Магазинче за прогнози

Джани Родари – този симпатичен италиански комунист с безспорна поетическа дарба – си имаше едно магазинче с две полички, в което продаваше надежда за всички. Аз пък си имам една директорийка, в която си събирам разни прогнози, на които попадам в медиите. Изобщо нямам претенция за пълнота или представителност на колекцията – просто когато ми попадне прогноза, турям си я настрана. Ето последната прогноза:

Алена за 2022: Ядрена бомба и 3 дни тъмнина от 14-ти Юли

Бързам да кажа, че тази прогноза, обиколила (както се оказва) сензационните медии, е менте и Алена не е казвала такова нещо. Но пък и нас ни интересуват повече медиите, отколкото Алѐните. В предсказанието се казва дословно:

Астероиден дъжд ще унищожи Земята (метеорният поток Геминиди е на 14 юли 2022 г.). Стихът на Алена гласи, че астероиден дъжд ще сполети планетата. Ако достатъчно голяма скала попадне в океана, това може да причини гигантски приливни вълни, които ще погълнат сушата и ще причинят големи разрушения. Земетресение също би причинило цунами и неизброими щети могат да бъдат причинени от нарастващите морски води.

Ядрена бомба ще избухне и ще предизвика климатични промени, както и изменения в позицията на Земята. 2022 г. ще донесе разрушение, последвано от мир. Тъмнина от 72 часа ще предшества мира.

Метеоритен дъжд и цунами не са достатъчни, затова по-сигурно е да предвидим и атомна бомба. Но пък след три денонощия (ни повече, ни по-малко) тъмнина, ще се възцари световен мир. Дали това няма да е ерата на Водолея, която ще настъпи след разгрома на Путин и за която писахме вече? Ще почакаме и ще видим – от събитието ни делят малко повече от три седмици.

Ето и една друга прогноза, която открих в директорийката си:

Ясновидката Теодора Стефанова:
Три седмици живот остават на ЕС, след това ни поема Русия!

Това пророчество обикаля медиите не от вчера и не от днес и то в различни варианти. Например през миналата 2021 година го срещаме като „Ясновидката Теодора Стефанова: 4 години живот остават на ЕС, след това ни поема Русия!“. Изречението е едно и също, коригиран е само срокът. Цялото пророчество гласи така:

Теодора Стефанова накара всички привърженици на Запада да настръхнат заради това, което вижда тя в близкото бъдеще! Една от най-известните ясновидки на международно ниво в България е Теодора Стефанова. Тя е известна с точните си предсказания за Силвио Берлускони, който от десетилетия използва услугите й. Пророчицата обаче този път вижда нещо, което надали ще се понрави на Берлускони. Тя вижда края на Европейския съюз и началото на нова дружба между България и Русия.

Само аз ли виждам в този журналистически материал от ъндърграунд сайт нещо повече от пророчество? Само на мен ли ми мирише на политически навивки? Така или иначе текстът на съобщението доказва, че в подобни случаи най-важно е заглавието, а текстът е досаден придатък, който обаче може да носи и допълнителна принадена стойност.

Втората прогноза има един дребен, дори пренебрежим недостатък – тя е публикувана на 27 февруари и предсказва три седмици напред, тоест Русия трябва да ни е поела вече от три месеца, а Европейският съюз от три месеца да е мъртъв и при това положение аз вече не мога да разбера кой ги пише тези „френски“ предложения за Македония!

Такива нещица има в моята директорийка. Но се оказа, че в нея преобладават прогнозите за резултати от избори. Прогнозата е любим медиен жанр, защото рисува картини на събития, които все още не са се случили и могат да се прокарват всякакви интерпретации. По правило медиите забравят за прогнозите си още на следващия ден. Няма медия, която да поддържа рубрика, следяща сбъдването на прогнозите. Вече не говоря за най-долнопробните медии и за това как ни удря метеорит, избухва атомна бомба или ни „поема“ Русия, а за медии, които искат да минават за сериозни и в повечето случаи са.

Да започнем не с медия, а с човек, макар че всеки човек, пишещ и публикуващ в социалните мрежи, си е своего рода медия. Оттук до края ще става въпрос единствено за прогнозите по отношение на парламентарните избори в България през ноември 2021 година.

Започвам с г-н Станислав Стамов, защото той единствен позна, ако не друго, то кой ще застане на първо място. В това отношение социологическите агенции се изложиха. Вляво е неговата прогноза, а в дясно действителната картина според ЦИК. Запомнете я, защото ще ви трябва и по-нататък.

12.11.2021. Станислав Стамов – прогноза за резултатите от изборите 2021.

Както виждате, Слави Трифонов се оказва силно надценен, ДПС – силно подценено (да се подценява ДПС винаги е било грешка), а ДБ – романтично дръпнато едно място напред, колкото да влезе в петицата. Всъщност се оказва, че на ДБ за петото място не достигат повече от три процента.

Оттук нататък прогнозите са доста сходни помежду си, което говори добре за прогнозиращите. Само дето нямат нищо общо с крайния резултат.

Медиите ни предлагат мнението на политолог, според когото за ПППП не е сигурно дори и второто място. Слагам го тук, защото прогнозата му съдържа елементи на политически анализ, но пък човекът си е такъв по квалификация.

08.11.2021. Политолог Любомир Стефанов.

ГЕРБ отново ще са победители, но нямат нужното мнозинство. ГЕРБ имат нужда да са в опозиция, за да еволюира. Малко опозиционно поведение ще се отрази здравословно, смята още политологът. Интригата е за втората политическа сила. Шансовете за съставяне на правителство са по-големи, ако „Продължаваме промяната“ вземат второто място.

Забележете как вече на всички е ясно, че с ГЕРБ правителство няма да се прави, дори и да спечелят изборите. И как вече е ясно, че ако ще се прави правителство, то ще е с ПППП.

Ето още една персонална прогноза, базирана върху проучване на „Маркет линкс“.

09.11.2021. Живко Табаков е сигурен (и сигурността му идва не само от сърцето, но и от социолозите), че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (Мая Манолова, Капон, Хаджигенов, Татяна Дончева и прочие) ще влезе в парламента. Тази непоклатима увереност изглежда идва от прогнозата за 4.1% резултат на съответната партия. Табаков написа:

Всички социолози признават, че Изправи се БГ! Ние идваме! сме във възход и качваме резултатите си в кампанията. Повечето вече признават, че ще бъдем част от следващия парламент и от нашето влизане може да зависи дали ще има мнозинство на промяната или реставрация на статуквото.

Изправи се БГ! Ние влизаме!

Вижда се, че и тази прогноза е „ала-бала“, защото поставя ПППП на второ място, вкарва Мая Манолова (макар и на косъм), оставя „Възраждане“ под чертата и дава на ДБ резултат, почти двойно по-голям от реално постигнатия.

Ето какво казват другите агенции, доведени до нашето знание с любезното съдействие на медиите (тук само да вметна, че често се поръчват и провеждат два вида проучвания – едни за пред хората, за медиите, и други за вътрешна употреба. Ние се занимаваме само с медийните, макар че са ни попадали и от другите).

Тук се вижда едно неприлично надценяване на ДБ – малко повече дори от „Алфа рисърч“ – и силно подценяване на Възраждане. Смешно е мястото, което се отрежда на БСП, защото е с близо 7% над действителността. Но пък такива неща въздействат на избирателите – окриляват едни, а други плашат и мобилизират.

Подобна картина рисува и „Тренд“, което ни кара да се замислим, че картината може и наистина да е била такава.

„Галъп“ буквално повтаря прогнозата на „Тренд“. Впрочем коректно е да кажем, че „Тренд“ повтаря тази на „Галъп“, защото се появява четири дни по-късно, но това е прекалено малка разлика във времето, за да подозираме, че някой е преписвал от някого. Пък и тези агенции не правят така.

06.11.2021. Галъп:

Както виждаме, никой не успява да познае резултатите от изборите. Но пък от друга страна, всички социолози дават почти една и съща прогноза, а по отношение на това кой ще бъде на първо място (ГЕРБ) – абсолютно една и съща. И на нас, простите граждани, не ни остава друго, освен да заключим, че или социолозите не си разбират от работата и то не си разбират по някакъв подозрително еднакъв начин, или на изборите се е случило нещо. Нещо по време на кампанията, нещо в самия изборен ден или нещо при обработката на гласовете.

Казвам всичко това, защото вероятно отново ще има избори, предхождани от шествия, протести и всичко останало (Аман!), и отново медиите ще ни предлагат прогнози, които после няма да проверяват доколко са се сбъднали. Но то понякога прогнозите им за времето не се сбъдват, какво остава до тези за изборите!

Поуката е (защото не е зле накрая да има поука) да не гледаме твърде сериозно на прогнозите и да не си правим сметката на тяхна база. Особено пък що се отнася до атомни бомби, метеорити и парламентарни избори.

Илюстрация: БНТ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Иван Стамболов

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писане“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.