Обръщат ли се корпоративните медии срещу Байдън?

Превръща ли се американският президент Джо Байдън в бреме за „медиите на режима“, както често наричаме могъщите корпоративни издания, които произвеждат и разпространяват консенсус? Вестниците, телевизиите и сайтовете на либералното съгласие често третираха истината като опасен отпадък за моментално изхвърляне в коша по време на предизборната кампания преди две години, както и в първите месеци от мандата на Байдън. Почти всички големи медии в САЩ пренебрегваха или съчиняваха фентъзи проза по въпросите за неговата възраст, здраве, компетентност, обвързаности със сделките и потенциалните престъпления на сина му Хънтър Байдън, както и за екстремните му крайнолеви позиции, в радикален разрез с Конституцията и почти цялата американска история.

Но в последните няколко месеца, изобилие от стряскащи социологически проучвания показаха сриващия се рейтинг на обитателя на Белия дом, който опропастява почти всяка своя жива изява с каскада от гафове. Наблюдаваме натрупване на скандали и проблеми, които историческата инфлация и колекцията от кризи превръщат в приближаваща катастрофа. Междинните избори за Конгреса през ноември може да се превърнат в клане за управляващата Демократическа партия. А тази партия управлява и благодарение на големите корпоративни медии, които от години оперират като неин пропаганден ръкав. Всъщност понякога не е ясно кой е водещ партньор в процеса на производство на политически послания и културен консенсус в Америка – Демократическата партия или медиите.

Това, което не може да се отрече, е силната и интимна връзка между партийния апарат и журналистическите мрежи. И сега вторите сякаш извадиха ножовете за Джо Байдън. Какво се случи? В рамките на по-малко от седмица най-елитното от елитните издания – „сивата дама“ „Ню Йорк Таймс“ нанесе два брутални удара по Байдън.

Първата статия излезе на 9-и юли със заглавие „На 79 години, Байдън тества границите на възрастта и президентството“ (https://www.nytimes.com/2022/07/09/us/politics/biden-age-democrats.html)

В този необичаен за „Ню Йорк Таймс“ материал, един от основните източници на про Байдън анализи и новини най-накрая забеляза проблемите с възрастта и здравето на американския президент. Само няколко години след като редица десни и консервативни медии бяха обвинявани и заглушавани, заради заключенията, които символът на мейнстрийм журналистиката прави сега.

В статията се припомня как екипът на Байдън е трябвало „да забави неговото посещение в Близкия Изток, за да има време да си почине след визитите в Европа“.

„Управляването на графика на най-възрастния президент в американската история поставя особени предизвикателства“, пише още вестникът, помогнал изключително много за избирането на Байдън.

„Ню Йорк Таймс“ ни съобщава и как „някои стратези в Демократическата партия мислят, че той не трябва да се кандидатира за втори мандат“. „Байдън често върви трудно и от неговия екип се опасяват да не се спъне. Той бърка думите по време на публични събития и служителите в администрацията му очакват със затаен дъх дали ще успее да довърши речта си без гаф. А речите му са плоски, президентът често губи потока на мисълта си и има проблеми с помненето на имена и много пъти изглежда объркан“, пише още най-известният и влиятелен вестник в света.

Проблемите, които „Ню Йорк Таймс“ съобщава сега, бяха болезнено ясни още преди изборите за президент през 2020-а година. Няма да е конспирация или дори спекулация ако заключим, че тогава медийната мисия е била друга.

Само няколко дни след статията за възрастта на Байдън, „Ню Йорк Таймс“ публикува още по-брутален материал, който вдъхнови множество коментатори да помислят, че съдбата му може би вече е решена и той ще бъде принуден да се оттегли в някакъв момент или най-малкото да обяви официално, че няма да се кандидатира за втори мандат през 2024-а година.

Този път „вестникът на властта“ избра социологически ориентирано заглавие: „Ново социологическо изследване показва, че повечето демократи не искат Байдън през 2024-а“ (https://www.nytimes.com/live/2022/07/11/us/primary-elections-midterms) По-директно едва ли може да се каже.

„Масови притеснения относно икономиката и инфлацията сериозно помрачиха националното настроение по отношение на Байдън и траекторията на страната. Повече от три четвърти от регистрираните гласоподаватели казват, че САЩ се движи в грешна посока. Има всеобхватно чувство на песимизъм във всяка расова и възрастова група, в градовете и предградията, в селските райони и в двете политически партии“, съобщава органът на американския либерален елит.

Проучването на „Ню Йорк Таймс“ е катастрофално за президента – 64% от избирателите на собствената му Демократическа партия не искат той да се кандидатира за втори мандат през 2024-а година. А само 33% от всички запитани одобряват работата му. Това е материализиран кошмар за администрацията.

„Президентът Байдън се изправя срещу алармиращо високо ниво на съмнение в собствената си партия, а едва 13% от всички избиратели казват, че нацията върви в правилна посока – най-ниското ниво в изследване на „Ню Йорк Таймс“ от финансовата криза преди повече от десетилетия“, допълва изданието.

След двете кървави статии на вестника и други либерални медии излязоха със сходни данни и критики. Важно е да кажем, че медии като „Ню Йорк Таймс“ не са просто близки до властта. Те са властта. Реално, управляващите в страната често говорят чрез подобни статии и проучвания. Скоро ще разберем дали и тези два материала са били подобно упражнение и дали така хората с власт и влияние в партията не се опитват да обработят общественото мнение и да приготвят избирателите на Демократическата партия за оттеглянето на Байдън. Той вече беше обявил, че ще търси втори мандат. „Ню Йорк Таймс“ не мисли, че това е добра идея. Колко са силни корпоративните органи на „прогресивното съгласие“? Предстои да разберем.

В „Ах, тези медии“ ще четете дали извадените от „Ню Йорк Таймс“ ножове ще пуснат алена кръв в Белия дом. 

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.