Земля в илюминаторе, ама другой раз

Преди години Венци Мицов написа в един текст за любимите кръчмарски парчета на българина, че е безкрайно учуден как “Трава у дома” на Земляне е сред най-желаните за изпълнение на живо песни. Известна повече като “Земля в илюминаторе”, тя докарва почти до екстаз цели компании по пъбове, ресторанти, скари-бири, пицарии, бистра – изобщо всякакви форми на заведения, решили да вдигнат “звездите” с музика на живо. Та клетите “музикантини”, както се казваше в култовия “Оркестър без име”, са принудени да свирят всяка вечер, че и по няколко пъти, началните акорди на вечния съветски поп хит, изпълнен, между другото, преди точно 40 години. За оправдание на нашите осемдесетарски фенове, ще кажем, че и братушките си го харесват това парче. И не само си го харесват, ами и през 2009 година Руската Федерална Космическа Агенция дава на “Трава у дома” статут на “официален химн на руските космонавти”. Едва ли има неофициален химн на руските космонавти, но да не бъдем прекалено “екзактни”, ако си позволим да използваме любимия израз на Лютви Местан. Всъщност, Роскосмос и в частност нейният шеф Дмитрий Рогозин в момента са автори на далеч по-екзотични активности.

Ексцентричното поведение на товарищ Рогозин не е тайна за мнозина. Ще започнем с неговия екип, с който успя да влезе в конфликт, карайки своите подчинени да предприемат действия, които са в разрез с международното право. Ако сте пропуснали тази новина (а е напълно възможно да сте, увлечени в къде по-пикантните събития от нашата мила и родна България), моля. Рогозин официално обявява, че Роскосмос започва процедури по повторното пускане на апарата “eROSITA”, който понастоящем се намира в орбита на руската космическа обсерватория “Спектр-РГ”. Най-общо казано, целта на този инструмент е да снимка “рентгенови снимки” на цялото небе. Изключително амбициозно начинание, което не е правено досега и ще продължи 7 години. В случай, че се чудите какво означава да се заснеме цялото небе – „eROSITA” се очаква да запише 100 000 галактически купове, 3 милиона квазари и над 700 000 звезди в Млечния път. Вторичната, но не по-маловажна цел, е измерването на тъмната материя във Вселената.

Абсолютно феноменален проект, зад който стоят умовете на Мюнхенския институт Макс Планк. Част от съвместна руско-немска програма, той стартира преди три години от Байконур и малко след това започва работа. И така до 26 февруари 2022 година, когато е спрян от германските си създатели в знак на протест срещу инвазията в Украйна. Преди дни обаче Рогозин съобщава в Туитър, че дава указания за повторното стартиране на телескопа. Тези в Берлин, които взеха това решение за изключване на немския телескоп поради русофобски политически съображения, нямаха моралното право да го направят, заявява Дмитрий Олегович. Ние ще оправим грешката на немците и ще включим телескопа им на нашата обсерватория. От института Макс Планк наричат това пиратство и предупреждават, че рестартирането му без присъствието на немски учени има огромен шанс да повреди апаратурата.

Както може би се досещате, наследниците на Иван Грозни не се трогват особено и на 4 юни задействат отново „eROSITA”. Какво се случва в момента с проекта за 60 000 000 USD е трудно да се каже.  Защо ли? Много просто – Рогозин и съответно Роскосмос налагат своеобразен мораториум върху всички снимки от руските сателити и спътници и изображенията от тях ще се ползват приоритетно от Кремъл. За чест на Роскосмос, трябва да признаем, че част от руските астрофизици се противопоставят на това решение. Разбира се, без успех – все пак насреща си имат човек, който на 4 април, в деня на основаването на НАТО, публикува снимка на централата на Алианса в Брюксел, направена от космоса с надпис „Момчета, ние ви наблюдаваме. Имайте предвид“.

Провокациите на Рогозин се отличават с разнообразие и иновативност, очевидно е, че той има достатъчно богат арсенал от ходове, които имат за цел да предизвикват и дразнят всички космически партньори  – от ЕКА (Европейска Космическа Агенция) до НАСА. Някои от тях са откровено детински, като например “изтриването” на американския флаг от МКС в рекламни клипове на Роскосмос. Или пускането на фалшива информация за графика на космонавтите в Станцията. Да не говорим за абсурдното искане към платформата Youtube за свалянето на всички видеа, на които се вижда той.

Други обаче са напълно безпардонни – става дума заявената подкрепа към руските спецслужби за купуването на спътникови снимки с изключително висока резолюция на Украйна от частни търговски дружества в Европа и САЩ. Има данни, че вече са придобити детайлни изображения на Киев – централната част, правителствения квартал и крайречните райони. Сред целите са били полигони, летища, заводи с важно икономическо значение. Тази информация се появи в независим украински канал в Telegram и ще си позволим да цитираме последния абзац на автора. ”От гореизложеното можем да направим два извода – позитивен и негативен. Позитивният е, че руснаците нямат собствени ресурси за космическо разузнаване. Негативният обаче е притеснителен: руснаците свободно купуват спътникови снимки от частни компании. За това 100% са наясно спецслужбите на нашите международни партньори. Но по някаква причина това продължава.”

Защо обаче занимаваме толкова драгия читател и отнемаме от скъпоценното му време и внимание, насочено към къде по-важните теми като: ще има ли още отлюспване от ИТН, превръщайки го в НТПГ – Няма Такава Парламентарна Група или ще мине ли „анти – харвард“  вотът? Причините са всъщност сериозни. Дмитрий Рогозин не е просто редови кремълски партиен функционер. Като бивш заместник-председател на правителството той разполага с власт да изпълни поне част от провокациите си. И ако досега се ограничава със заплахи в Туитър, никой не може да гарантира, че Роскосмос няма да се превърне в инструмент за реализиране на бъдещи болни имперски амбиции. А индикации за това вече има. И те засягат пряко България. Става дума за прословутото изказване относно действията на Румъния, Черна гора и България, които отказаха самолетът на дипломат Номер 1 на Русия Лавров да премине през въздушното им пространство на път за Сърбия. Рогозин заплаши директно трите държави с митичната ракета “Сармат”. Разбира се, в Туитър-изказването всяка една от трите държави е “вапцана” с епитет. Румънците са “злопаметни”, черногорците са “предали нашата обща история”, а ние сме окачествени като “страхливи”. Дали потомците на даките са злопаметни, защото се сражаваха на страната на нацистите и участваха активно в обсадата на Сталинград 1941, като за награда получиха Одеса и прилежащите области. Или много по-вероятно се визира политиката на Чаушеску, който не подкрепи “пражката пролет” през 68-ма. На фона на зачестилите слухове за апетитите на Кремъл към Литва, изразени съвсем директно в руската Дума от партията на Путин “Единна Русия”, нищо чудно Молдова да е следващото “парче”. А това Букурещ едва ли ще остави без ответна реакция. Вярно, че литовският митрополит Инокентий се обърна към Светия Синод на Московската патриаршия с молба да промени статута на Вилненско-Литовската епархия и тя да стане „самоуправляема“. Какъв ще е отговорът е ясно, нали.

Но ние се задържахме прекалено на земята, докато темата е Рогозин, Роскосмос и “космическата” политика на Москва. Че всичко в Русия е политика, е повече от очевидно. И както имаме геополитика, така съществува и политика за космоса. Също както и война за надмощие в космоса. И както може би се досещате, Могучая действа по същия начин, както на Земята. За пример можем да дадем само един факт – на 15 ноември миналата година руснаците изстрелват анти-сателитна ракета, която унищожава техен нефункциониращ сателит. Това обаче създава огромен облак от космически отломки, който реално застрашава живота на космонавтите в МКС. Толкова за федералната политика в космоса.  

Какво можем да очакваме от Роскосмос и неговия ръководител? И би ли имала космическата политика на Москва реални последици за нашия регион? Доколкото Украйна е на няколкостотин километра от нас, вторият въпрос има очевиден отговор.

Съвсем ясно е, че руската космическа програма е в застой. Причините за това са както финансови, така и политически. Изолацията на Москва засяга и нейното членство в Европейската Космическа Агенция. Това е съпроводено с обтягане на отношенията с НАСА и паралелния възход на Китайското национално космическо управление.  Всъщност много преди ситуацията в Украйна, Роскосмос започна да губи своите позиции. Конкуренцията на SpaceX допълнително нанесе вреди на имиджа на мастодонта. Спасението на руската космическа програма е в тлъстите международни договори за милиони долари. Договори, които руснаците изгубиха един по един. Като този с OneWeb, според който трябваше да се изстрелят няколко десетки сателита. Афиширан като грандиозен успех на Кремълската космическа дипломация, той се развиваше успешно през 2020 и 2021 година, като за периода бяха изстреляни 13 спътника. Роскосмос обаче реши да преразгледа условията на контракта, след като е получила предварително цялата сума, в резултат на което е прекратен от поръчителите. Допълнителен пирон в ковчега е фактът, че SpaceX се съгласява и поема останалата част от поръчката на OneWeb.

Провалът на ракетите Союз и фиаското ExoMars – отказът на ЕКА да включи Русия в овладяването на Червената планета, са само поредните примери. На Рогозин и Роскосмос им остава само МКС. Но докога, не се знае. Както не се знае и какви могат да бъдат следващите действия на притиснатия в ъгъла динозавър. Съвсем реално обаче те могат да бъдат непредсказуеми и затова да крият опасности.

Защо трябва от време на време да вдигаме поглед и нагоре, а не само в жълтите павета? Рогозин има реалната власт да вреди, нека не забравяме, че той е бивш представител на РФ в НАТО. Което означава, че думите му имат тежест в Кремъл. И би трябвало да имат за нас. Въпреки че сме се заслушали сега в приказките на герой от Учиндол.

Апропо, не мислите ли, че шансът за космонавт от Северна Македония е с една крачка по-голям?

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Любомир Любомиров

Любомир Любомиров е завършил българска филология във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“ през 1998 г. Работи в различни браншови издания. Впоследствие се специализира като копирайтър и PR, който има вече над 20 години опит в Content бранша. Обучител и лектор на различни събития като СофтУни Университет, SEO конференция, Telerik Academy, Presenthink, Advance Academy, Digital 4 Varna и др.