Керванът си върви, ние си лаем

При опит да бъде спрян автобус, превозващ нелегални мигранти, шофьорът му връхлита върху полицейски автомобил, който е препречил пътя му. За съжаление, това води до смъртта на двамата полицаи, намиращи се в патрулката – Йордан Илиев на 31г. и Атанас Градев на 43г.

Случилото се е предшествано от гонка. Шофьорът на рейса не се е подчинил на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда. От Малко Търново до Бургас са направени няколко опита да бъде спрян автобусът, но безуспешно.

„При опит да бъде спрян автобусът, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да смъртта на двама служители на реда. Имало е преследване”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, добавяйки: „Предприехме мерки, за да се спре засиленият мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника”. И служебният министър на отбраната Димитър Стоянов също побърза да каже, че „Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна”

Слушайки Демерджиев и Стоянов, оставаме с впечатление, че това е проблем, който до момента не сме имали, та затова сега се предприемат подобни мерки. Както и преди няколко месеца, когато дрогираният Георги Семерджиев помете две момичета. Тогава бившият вече вътрешен министър Бойко Рашков уж скочи да лови джигити по пътя, предприемайки (основно на думи) разни отдавна закъснели мерки.

Но да караме подред.

  1. Засиленият мигрантски натиск – не е от вчера. В началото на месеца, самият Демерджиев потвърждава, че мигрантският натиск на българо-турската граница е нараснал с 24% през последния месец спрямо предишния, но „организацията е достатъчна, за да сме спокойни”. Още миналата година всички центрове за бежанци в България бяха препълнени. И в трите лагера – Любимец, Пъстрогор и Бусманци, които са с капацитет по 350 места, бяха настанени над 650 души във всеки от тях.
  2. Гранична полиция – причина за случилото се е и неизпълнението на отговорностите им на органите, охраняващи границата ни, защото именно те е трябвало да спрат автобуса, не редови полицаи от Бургас.
  3. Корупцията в системата – за никого не е тайна, че не един и двама гранични полицаи (а и не само гранични) работят съвместно, и не от днес, с каналджии, пропускайки или затваряйки си очите за преминаващи мигранти. Знаем срещу какво. Каналджиите пък са добри познайници на полицаите, поради което пак се връщаме на същото – корупцията сред служителите на реда.
  4. За съжаление, колкото и да е неприятно именно в такъв момент да се говори по тази тема, няма как да подминем подготовката и адекватността на доста служители, както и на началниците им. Стопер-шипове нямаме ли? Поради каква причина служителите са решили, че препречвайки с колата си пътя на шофьора, той ще спре. И то при положение, че е преследван няколко километра, два пъти преди това е отказал да спре, шофирал е агресивно и опасно за всички околни. Двамата полицаи буквално се жертваха, вероятно спасявайки други животи, но да опиташ да спреш бързо движещ се автобус, препречвайки пътя му с автомобил, в който има и двама души…
  5. Въпросът с използването на оръжие при изпълнение на служебните задължения също не е от вчера, нито касае само подобни случаи. Навсякъде по белия свят, към който се числим (това го пиша за хиляден път) , нарушител, застрашаващ живота на полицаи и на граждани, бива неутрализиран. Извън факта, че убиецът е бил в автобус, нашите полицаи просто не смеят да употребят оръжия. Не смеят, защото законите не са на тяхна страна и после ще трябва да се разхождат по съдилищата, за да се обясняват защо са предотвратили по-сериозно престъпление, елиминирайки потенциален убиец.
  6. Шофьорът на автобуса е сирийски гражданин, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила – тази тема въобще не фигурира в медиите ни. За пореден път трябва да припомним какво означава бежански статут – той се предоставя на лица, принудени да напуснат родината си, където животът им е изложен на опасност. Тук вече няма как да не споменем и родните (без)полезни розови идиоти, незнайно защо наричащи себе си десни или демократи, които години наред ни опяваха да приемам бежанци от Сирия, в която лошият Башар Асад ги убивал, гонел, репресирал. Трудно е обаче да обясним как майките с деца буквално бяха единици, а подобни примати, като шофьорът убиец, бяха хиляди. През годините имаше и не един и два случая на изнасилени български жени, включително и момичета, от ей такива „бежанци” – афганистанци, сирийци, иракчани. Угнетени хорица, бе. Един такъв, явно издържащ се с превоз на незаконни мигранти, уби двама полицейски служители без да му мигне окото. Този е задържан – постфактум, разбира се, но колко ли още нему подобни се разхождат по улиците ни…

Точно преди една година темата за незаконно влизащите мигранти отново е била актуална. Тоест проблемът не е от два дни, както отлично знаем всички. Тогава, според данните на МВР, ежедневно са залавяни десетки нелегални мигранти. Профилът им: „Предимно млади мъже на възраст 13-18 г и без образование. На малко от тях крайната цел е България, но дори и единици да са оставащите, всички отлично знаят с какво се занимават тук – кражби, изнасилвания, (вече) убийства.

В края на миналата година над 1000 бяха задържаните мигранти, опитвали се да влязат незаконно в страната ни, като повече от 2/3 бяха хванати именно на българо-турската граница. Тогава имаше и репортажи на журналисти, които показаха местни жители, разказващи, че това е ежедневие. А от „Гранична полиция” дори не си правеха труда да проверяват местата, на които с просто око се виждат захвърлени останки от храна, дрехи и боклуци, свидетелстващи за престой на по-големи хрупи от хора. Само в Ямбол, както беше посочено в един от репортажите, за миналата година са образувани над 200 съдебни производства за незаконно преминаване и каналджийство, срещу само 29 от 2020г.

И тъй като непрекъснато пиша „всички знаят“, имам предвид буквално всички отговорни служби и лица. МВР, „Гранична полиция”, вътрешни министри през периода, министри на отбраната, президент и т.н.

Поради тази причина, още тогава (август 2021), заради утежнената ситуация по границата ни, беше проведен и Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, който уж постигна консенсус, че трябва да се укрепят оградите по границата, да се обезпечат с техника и облекло служителите на Гранична полиция, както и да се постигне по-доброто им парично възнаграждение. Но както сами виждаме, година по-късно резултатите са убийствени. Буквално.

За разлика от нас, гърците например предприеха още по-твърди мерки, за да защитят сухопътната си граница с Турция, като изградиха редица заграждения, което накара мигрантите да търсят други пътища, като ние се превърнахме в най-добрата за тях алтернатива.  

В първите часове след случилото се граждани сигнализираха, че предприетите към момента мерки са неадекватни и безумни – на изходите на Бургас има километрични опашки, като по една патрулка с двама полицаи пропускат трафика, събирайки го само в една летна. Никой не проверява документи и дори не оглежда пътуващите, просто предизвиква допълнително задръстване и изнервяне на местните и на туристите, които в този месец на годината преобладават в района.

Не е желателно тези писания да придобиват политическа окраска, защото не е това целта, но тъй като вече стана дума и за президента, трябва да отбележим, че през 2018г., по нареждане на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, Специалните армейски сили бяха разположени по българо-турската граница, за да възпират мигрантския поток. Според различни източници, по времето на служебния министър на отбраната Георги Панайотов те са били изтеглени от границата по искане на Румен Радев.

А как ви трепти в съзнанието самата мисъл, че мигрантите вече минават с автобуси през страната ни. Автобуси? Не пеша, не с леки коли, не с бусове, а с автобуси. Съжалявам за черния хумор, но скоро да очакваме ли пътнически самолет да превози следващите „майки с деца”?

Надали помните, че именно вчера, когато бяха убити двамата полицаи, се навършиха и четири години от трагедията в Своге, при която загинаха 20 души, след като автобус се обърна на пътя. Осъдени още няма. Различен по много фактори инцидент, но общото и между двата е едно – в ролята на кучета, просто лаещи около някой преминаващ керван, сме всички – и гражданите, и политиците, и тези, които трябва да ни пазят и защитават. Просто тъпчем на едно място, разлайвайки се по-силно, само когато някое от нас попадне под колелата на минаващите каруци. До следващия път…

Съболезнования на близките на загиналите полицаи.

снимка: NOVA.bg

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.