„Нали е демокрация, бе. Ти ли ще ми кажеш какво да правя?

“Нали е демокрация, бе. Ти ли ще ми кажеш какво да правя?”. Това е реплика на симпатизант от “Възраждане” към охранител, опитващ се да го спре да нахлуе в Лидл без маска.  Чудна реплика, направо класика! Тя перфектно олицетворява поведенческата философия на проруската партия, взела иначе това толкова знаково за България име. Изречена от незнаен щурмовак, не къде да е, а в родната Копейкинова Варна, тя неслучайно е поантата на този текст.

Нека поразсъждаваме върху нея, читателю, нека ѝ направим пълна дисекция. Вече казахме, че не е никакво съвпадение, че действието се случва именно в най-русофилския български град. Може би Костя К. се има за един същински Александър Невски, повел православното славянство срещу западните католици и коварните тевтонци. Ако не се е сетил за тази аналогия, нека му я дарим, нали не възразяваш, читателю драгий?  Но да му я дарим честно, а не със задна мисъл. И като казваме честно, имаме предвид следното: наистина Александър I Ярославич громи шведите и тевтонците, но в същото време кара народа си да плаща десятък на Златната Орда. И дори ходи да се жалва на Великия хан, че брат му Андрей си присвоявал част от данъците за монголците. За него по-голям враг са били “папистите”, а не азиатците. Скъсването на отношенията с тогавашна Европа слага началото на една политическа линия, чийто резултат можем до голяма степен да видим и днес. Днес, когато Путин е обявен не от кой да е, а от Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, за “Спасител на Православието”. Ето и една друга аналогия, която също даром ще поднесем на бореца против Запада, богатиря Копейкин, без дори да зададем въпроса кой, даже КОЙ, е заплаха за православната вяра на Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Всъщност подобни “партизански” акции не са новост в политическата му кариера, достатъчно е да споменем опитите за атакуване на E.ON  преди 12 години (тогавашното Енерго Про), при които отново имаше провокации с възгласи “Слуги на Сорос, чуждопоклоници”. Малката подробност – Коцето, както му казват галено съгражданите, тогава беше регионален координатор на ВМРО. Демек преди да “прогледне”, както казва той. “Възраждане” имат до огромна степен аналогично поведение с останалите патриотични партии, същите, които Костадинов нарича “помияро-патриотите“. Изразните средства на протестите им се припокриват до огромна степен, за което може да има няколко причини. Първо, липса на квалифицирани кадри, които да организират не просто пишман жакерия, а истински и ефикасен протест, с предварителна цел и сценарий. И като сме започнали със съветите, нека препоръчаме на ръководството на “Възраждане” една великолепна книга на Норман Мейлър – “Армиите на нощта”. Там също се говори за провеждане на протести, но в малко по-голям мащаб – стохилядният поход на 21 октомври 1967 година. Разбира се, Лидл далеч не е Пентагонът. Ама и Коцето не е Ноам Чомски, да ме прощавате. В този ред на мисли, виждате ли как патриотите са си поделили веригите по “братски” – ВМРО в лицето на Краси Каракачанов се е насочил към Билла (вероятно заради топлата кухня), а Коце Костадинов е изтеглил Лидл. Но да спрем с препратките, че и Умберто Еко би се отегчил от толкоз междутекстовост.

Не знам дали сте имали възможността да гледате кадри от окупацията на един от магазините на веригата. Последният клип, защото любовта на “възрожденци” към немската верига е пословична и е документирана многократно последните няколко месеца. Като например в половинчасово видео на атака на магазин в Шумен, насочена отново срещу “парцалите”, от миналата есен. И тогава, както сега, репертоарът на ятаците и симпатизантите е един и същ: “немски подлоги”, “фашисти” и “слуги”. И тогава, както преди няколко дена се атакуват служители на хипермаркета, охраната му и… клиенти, които искат да влязат (апропо, в клипа ясно се чува репликата “Ще влезеш, ако си от нашите”).  Едва ли в историята на организираните протести, че и на стихийните такива, агресията е насочена освен към обекта на омразата и към околните, нямащи абсолютно никакво отношение. Въпросът с реалната цел на тези акции е толкова дълбоко екзистенциален, че се родее с такива търсения на човешката душа като “Има ли Бог?”, “ Прекрасно… но що е Отечество?” и “Ражда ли се Човекът свободен?”. И също като тях няма еднозначен отговор. В интерес на истината, подобни флашмобове са нелишени от известна доза свеж хумор. И наистина, в определен момент пред камерата минава демонстрант, който с патос извиква, размахвайки кен бира: “Етооо, струва лев и осемдесе, оставям два лева”.  Той трясва монета на касовата лента, следват одобрителни възгласи и рукоплещения.

Очевидно подобни протести са част от предизборната кампания и имат плитката цел да канализират враг, отвличайки вниманието от проблемите на “Възраждане”. И съвсем естествено те няма да се направят пред областна управа, община или особено РЗИ, откъдето са наредбите. Изключително неприятна изненада за тях е ограничението на действието на мерките до 19 август. Това означава, че подобни “спонтанни” недоволства са силно ограничени във времето, но и още нещо – ако Коцето и товаришчи искат да мобилизират електорат, ще трябва да се понапънат и да измислят по-оригинални акции. А нужда от такива явно има. Новината за новото предизборно патриотично обединение може да се окаже в края на краищата химера, ехидно коментирана от Копейкин, но тя се цели именно в патриотарския сектор на избирателите. Нека не забравяме, че няколко формации са вперили влажни погледи в гласа на Българина (оня, с голямото Б, с нокътя на кутрето и с вечния мерак “догодина каквото и да става да ида на леденото хоро и да им покажа на ония”) и ще го ухажват аудио, визуално и със спомени от “оная, нашата България”. Което си е проблем за нашите герои. Най-малкото защото за зла беда лидерът им изживяваше своя катарзис все в сферата на национализма и като една трибагрена пчелица смени цветенцата на ВМРО, Атака, НФСБ… Ако беше, да кажем метаморф поне като Тома Биков или съвсем като Тодор Панчев, сменил БСП, ГЕРБ и АБВ за няколко години, тогава спокойно можем да кажем, че е имал възможност да усвои най-доброто от различните школи. А той, завалията, се е учил от Валери Симеонов с проверките му за шума в дискотеките, от Волен, който нахлува в НАТФИЗ и накрая от Ачо Джамбазки с нацистките му поздрави. Ялова работа.

Какво да очакваме в бъдещата шоу програма? Със сигурност липса на оригинална мисъл за сметка на кресчендото в говоренето, хиперболите и категоризацията. Стилистиката на “Възраждане” е консистентна както в темите, така и в действията. Така че горките служители на Лидл могат да очакват нови саботажи на работата си. Още повече, че в гневен постинг след джумбарето отпреди седмица, Костадинов изрично ги сочи с пръст:

“Ще се погрижим всички видове чужди колониални вериги като „Лидл“, ограбващи и унижаващи българските граждани, да напуснат българския пазар. България не е държава от третия свят – щом не ни уважават и не спазват законите на страната, нямат място тук!  

… Специално за чуждите магазини, и най-вече за изнасящата милиарди левове от България „Лидъл“ – не пазарувайте в тях! “

Защо точно Лидл? Едва ли е заради широко тиражираните в медиите (ах, тези медии) “връзки” с екс премиера Петков, изразени в продажбата на негови пробиотични продукти във веригата. Навярно няма да е и заради скока в кариерата на Георги Николов, който от шеф на отдел “Експанзия” в Лидл бе назначен от Асен Василев за изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки. Странно, но по тези две теми в последните месеци Копейкин мълчи. И то мълчи сериозно.

Може ли политическа партия да изгони европейска търговска верига? Може да ѝ се иска, ама не може. Най-малкото, България е членка на Европейския съюз при сегашната договорно-правна рамка. А свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали е фундаментът на вътрешния пазар на Общността, както е записано и в чл. 26 от Договора за функциониране на Съюза. Което означава, че всякакви подобни ограничения, които биха се изразявали в изгонване, забрана за изпълняване на дейност на дружества, установени в други държави членки, са забранени. Което от своя страна пък означава, че Костадинов е популист в чист вид. Той съвсем съзнателно дърпа струната на патриотизма, изразена в “пазаруване от малките магазини”. Популизмът е нещо опасно дори сред електорат, оставящ се да го поят обилно с лозУнги и кухи родолюбиви призиви. Засега носи дивиденти на  авторите си, но това е само докато не се появи следващият русофилско-патиотичен проект, доволно спонсориран от Кремъл. И неговият лидер не се топне в ледените калоферски богоявленски води. И понеже започнахме с цитат от мястото на “военната операция” на Възраждане” срещу Лидл, традицията повелява да завършим отново с цитат. Той е на гласоподавател от Луковит, правописът на автора е запазен:

“МОЛЯ ,ПРЕРАЗГЛЕДАЙТЕ ВАШИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА ЛИДЪЛ ,в нашия град Луковит той е малка атракция и магнит за българи и чужденци ,и тъй като аз съм за ВАС гласувал без пари по убеждение и съм ваш агитатор ,мисля ,чр ще преосмислите вашите виждания за търговията !”

Изображение: Костадин Костадинов

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любомир Любомиров

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.