Да удариш бай Тръмп

Помните ли фразата „Удри, бай Тръмпе!“? Появи се преди 6 години, когато предстояха президентските избори в САЩ, спечелени впоследствие от Доналд Тръмп. За неговия мандат в Белия дом е писано и говорено много, а също и за последните избори, които той загуби. В резюме може да се каже, че Тръмп успя да привлече много поддръжници, но и да си създаде много врагове – и в Съединените щати, и по целия свят.

Но човек и добре да живее, се случва от ФБР да обискират имението му във Флорида и да изземат оттам документи с гриф „строго секретно“. 45-ият президент на САЩ е разследван по Закона за шпионаж, а също и по закони, свързани с възпрепятстване на правосъдието и унищожаване на архиви на федералното правителство. Той, от своя страна, твърди, че е жертва на „политическо отмъщение“.

Кой е крив и кой прав, накрая ще реши съдът, каквато е традицията във всяка правова държава. А Съединените щати не само исторически са се доказали като такава, но и непрекъснато са ни давани за пример в това отношение. Освен това, нашата задача не е да изземваме функциите на съдебната власт (макар много медии да се опитвали в миналото), а да погледнем „медийно“ на казуса.

Да започнем с медиите „на място“.

„Politico” обръща внимание как Тръмп и екипът му „не са се спрели на единен подход и изглеждат в неведение за това какво може да последва“ по отношение на делото.

„New York Times” представя обширен материал за последните дни на Доналд Тръмп в Белия дом, внушавайки за „хаос“ и „разпръснати документи“, а авторите подчертават, че Тръмп по принцип е разглеждал управлението на държавата като управление на бизнес, респективно – федералните документи като „собствени“.

„NBC”  акцентира върху вярата на Тръмп, че претърсването на Мар-а-Лаго ще му помогне да спечели изборите за президент през 2024 година, но „някои от съюзниците му не са толкова сигурни“ в това.

Според „CNN” Доналд Тръмп обмисля да ескалира враждата си с ФБР и да превърне претърсването на имението му в отправна точка за кампанията си през 2024 година.

„ABC” припомня, че седмици преди обиска бивш служител на военното министерство се е заканил да публикува класифицирани документи от Националния архив.

Този кратък преглед изобщо няма претенцията да обобщава отношението на американските медии по въпроса. Но ако се чудите защо точно тези материали са подбрани в настоящия анализ, то принципът е много прост – търсенето в Гугъл на информация за Доналд Тръмп ги е изкарало на най-предни места на 21 август следобед. Е, вярно че преди време избухна един скандал именно с тази компания, в който се оказа, че търсачката манипулира подредбата на новините, защото „не трябва да се допусне Доналд Тръмп или подобен на него да спечели изборите“ (цитатът е на Джен Генай от 2019 година, високопоставен служител в компанията тогава), но какво да правим, като Гугъл продължава да е практически монополист сред интернет търсачките?

Затова нека да процедираме по същия начин и с българските медии.

„Дойче веле“ обяснява как „умерените републиканци смятат да спрат Тръмп“, след като два дни по-рано са се уплашили, че „завръщането на Тръмп става все по-вероятно“.

„Клуб З“ са направили подкаст на тема „Ще останат ли републиканците без Тръмп?“ Ако имате време и нерви – приятно гледане.

„Инвестор“  прави кун… хвалебствие на Лиз Чейни и нейния „самотен поход срещу Тръмп“.

„24 часа“ влиза в топ класацията на Гугъл с новината, че Майк Пенс е отрекъл да е взимал секретни документи от Белия дом, а също и с препубликуваната статия от ДВ за завръщането на Тръмп.

„Факти“ пита ще видим ли документа на ФБР за обиска на Мар-а-Лаго.

В интерес на истината, в първите дни след обиска българските медии бяха доста сдържани по темата, като само тук-таме се появяваше превод на някоя и друга статия от американските си посестрими (познайте в каква посока). Може би се страхуваха тази история да не се окаже „кьорфишек“, подобен на ареста на Бойко Борисов, но както виждаме, започват да набират смелост…

А като стана дума за Борисов, двамата с Доналд Тръмп си приличат най-вече по това, че са неистово мразени от „прогресивните сили“ и периодично „осъждани“ от съответните медии за какво ли не. И политиките, и в поведението на двамата могат да се намерят съществени разлики, но от американската Демократическа партия и от нейния български клон в лицето на „демократичната общност“ кажи-речи еднакво силно искат да видят единия и другия в затвора.

И тук стигаме до същината на въпроса за отношението на българските либерални медии към 45-ия американски президент. Нашенската „демократична общност“ е на практика филиал на Демократическата партия на САЩ, така както преди стотина години БКП е била филиал на Коминтерна. Основните спонсори са едни и същи, основните политически послания са сходни (е, нашите „демократи“ още не са толкова крайни левичари като американските, но всичко с времето си), дори и активистите им си приличат както по левичарския плам, така и донякъде по външен вид и най-вече по светоглед. А също и по темите, които ги вълнуват, както и по начина на живот, който водят.

Много ясно, че „демократичните“ медии ще вменяват вина на Доналд Тръмп. Но както вече споменах, решаващата дума е на съда.

Някои либерални анализатори вече „разкриха“, че Тръмп последователно се стреми да завоюва позиции в съдебната система. Наскоро именно благодарение на негови номинации Върховният съд успях с мнозинство да анулира решението по делото „Роу срещу Уейд“ и вече всеки американски щат може самостоятелно да решава какво да бъде законодателството му спрямо абортите. „Прогресивният“ бяс срещу това е неописуем.

Междувременно срещу Тръмп тече и разследване относно действията му по време на щурма на Капитолия. Там също още няма съдебно решение, но либералните медии вече го „осъждат“. Както се казва, нищо ново под слънцето…

Но ако в крайна сметка бъде признат за невинен, същите медии (ах, тези медии!) ще се извинят ли – ако не на него, поне на аудиторията си?

снимка: ABC News

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Димитър Петров

Димитър Петров е роден през 1978г. в София. Магистър по Социология от СУ "Св. Климент Охридски" и Магистър по Туристически дестинационен мениджмънт от Университета в гр. Бреда, Нидерландия. Секретар на "Един завет" - Клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България. Член на Младежки консервативен клуб. Има множество коментари във водещи български медии.