта, а след това да има интернет във всички вагони. Той съобщи още, че във влаковете, които пътуват на дълги разстояния, задължително ще има и вагон-ресторанти, а пътниците ще могат да се радват на чаша вино и високоскоростен интернет, докато пътуват.

Е, шест месеца по-късно, когато ми се наложи да пътувам с БДЖ, нито имаше вино, нито интернет. Дори контактите, сложени из вагоните, не работеха. Но да не се оплакваме. Би било добре поне да бъде чисто. Може да е бедно, но да бъде чисто. А то и чисто не е.

Друга реформа, която щеше или беше започната от последния транспортен министър, бе т.н. сливане на трите дружества в БДЖ. Те щяха да се съберат под името Национална компания „Български държавни железници” (НК БДЖ). Това бе обявено от Николай Събев в петък, 4 февруари 2022 г.

Целта на това упражнение бе новите стари железници да „излязат в едно цветущо здраве” и това да се случи до края на 2023 г. От същата тази 2023 г. трябва железниците да не искат повече пари от държавата, а да излязат на капиталовите пазари в Европа.

И тогава, и сега не е съвсем ясно как ще се преодолее натрупаната загуба в държавната железница.

Сегашният зам.-министър на транспорта на последния брифинг каза, че реформата, която предишният министър се опитал да предприеме – а именно за вливане на трите дружества в едно – засега се спира.

Папукчийски добави още, че е разпоредил да бъдат предприети незабавно мерки за бърз ремонт на локомотиви и вагони. Ще бъде направен ремонт и на помещенията за почивка на служителите на БДЖ. Според него всичко това трябва да се случи до края на септември 2022 г.

Но докато умните се наумуват, ние ще продължим да се движим в студ и пек, в мръсни вагони и със закъснение, надявайки се все някога реформа в държавната железница да се случи и пътуването с влак да бъде дори приятно. Защото всеки би и платил, дори малко повече, за да се повози из планини и поля във влак. Нали?

А по някаква удивителна случайност, докато течеше брифингът в транспортно министерство, легендарният влак „Ориент Експрес” пристигаше на гарата в Русе . Пасажерите бяха от САЩ, Великобритания и Франция, а стотици русенци с вълнение очакваха луксозната композиция, за да я разгледат поне отвън и да си направят снимки.

Ще има ли някога добро бъдеще за БДЖ и ще се снима ли някой пред влаковете и вагоните? Festina lente (преведено на български буквално е бързай бавно) – израз, с който се отъждествява начина на покоряването на античния средиземноморски свят от Рим и съграждането на Римската империя, може да бъде актуален и в казуса на Българските държавни железници. Стига всичко да не е отново просто прах в очите.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Ангел Карадаков

Ангел Карадаков е завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Своите дейности и интереси развива в сферата на медиите. Главен редактор е на православния сайт „Добротолюбие“ и водещ на едноименния подкаст в социалните мрежи. Автор е на статии и репортажи, свързани с живота на Българската православна църква, както и на множество социални и обществени теми във в-к „Стандарт“, БНТ и ТВ „Европа“.