Литмус, алангро, куролация, касфони, масфони, а газът скочи не на шега

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ. Със задна дата, от 1 юли, синьото гориво ще струва 186,17 лв./MWh. Комисията определи цената на природния газ за юли, след като в доста кратък и нереалистичен срок извърши анализ (да, и мен ме побиват тръпки, когато вече прочета или чуя тази дума) на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли 2022 г. ценово заявление на „Булгаргаз”. Миналата седмица “Булгаргаз”предложи цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС. Така газът поскъпва с 32% спрямо миналия месец, когато цената му беше 141,36 лв./MWh.

Информацията в повечето медии е оскъдна, чисто информативна. Липсва ентусиазмът от май месец, когато ни заляха с приповдигнати заглавия: „Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския”, „В САЩ Петков договори газ, по-евтин от руския”, „България ще внася газ от САЩ на по-ниски цени. Два танкера пристигат през юни”, „Кирил Петков договорил със САЩ доставки на втеченен газ, по-евтин от този на Газпром” и т.н., да не припомняме всички възторжени статии по темата.

Разбира се, винаги има журналисти, които ще се опитат така да извъртят негативната новина, та някой наивник да се почувства виновен, че въобще си позволява да коментира драстичното повишение. В „Капитал” ни скачат директно с бутонките още от заглавието: „Природният газ поскъпва с 32%, но пак ще е два пъти по-евтин от този в Европа”. Мисля, че им липсва само едно „неблагодарници” в края, за да стане съвсем ясно, че няма какво да мрънкаме за някакви си 32%. Всъщност веднага в началото на статията директно ни го казват – „…Нидерландският индекс TTF е на средна стойност от 150 евро/МВтч (293 лв./мВтч) от началото на юли и на ниво от 182 евро за 7 юли. Което означава, че потребителите в България ще плащат почти двойно по-малко.” А цялото писание представлява опит да се набие в канчето на читателя защо, видите ли, е напълно нормално да плаща такава („двойно по-ниска от тази в Европа”) цена.

Не по-малко умилителна е статията в dw, в която уж питат, но всъщност констатират: „Нима България успя да се отскубне от руската газова зависимост”, публикувана точно вчера, когато ни разказаха играта с поскъпването от 32%. А от снимката, като изоглавен ни се хили Кирил Петков, който според автора е постигнал големи успехи, свързани с „отскубването ни от енергийната зависимост от Русия”.

Не ги ли чувствате тези големи успехи на правителството и на Петков, уважаеми читатели? Нещо искате да кажете за по-високата цена на газа ли? Само 32% са това, неблагодарно племе!

Както каза също през май месец началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова, „България ще получава дългосрочно газ на по-ниски цени”, допълвайки: „Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро. Докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос…”

Мисля, че наистина може да видите, уважаеми, за каква разлика става въпрос. Е, нагоре, но това са подробности, важно е, че разликата е осезаема, почти може да я подушим.

Редно е да си припомним и изказванията на самия Петков пред медиите, когато се завърна от посещението си в САЩ. „За юни вече имаме договорени два кораба втечнен газ, малко под цената на „Газпром“, допълвайки, че „за следващия период горивото вече ще бъде с доста по-ниски цени.” Както писахме тогава, има(ше) няколко съществени проблеми в твърденията на Петков:

1. Дори да му е обещан по-евтин газ, това не е официално подписано търговско споразумение, съответно – гаранции няма.

2. Спекулативно е да се заяви, че газът ще е по-евтин, защото едва когато постъпи в българската газопреносна система, ще можем да кажем по-изгоден ли е. Да припомним и че заместник-председателят на комисията по енергетика в НС Рамадан Аталай даже заяви, че „от търговска гледна точка няма как днес втечненият газ от Америка да е на по-ниска цена от тръбния, защото разходите около доставката му го оскъпяват”. Други бяха още по-категорични: „Ако се лишим от руския газ много рязко, без да сме готови за това и просто свалим картите пред нашите алтернативни доставчици, това, което ще се случи, е, че той ще поскъпне изключително много за нас”, предупреди икономистът Кузман Илиев.

3. Обемът на газ в единственото ни газохранилище, с което разполагаме – Чирен, е намалял до 22%. През февруари Петков заяви, че се търсят начини да бъде запълнено. После темата замря.

Мрачните прогнози напълно се оправдаха, за съжаление, а истината е, че само за последните няколко месеца, увеличението на цената на газа е почти 70% (седемдесет, да). Ако това са обещаните от Петков и Бориславова 3-4 пъти по-ниски цени от последно договорените с „Газпром”, не смея да си представя дори какво ли би означавало да са по-високи.

Обаче това не са най-черните щрихи от картината, напротив. „Газът няма да има таван тази зима, никой не може да каже докога ще расте цената му. И колкото повече наближава зимата ще става по-зле”, предупреди енергийният експерт Боян Рашев. Съдейки и по казаното от другите му колеги, нямаме никаква причина да не му вярваме. За разлика от на Петков, Бориславова, ПП и прочее лустросани екземпляри.

А народното творчество вече роди първите бисери (извинявам се на авторите, че не ги посочвам, но не ги знам): „Казват, че колкото лайка си сложил под статуси на Илиян Василев, толкова процента намаление ще ползваш. Така нареченият “бонус балък”. Ама не веднага, а малко по-нататък…”; „Ако животът ти поднесе по-високи цени на газа, направи си литмус!; „Няма газ, няма мас, има само литмуси в този час“, и т.н.

Но измислиците, които извират от Петков, са наистина бял кахър в сравнение с напълно реалното поскъпване на газа. Петков си отива, последствията от управлението му обаче остават. И затова, драги мои, когато следващия път си избираме управници, ако може да не мятаме на първото изпречило ни се лъскаво ГМО, което за месеците, в които бясно анализираше и куролираше с широка усмивка, ни разказа играта.

снимка: Министерски съвет

 

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.