Да ви е честита ерата на Водолея, другарки и другари!

Когато хората престанат да вярват в Бога, те започват да вярват във всичко останало
(Г. К. Честъртън)

Не беше скоро, може би преди седмица-две ми попадна някакъв текст (не помня вече къде), който по аналитичен път стигаше до прогнозата, че Русия ще бъде победена от Украйна. При това ще яде такъв бой, че ще се свие в черупката си и няма да чуем за нея поне още 30 години. Тези 30 години (забележете!) щели да бъдат ерата на Водолея, в която очакваме да навлезем поне от времето на филма „Коса“, ако не и от по-рано. Много знаменателна е сериозността, с която почти всички се отнасят по въпроса.

Медиите например говорят за ерата на Водолея като за нещо абсолютно безспорно, абсолютно действително, като за нещо категорично като смяната на сезоните. Канят разни астролози и врачки да обясняват явлението и ги представят, както представят лекари, физици и астрономи. Сякаш медиите не правят разлика между астрология и астрономия, а тя е същата като между алхимия и химия. Една от мисиите – да не кажа най-важната Мисия с главна буква – на медиите – е да бъдат едновременно храм и бастион на здравия разум. Вместо това, когато стане дума за т.нар. „ера на Водолея“ – една абсолютна Ню ейдж измислица, – нашите медии излизат със сериозни, задълбочени и даже вдъхновени заглавия: „Ерата на Водолея вече дава тласък на големите промени“ (Българско национално радио!!!), „Анатомия на душата: Епохата на Водолея ускорява кармата“ („Пазарджик днес“!!!), „Астролозите предвиждат трансформация за цивилизацията“ (НОВА телевизия !!!), „Настъпи ерата на Водолея – някои ще загубят парите, други – авторитета си“ („24 часа“!!!), „Най-новата Нова Година! Готови ли сме за ерата на Водолея?“ („Булевард България“!!!). Това са само няколко заглавия и то в божем сериозни медии. А има още стотици като например „Ерата на Водолея – Школа на Златния Розенкройц“ и други подобни глупости, на които сме обръгнали. Поправете ме, ако греша, дами и господа, но не може медии като Националното радио и НОВА телевизия, от които се очаква да верифицират истината, да се приравняват до „Златния Розенкройц“!

Някои медии напомнят и какво бил казал Петър Дънов за ерата на Водолея. За окултистките и сектантските медии разбирам, но кой реши, че мнението на Дънов – повлиян от протестантството и тео/антропософията шарлатанин, сам обявяващ себе си за по-божествен от Христос, – трябва да е част от официалното обществено мнение? Впрочем не е чудно, защото сектологията (за жалост се наложи да има и такава наука) свидетелства колко най-различни сектанти – мунисти, сциентолози, дъновисти и пр. – са проникнали на високи позиции във властта по цял свят. Не случайно преди време имаше съвсем сериозно и официално предложение децата в училище да изпълняват „паневритмия“ (за който не знае, това е плагиатстван от Дънов „духовен“ танц, изобретен от Рудолф Щайнер – таткото на антропософията – и наречен от него „евритмия“. Види се „учителят“ Беинса Дуно не се постарал да промени кой знае колко и заглавието).

Какво е всъщност ерата на Водолея? Това е една легенда, вяра в щастливото бъдеще, вяра, която помага на човека да преглътне гадното и безнадеждно настояще. Предишната такава мечта беше комунизмът, когато човек за човека щеше да е брат и всеки да получава според потребностите си, но поради технически причини тази мечта спихна. Най-сетне ерата на Водолея е поредната форма, в която се облича нечестивият стремеж на човека да построи рай на земята без Бог в него.

Иначе ерата на Водолея щяла да настъпи тогава, когато точката на мартенското равноденствие се премести от съзвездието Риби в съзвездието Водолей. Астролозите не са единодушни по въпроса кога ще стане това, макар че аз с простата си кратуна все си мисля, че астрономията би трябвало с точност до секунда на каже кога дадена точка на небосвода отива от едно място на друго. Но аз (с простата си кратуна) си мисля за астрономия, при положение, че тук става дума за астрология, което прави нещата съвсем различни.

Добрата новина е, че Юпитер и Сатурн вече били навлезли във „въздушната стихия“, сега остава да навлезе и точката на мартенското равноденствие. А една такава ера (или „астрологична епоха“) траела средно 2150 години, стига да успеем да хванем началото ѝ. Изглежда Русия ще трябва да се снишава доста повече от казаното в онази статия, с която започнахме.

Ерата на Водолея е религията на движението Ню ейдж. Що е то, това движение? Ню ейдж е неоезически окултизъм, идеологическата основа на съвременната постхристиянска цивилизация. Затова и съвременните постхристиянски медии толкова го обичат и винаги щом могат, го прокарват като официална идеология. Ню ейдж е „конгломерат от различни спиритистки и окултистки групи, култове, школи, секти и учения. В него няма нищо ново“. Иначе апологетите и активистите на Ню Ейдж го определят като „огромен потенциал по пътя към световната хегемония, подобряването на обществото, човешкото щастие, самореализацията и придобиването на вътрешен мир“.

Ето какво изповядват нюейджърите:

Борбата за бъдещето на човечеството трябва да бъде започната и спечелена в училищните класни стаи от учители, които правилно разбират своята роля на вестители на новата ера. Класните стаи трябва да станат арена на конфликта между гниещия труп на християнството и новото съзнание“.

Джеймс Лавлок (авторът на „Гея, Майката Земя“) казва: „Мъжката агресивна религиозност на християнството трябва неизбежно да загине и да се замени с женската миролюбива религиозност на „Ню ейдж[1]. Да ви прилича на нещо? Да ви прилича на мулти-култи манията на съвременния „постмодерен“ свят? Но въпросната „женска миролюбива религиозност“ се е изродила в cancel-култура – най-мразещата култура откакто свят светува.

Дейвид Спенглер (друг виден нюейджър) пък казва: „Ако християните изискват разкаяние, състрадание, саможертва, то последователите на „Ню ейдж“ – изобилие, любов, увеличаване на индивидуалното и колективното благоденствие“. Хитро. Помагат ти да повярваш, че правейки си кефа, същевременно извършваш и духовен подвиг и Космосът те чака! Между другото, често в американски филми може да се чуе: „Вселената се опитва да ми каже нещо“. Какъв пантеизъм! А това е нация, родена от крайни пуритани, наказвали със смърт дори и непочитанието към родителите. До какво водят крайностите!

Фундаментална характеристика на Ню ейдж е вярата, че се намираме в преход към нова ера, когато ще станат чудеса (предимно технологични) и когато човекът сам по своя воля ще напусне тялото си, за да живее вечно в информационни облаци, както учи трансхуманизмът, част от Ню ейдж.

Ню ейдж има много общо с комунизма и това е нормално, защото и двете са безбожни (или може би е по-точно да кажем богоборчески) системи, обещаващи земен рай. През 1924, след смъртта на Ленин, Николай Рьорих тържествено предава на Георгий Чичерин – народен комисар по външните въпроси в съветското правителство – две неща от името на тайнствените тибетски махатми, с които той претендира да си има вземане-даване: кутийка със свещена хималайска земя „за гроба на нашия брат махатма Ленин“ и послание до болшевиките от същите тези махатми, имащо стойност на благословия, и гласящо буквално следното:

Ние от Хималаите знаем извършеното от вас. Вие унищожихте църквата, станала разсадник на лъжи и суеверия. Вие унищожихте еснафщината, превърнала се в проводник на предразсъдъци. Вие разрушихте затвора на възпитанието. Вие унищожихте семейството на лицемерието. Вие изгорихте армията на робите. Вие унищожихте паяците на печалбата. Вие затворихте вратите на нощните бордеи. Вие избавихте земята от предателите. Вие признахте, че религията е учение на всеобхватната материя. Вие признахте нищожността на частната собственост. Вие отгатнахте еволюцията на обществото. Вие посочихте предназначението на познанието. Вие се преклонихте пред красотата. Вие донесохте на децата цялата мощ на космоса. Вие отворихте вратите на дворците за хората. Вие съзряхте неотложността на строежа на домовете на Общото Благо! ….“.

Кой в действителност е писал това послание не се знае, едва ли са били загадъчните хималайски махатми, но на болшевиките посланието много им е харесало! Ето как първоначално Ню ейдж и комунизмът вървят рамо до рамо, защото са израз на една и съща идеология – идеологията на гностическото богоборство.

Ето и още нещо общо между идеологиите на Ню ейдж и комунизма, изкристализирало при комунизма в… Архипелага ГУЛАГ. Важно място в идеологията на Ню Ейдж заема идеята за ГЛОБАЛНОТО ПРОЧИСТВАНЕ. Според нея в това прочистване „ще загинат не само съзнателните противници на новия режим, но и всички, които са далеч от „Ню ейдж“ съзнанието“. Контактьорката с духове Алла Тер-Акопян пише: „Раковите човекоклетки… космическият боклук, душите на стигналите в своето развитие до задънена улица на нереализирали вътрешните си възможности хора ще бъдат унищожени“. Тоест малцина ще доживеят ерата на Водолея, за която така сериозно ни информират нашите медии. По принцип Ню ейдж се свързва с появата на „шеста раса“. И всеки нюейджър си въобразява, че точно той е представител на точно тази раса.

Ню ейдж се кланя на Безличностния бог. Идеята за безличностното божество се налага, за да може всички религии да попаднат в хипотезата на синкретизма, че всяка от тях носи истината или поне част от истината. Последната всеерес ратува за окончателна всерелигия, чийто патриарх, както може да се очаква, ще бъде антихристът. Но за това ще ни уведомят на един по-следващ етап, вероятно след като приключи глобалното прочистване.

По-забележителните атрибути на Ню ейдж са: аурата, третото око и чакрите, космическата енергия, прераждането, екстрасенсите, мантрите, дзен будизмът, айкидото, пирамидологията, ребъртингът („холотропното“ дишане на наталйогата), кристалотерапия и т.н., и т.н. Неговите корени са в спиритизма, теософията на Блаватска (ЮНЕСКО обяви 1991 за „Година на Блаватска“!), хипнозата, гностицизма, източните и египетските митове, астрологията, окултизма и езотеричната антропология.

Сред корените на Ню ейдж са също „Живата етика“ и „Агни йога“ на семейство Рьорих, които вдъхновиха и нашата Людмила Живкова заедно с кръга ѝ от интелектуалци, за да оформят последната духовно-идеологическа картина на късния и загиващ комунизъм. Не забравяйте това, когато седнете да пиете кафе пред НДК и зареете поглед по величествената му, тайнствена и езотерична фасада.

Окултните занимания и откровения привличат малкия човек (той може да е малък и начело на държавата, и като господар на света) с две неща: 1) С наукоподобни „знания“ за всеки, комуто истинската наука не е по силите и самочувствието му страда от това; 2) Със заблудата, че има лесен, вълнуващ и забавен начин да станеш бог. Там, където християнството обещава спасителни скърби, Ню ейдж обещава веселие и лесно постигане на всичко тук и сега. Затова християнството трябва да умре. И което е по-важното – Ню ейдж позволява на хората да мислят, че християнството в всичките му там покаяния и изкупления трябва да умре, без тази мисъл да е грях, а даже похвална постъпка.

В по-ново време Ню ейдж се свързва с наркотичната младежка контракултура от 60-те години на ХХ век. Тимъти Лиъри – идеологът на Психоделията (субкултура на хора, употребяващи психоделични [халюциногенни – б.м.] наркотици, включваща психеделично изкуство и психеделична музика, произлизащи от преживяванията на артиста под въздействието на тези наркотици (Уикипедия) – основава „Психоделична църква“. Отново неволно ми излизат кадри от филма „Коса“ – Aqua-a-a-arius! Или пък Lucy in the Sky With Diamonds – акростих на LSD (диетиламид на лизергиновата киселина, класически синтетичен халюциноген).

А пък католическият монах Ж. М. Дешане издаде даже книга „Християнска йога“, в която пише: „Веднага щом сте седнали в йогийска поза, вие усещате как тялото ви се отпуска и се изпълва с чувство за общо благополучие, необикновено състояние на покой… Молитвата става сладка и обхваща целия човек. Човекът е отпуснат и готов да потрепери от докосването на Светия Дух, готов да приеме и оцени онова, което Господ в милостта Си ще благоволи да му даде… състояние на цялостна задоволеност… Това състояние е над всяко мислене“. Тоест в молитвата да търсим оргазъм и еуфория, да търсим не изкупление, не интимен диалог със своя Творец, не нетварната светлина, а поредното удоволствие.

Ужасяващият извод е, че нашите мили медии са пропити с Ню ейдж до кокал. Има и цели медии, посветени на контактьорки, кристали и лечителки, но да не навлизаме в тях. Говорим за официалните, за онези, които формулират и изразяват общественото мнение. Те уж са на страната на здравия разум, но всички имат хороскопи, всички говорят за зодии, за предсказанията на Нострадамус, за магии и космически влияния, за кристалотерапии, за уелнес и пр. Между другото знаете ли какво е „уелнес“? Това е „продължителен процес, по време на който човек съобразява всеки свой избор с решението да  подобри качеството си на живот. Това е обмислен, цялостен, проактивен процес за постигането на оптимално здраве, а не просто липса на болести“. Разпознавате ли вече Ню ейдж и „шестата раса“? А знаете ли чия е тази дефиниция? На Световната здравна организация (СЗО) – същата, която ни побърка с разнопосочните си сигнали за коронавируса – от далечната 1948 година, годината на нейното основаване.

Добре е да знаете всичко това следващия път, когато видите медиите да се превъзнасят по ерата на Водолея. Ах, тези медии!


[1] В статията са използвани цитати и данни от книгата на Александър Дворкин „Сектознатие“, Том II, изд. „Омофор“, София, 2019

Илюстрация: MG Serenity Massage

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Иван Стамболов

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писане“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.