(Без)принципни колаборации

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов се обяви за широка предизборна коалиция, посочвайки, че  трябва голямо обединение, но не само с „Продължаваме Промяната”. „Трябва да привлечем всички останали фигури, които запазиха духа на протеста. Трябва да се отнесем сериозно към това предложение. Има граждански организации като БОЕЦ и „Правосъдие за всеки”.

Малко по-късно ще се върнем на „голямото обединение”, включително и „онези знакови лица и граждански брандове“ – по думите на Иванов.

Макар Иванов да не спомена БСП, най-вероятно включва и тях в тези сметки. Потвърди го и депутатът от ПП Михаил Камбарев, който заяви, че за изборите се обсъжда общо явяване на трите партии.

През годините от създаването си коалицията „Демократична България” мина през всички фази в отношението си към столетницата – от твърдо против каквито и да е разговори или допирни точки, през „в името на изчегъртването на ГЕРБ може да водим разговори с тях”, последва коалицията, та чак до възможността (ако бяха осигурили и подкрепа от ИТН) да се сгушат под крилото (разбирайте – мандата) на БСП. За отношението им към Бойко Рашков, който пък е неразривно свързан с партията-майка, да не отваряме дума.

Положението на ДБ е ясно. От лятото на 2020г., когато Иванов заяви, че „Не може да се мине без лустрация към хора и събития преди 89-та година. БСП как си представяме да бъде част от това усилие?! Ние трябва да сме готови да наричаме нещата с имената им“, до юли 2022г., когато ДБ вече са на ръба на влизането в следващия парламент, изтече много вода. Разбира се, отдаваме заслуженото на ДБ, в частност на Иванов – акцията на плажа край Росенец преди две години беше прекрасно PR изпълнение. Макар нито за миг не трябва да забравяме, че режимът за охрана на политици от НСО беше утвърден именно от Христо Иванов като министър на правосъдието.

Доста дълъг период въртяха и любимата им мантра за съдебната реформа, но с провала на цялото начинание, както и с неадекватността на бившата секретарка на Иванов – понастоящем правосъден министър в оставка – Надежда Йорданова, и тази асана все повече губи силата си.

Появиха се и ПП, с които на практика ДБ делят един електорат, което още повече усложни ситуацията за градската екс десница. Партията на Кирил Петков и Асен Василев директно удари и по политическите цели на ДБ, повторяйки заложеното в програмата на умнокрасивитета – като проблеми бяха посочени корупцията, пътищата, подеха и мантрата за съдебна реформа, отстраняването на Гешев и прочее.

Минаха и през избори – не веднъж и два пъти, на част от които поддръжници, членове, та и чак цяла партия от коалицията („Зелено движение”) открито призоваваха да се гласува за Румен Радев. Мина се и през клечането пред президентството, и т.н., и т.н.

През това време партийните официози и апологети неуморно променяха посоката, гърчейки се безсрамно ту в единия, ту в другия край. Според наставленията. Затова минахме и през безумните корици на „Капитал”, минахме и през хвалебствия за Румен Радев: „Метаморфозите на Радев и трите най-големи изкушения”, „Успехът на демократичната общност”, „Уникален шанс: хеттрик за Румен Радев?”, минахме през наклон към ГЕРБ, дори и към такива към ДПС , та сега съвсем естествено идва ред на „Защо ДБ и ПП трябва да се явят заедно на изборите – десет аргумента“. За момента е предимно по оста ДБ-ПП, но още през следващите дни, бъдете сигурни, продб и проправитеслтвените медии ще започнат да спускат „анализи”, в които едни и същи матрьошки ни ще разясняват защо най-доброто за България (разбира се), е широка обща коалиция между всички вече споменати.

А кандидати за новото широко обединение (какво да се прави, случайно или не, изразът съвсем точно определя същността на желаещите да са част от него), не липсват. Бащата на фалшивите новини, както и адвокатът, известен с това, че не е спечелил нито едно дело, вече се присламчиха към вероятната коалиция. Както всъщност те правят всеки път.

И тъй като самият Христо Иванов спомена БОЕЦ и „Правосъдие за всеки”, е редно да припомним кои са те. Лидер на т.нар. организация БОЕЦ е вече всеизвестният Гошо Тъпото (по лична карта – Георги Георгиев). По прякора му личи с какво е популярен. Освен с това, въпросният дълги години се умилкваше лично около Борисов, беше част и от местна структура на ГЕРБ, откъдето обаче го изгониха, след като го хванаха да бърка в партийната каса. Та същият този Тъпото, който от години е перманентна жертва на заговори, заплахи, опити за покушение, явно е приемлив партньор за Иванов.

Гошо Тъпото и групичката около него, част от които са позиционирани именно в т.нар.гражданско сдружение БОЕЦ, за което се твърди, че е проект на издирвания олигарх Цветан Василев (Георгиев дори призна близостта си до банкера с обща снимка от хотел в сръбската столица, а пък враговете на Василев са ежедневно громени от  „БОЕЦ“), редовно вадят по някоя „скандална“ и „сразяваща“ история, която уж е разказана от таен свидетел, който а-ха, всеки момент ще си покаже лицето, разкривайки смразяващи неща. Една от последните фантасмагории беше, че главният прокурор лично е горил важни документи в задния си двор! Не, не се шегувам. Този е вероятният бъдещ партньор на ДБ.

Т.нар. инициатива „Правосъдие за всеки” е образувание, което е някакъв зловреден микс между  НПО и ПР агенция с неясно финансиране, а през годините там са се подвизавали или по някакъв начин са били свързани с него Ивет Добромирова, Антоанета Цонева, Юлия Берберян и прочее „принципни” люде.

Сега очакваме да прочетем и видим как присъдружните на градската екс десница и на уродливата коалиция медии, ще започнат да лъскат имиджа на толкова компрометирани муцуни. Не се съмнявайте, няма да пестят сили (ах, тези медии!).

А дъно за ДБ няма. Няма, защото ги е налегнало пълно отчаяние, че ако скоро не успеят да се позиционират някъде, съвсем скоро ще гледат парламента и властта само на картинка. Но нали знаете какво става, когато събереш две нули (в случая нулите отиват към безкрай)…

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.