Кога чакаш монокините, а идват мините

Урочаса Панайот Панайотов летния сезон и туйто! А всичко започна толкова оптимистично, с прогнози за над 9 000 000 туристи, за топ ударен сезон, най-добрият от десетилетия насам. Хотелиерите подкосиха крака от жизнерадостните твърдения на директора на Института по анализи в туризма, който още от февруари донесе първите позитивни повеи за лято-мечта. Анализатори, туроператори, само оператори и експерти подгряха медийния ефир овреме, сякаш да успокоят ковидно изтерзаните си сънародници. Очакванията бяха пълни с розово-еднорогова идилия и като цяло можеха да се опишат като чиста бонбонена реалност.

Юрген, Джон, Франтишек и Адам, съответно от Германия, Англия, Полша и Израел, са изстрадали европейци (защо Израел се включва във всички европейски конкурси, спортни състезания, икономически форуми, че и Евровизия, е тема на нарочна световна конспирация. По темата можете да четете Ноам Чомски или Умберто Еко според настроението, вижданията си и желанието да губите време по въпрос, който никак няма да засегнем), преживели кошмара Ковид 19. Може би Юрген е прекарал болестта съвсем леко, докато Джон се е заразил на събрание на лейбъристите в Лондон, обсъждайки разгрома на Джо Суинсън на изборите. Или пък Франтишек се е ваксинирал първи, в качеството му на чиновник, зает с подготовката на бъдещото полско председателство.

Всъщност ние не познаваме тези хора. В интерес на истината и те не се познават. Това, което единствено ги свързва са прогнозите, според които те вече са на ръба на търпението и с треперещи пръсти ограждат с червено датите до кацането им на летище Варна или летище Бургас. Това, дами и господа, са митичните западни туристи, готови не само да почиват тук, но и да харчат еврата си за вчерашна цаца и наливна бира от кен със съмнителна хигиена. Ние вярваме в тях, сънуваме техните натъпкани до пръсване портфейли и ги чакаме с питка, сол и мед на летищата на Фрапорт Туин Старс.

Така че от Къща за гости “Нептун” в село Тюленово до Семеен хотел “Карагьоз” в Резово се извадиха тефтерите и започна тактическо разпределение на бъдещите печалби. Едва ли сме чакали братушките с повече вълнение през 1877, отколкото хотелиерите през 2022 разглезените пикльовци от Манчестър, Малмьо или Мюнхен. Къде е сега някой съвременен наследник на Вазов да увековечи в поема пристигането на западните туристи. “Хелоу брадърс, вилкомен брюдер, витайче брачия” ще зазвучи прочувствено пред всяка рецепция, а бадърите и брюдерите ще бързат да се разтоварят с безплатния “български алкохол” в Ол Инклузива.

Това бяха прогнозите, да. Но се случи съвсем друго и това другото обърка целия свят и в частност Къща за гости ”Нептун” и Семеен хотел “Карагьоз”. Вместо Степан от Воронеж, “ветеран” с 8 почивки на Златни Пясъци (апропо, Степан е съвсем реален човек, който от слизането от самолета се насочва директно към хотела, който не напуска до отпътуването си обратно. На осмото си пребиваване у нас бе безкрайно изненадан, че Варна е голям град и даже има Катедрален храм и Морска градина), дойдоха украинките. Ех, тези украинки, как объркаха нещата те. Хотелиерите ги посрещнаха със смесени чувства. От една страна вече беше ясно, че няма да има сезон или ако изобщо има – няма да е толкова благодатен. По-скоро ще бъде като, катоо… ами като недохранен розов еднорог, такъв ще бъде. И когато се разбра, че България ще отвори сърцата си или поне хотелите по морето за бежанците от войната, решението да се посрещнат семействата бежанци бе добро. Да не забравяме, че правителството щедро обеща по 40 лв. за нощувка и храноден на човек. Казахме щедро, защото след два слаби ковидни сезона, и цацата е риба. Чисто по нашенски, обещаното не се оказа завещано, казано по друг начин – парите по-лесно се заявиха, отколкото се даваха, но да не издребняваме. Украинските семейства получиха някакъв подслон и това бе по-важното. Като казваме семейства, трябва да разбираме жени и деца, пристигнали с автобуси или микробуси. Въпреки че точно по това време броят на луксозните автомобили с украинска регистрация, карани от млади мъже на възраст 30тина години, се увеличи в пъти. Но това е чиста случайност, разбира се. Или пък тема за друга конспирация.

По принцип хотелиерите чакаха и българските родни трудещи се, които ще монетизират своите социални ваучери, известни и като ваучери за храна. Преди броени дни, на изпроводяк, трите четвърти от Харвардския квартет предложиха едно свежо и романтично в своя популизъм допълнение към бюджет 2022 – с ваучерите за храна хората да могат да плащат и част от почивката си, а именно нощувката в хотела. И ето ти дилема: семейство Панайотови могат да са в Лидл или в Слънчев бряг. Ако изберат почивката, ще се наложи да разчитат на домашното имамбаялдъ, реколта 2021.

Та ето ни в навечерието на сезона с война на 800 километра, украинки на всеки 8 метра и почти никакъв шанс за туристи през следващите 80 дни. Програмата за настаняването в черноморските хотели трябваше да приключи на 31 май. Хотелиерите чакаха с нетърпение да се освободят от получаканите гости, за да изтупат завивките и колосат чаршафите за Джон, Франтишек и Адам. От своя страна украинците не искаха да напуснат местата, предлагащи им някаква сигурност. И започнаха да протестират.

Какви бяха украинските гости? „Уĸpaинцитe, ĸoитo ca oт Зaпaднaтa чacт, ĸъдeтo нe ca видeли бoмбa, дoйдoxa тyĸ дa ядaт, пият, живeят. Cтaнa тaĸa, чe xoтeлиepитe зaявиxa, чe нe иcĸaт xopa, ĸoитo идвaт нa пoчивĸa, a тaĸивa, ĸoитo тъpcят paбoтa и иcĸaт дa oцeлeят. Teзи, ĸoитo ocтaнaxa нa paбoтa, ca oĸoлo 4000 дyши. Ha фoнa нa 200 000, ĸoитo пъpвoнaчaлнo дoйдoxa“, заявява авторитетно Румен Драганов, нашият познат директор на Института по анализи в туризма. Един вид търтеи, дошли да ма’ат на аванта в гостоприемна България. А иначе реномето ни било на несигурна дестинация, моля ви се. По това време се разгоря и мини скандалът с предприемчивия украинец Максим Комаров. Той съвсем далновидно създава фейсбук група с името “Бесплатные отели в Болгарии для Украинцев! Безкоштовні готелі в Болгарії!“. Рекламират се безплатни почивки, показвани са снимки на хотели и стаи с подробно описание, екстри като басейни, интернет, ол инклузив, къде може да си вземеш домашния любимец, разстояние до морето, колко пъти можеш да се храниш, какво ще ядеш и т.н. От всеки настанен „бежанец“ Комаров получавал комисионна от 1000 гривни. Организирана престъпна солова акция, нали. В най-чист вид.

Летният сезон бе открит от министър Проданов без много помпозност на няколко места. Наистина е цяла мистерия защо е необходимо откриването да става във всеки курорт. Ако България бе с територията, сънувана от ВМРО и от нейния бивш регионален координатор с прозвище, означаващо дребна руска монета, официалното стартиране на Лято 2022 щеше да се проточи поне до средата на есента. Но независимо дали сме на три морета или на три язовира, лентата беше прерязана, Рубикон бе преминат.  И, разбира се, започна вторият етап от прогнозите. От запълнен леглови капацитет на 74.9% от 2018 до 83.1% от заетостта от 2019 година запророкуваха туристическите шамани. Като че ли това има някакво голямо значение за родните хотелиери, които съвсем превантивно и чисто по нашенски вдигнаха цените на услугите с 30%. Навярно причината е инфлацията, но какви българи сме, ако не заподозрем и толкова свидната ни максима “ден година храни”. Че всичко е ден за ден, потвърждава и Николай Данаилов от Сдружение „Туризъм“ в интервю по същото време. 

В момента ситуацията от умерен оптимизъм е все по-засилващ се песимизъм. И тъкмо нещата влязоха в някакъв ритъм, се появиха мините. Една бе забелязана край Камчия, а по-упорита се промъкна чак до Резово. Камчийският екземпляр бе локализиран на 27 мили от устието на реката, но това не попречи плажната ивица да бъде отцепена следващия ден. Даваме примера с Камчия, защото съдбата на този курорт до голяма степен е аналогична с тази на целия БГ туризъм. Прекрасни условия и чудесна материална база, но реноме на “руски анклав”. Демонтирани съоръжения, липса на спасители. Който е бил тук през последните десетина години, няма как да не забележи подобрените условия. Апропо, призивите Камчия да бъде “национализирана” имат все повече привърженици, каквото и да означава това. Но и да се разходим другаде, едва ли можем да очакваме качествени хотелски нощувки под 100 лв. А, да, забравихме – нали има ваучери.

Какво да чакаме? Къс сезон с високи цени или нищо ново под лятното слънце. Не тъжете за руските туристи, от 2015 година има траен спад в присъствието им и едва ли скоро ще достигне 20%. Така че Степан ще остане хотелиерски блян. Да са живи и здрави за пореден път Джон и Франтишек, ще чакаме отново да спасяват положението. А че част от нас ще “отскочат” до Гърция и Турция, е повече от ясно. Там поне не разчитат да им храним годината за един уикенд. А вие ако решите да сте патриоти: Къща за гости “Нептун” в село Тюленово или Семеен хотел “Карагьоз” в Резово ви очакват.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любомир Любомиров

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.