Във вихъра на куролацията

Страшни и срамни циркове се разразиха вчера. Първо министърът на спорта Радостин Василев и още петима депутати (Николай Радулов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков и Светлин Стоянов) от „Има такъв народ“ обявиха, че напускат формацията.

„Дойде моментът, в който мафията проби в ИТН, каза Василев. По думите му истинската причина Трифонов да напусне управляващата коалиция е не Северна Македония, а случващото се в министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той определи ИТН като „бизнес проект“, който до момента се реализирал успешно, като поиска от Слави Трифонов и Тошко Йорданов да кажат дали „получават финансови облаги от структури, които са обладали нашето министерство на регионалното развитие и благоустройството“.

После чухме Кирил Петков и Асен Василев, които бяха във възторг от отцепниците. Петков ги сравни с революционери, от които зависи съдбата на България. Василев пък намекна за промени в кабинета, ако още смели люде избягат от ИТН. Тоест директно каза, че това им дело ще бъде възнаградено.

Докато всички бяхме затаили трепетно дъх, стремглаво ни връхлетяха следващите разкрития – ИТН, в частност Слави Трифонов, са вършили разни измами чрез някои от министрите си, но не ни беше казано защо ПП са управлявали с мошеници и чак сега изнасят тази информация. Стана дума за раздаването на едни милиарди на строителни фирми и за едни разкрития, касаещи корупция на „Капитан Андреево”. Но друг въпрос напира – Петков и Василев явно са били запознати не от вчера с въпросните схеми. Защо досега мълчаха?  

За капак на всичко, някак между разни глупости на Петков (като – сега разбирал, че като се събере с един певец и той му обещаел някои неща, явно не било гаранция за нищо), пропуснахме нещо съществено – на отцепниците им беше обещана охрана, защото мафията трябва да бъде спряна. Да опростим казаното – поне по думите им, до момента съзнателно са управлявали с мафиотите от ИТН и лидерът им Трифонов. Затова на отцепниците им трябвала охрана. Е, това вече си е новина – имали сме мафиотско съглашение на върха.

Едва успели да си поемем въздух, дойде ред и на пресконференцията на ИТН, на която се разбра, че министърът на спорта Радостин Василев бил мутра. Неиронично. При това не някаква ретро мутра, а действаща, актуална. От ИТН пуснаха запис, предоставен им от депутата Христина Иванова, която първоначално е имала намерение да се отцепи от групата, но-после се отказала. Гласът вероятно е на Василев, който заплашва Иванова.

На записа се чува: „Няма ама! Идвам да те взема аз лично! Чуваш ли ме Христинче, Христинче, слушай ме. Ще стане много голям… Слушай ме, аз не съм предател. Правя го за твое добро“, след което започват обещания, но секунди по-късно тонът му става заплашителен: „Веднага си подавай молбата и напускаш Народното събрание! Защото аз ще ти пратя хора и ще ти я направят молбата… както пише по книгите“.

После обявява, че Иванова е предател: „Как може такова нещо, беше вкъщи, чу всичко. Това да не ти е някой друг, това е премиерът!“, като явно става дума, че са водени разговори с Петков в дома му.

Иванова призна, че Радостин Василев и друг път е отправял заплахи към нея.

Дори да оставим всичко друго, което беше казано по-рано, този запис трябваше да означава консолидиране на всички, включително и на медиите. Защото говорим за вербална агресия, заплахи за саморазправа, пращане на хора и прочее. Срещу жена. Именно неолибералните партии и пригласящите им журналисти ката ден тричат Ганьо какъв женомразец е. А вчера, за Радостин Василев и заплахите му – нищо.

Между другото, говори се, че на Василев му е обещано вътрешното министерство. Бая силов ще дойде този министър. Не ми се мисли, ако така постъпва със съпартийци, какво ли ни чака останалите. Уж гонихме мутрите, а каква стана тя…

Какво отразиха проправителствените медии (ах, тези медии)?

Разбрахме, че ИТН е бизнес проект, че мафията е пробила в партията им, че тече кървава война, че отцепниците са достойни хора.

Именно в разгара на всички тези събития, от Дневник решиха да ни информират пространно по любимата им тема – съдебната реформа, предупреждавайки, че а-ха се се разпадне правителството, а-ха най-голямата жертва ще е реформата. Сакън, да не дава Господ. Така хубаво се справя Надежда Йорданова, че ще е грехота да и бъде секнат устремът.

DW не останаха по-назад, а своевременно излязоха с интервю на Георги Лозанов с Румяна Червенкова, която категорично завява, че сегашното управление на България няма аналог, допълвайки: „Ако някой в България не е доволен от настоящата картина, да си даде сметка кой управляваше страната през последните десетилетия.”

Разбира се, че е права, такъв сеир някога виждали ли сме? Остава и да сме недоволни от картинката.

Капитал пък чертаят тънки сметки колко депутати от ИТН напускат, а Свободна Европа жалят правителството и все по-отдалечаващото се приемане на РСМ в ЕС. Поради същата причина – вероятното падането на правителството. Важните теми, к’во да правиш.

Някъде по същото време и министър-председателят реши да излезе в изявление във Фейсбук (къде иначе), в което изрази възхищението си от смелостта на Василев и сие. Думите му бяха подплатени от снимка на самия министър на спорта в оставка. И да, заплахите му срещу Христина Иванова вече бяха обществено достояние. Но както казва Петков – „България винаги е разчитала на смелите си граждани!”

Вероятно поради вече отминалия 2 юни, Петков не отправи и предложение имената им да се обявяват до тези на героите. Нали самият той сравни отцепниците с революционерите. За някакви си десетина дни изпуснахме такава възможност. Язък…

Парадът на политическата немощ, олицетворяващ същността на цялата нефелна четворна коалиция, продължи с изявление на Слави Трифонов (да, във Фейсбук!), че ще съди Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев. Всъщност нека, може пък именно той да озапти поне логореята на Петков.

И между замерването с компромати, обидите, заплахите, разкритията, крясъците, всички забравиха за архитекта на този политически Франкенщайн. Защото основната заслуга за уродливото съешение между ПП, ДБ, БСП и ИТН има не друг, а президентът Румен Радев. Именно той „откри” Кирил Петков, той размаха юмрука, под който се подслониха въпросните, той извика: „Не на страха! Мутри, вън!”

За мутрите не знам, започнах да се обърквам кой влиза и кой излиза от парламента и властта, но толкова некадърни, посредствени и първични екземпляри, развяващи с нескрита гордост оцапаното си бельо, никога не са ни управлявали.

снимка: „По света и у нас

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.