3 март или 24 май

Полемиката дали 24 май да бъде обявен за националния ни празник, която последните месеци стана все по-актуална, се разгоря с нови сили. Преди броени дни от ГЕРБ заявиха, че внасят предложение за промяна в Кодекса на труда във връзка с искането им датата да замени сегашния ни национален празник 3-ти март.

„Във времена, когато има твърде много разделителни ивици в българското общество, считаме че за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини. Една такава е българската азбука и почитането на Светите братя Кирил и Методий”, каза Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ.

Въпросът защо именно сега ГЕРБ правят това предложение, а през годините управление не са инициирали и извършили подобна промяна, е напълно резонен, но не е най-важният. Макар и от „Продължаваме промяната“ да го натъртиха. „ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито искат промени, те не ги направиха, правят ги сега, за да предизвикат, така аз чета, за да предизвикат отново разногласия. Не е коректно спрямо обществото и обществото трябва категорично да отхвърли подобни идеи”, заяви Благовест Белев от ПП.

Ивайло Мирчев от ДБ каза, че „Дебатът в българското общество дали 3 март е нашият национален празник, дали е 24 май тепърва предстои. Ние ще бъдем доста конструктивни в това отношение. Личното ми мнение е, че 24 май е нашият празник, не 3 март.”

БСП и „Възраждане” отдавна са заявили, че са против подобна промяна, това е по-вероятната позиция и на ИТН, поне съдейки по думите на Станислав Балабанов от партията, който заяви: „Всяка дата е стойностна. Според мен трябва да спазваме традициите и да не ги променяме“.

ДПС за момента запазват мълчание.

Всъщност дебатът около датата на националния празник се разгоря най-активно около 3-ти март. Катализатор беше руската инвазия в Украйна, започнала в края на предишния месец. Темата е тлееща от години, макар никога до момента не е имало сериозни дебати по нея, но тази година се чуха много призиви да не бъде отбелязан тържествено, а датата да бъде детронирана от пиедестала на национален празник.

ЗА и ПРОТИВ 3-ти март

Дали 24 май да е националният ни празник, е второстепенен въпрос, защото някои предпочитат него, други 6-ти (Съединението) или 22 септември (Ден на независимостта). Големият спор касае 3-ти март – датата, на която през 1878 година в Сан Стефано е подписан мирен договор между Руската и Османската империя.

Но ако трябва да посочим аргументи ЗА 24-ти май, те са безспорни:

– Обединява всички, от което следва и друг аргумент:

– Не е свързан с битки и войни, позитивна дата е

– Повдига националното ни самочувствие

– Празникът е духовен и утвърждава културата и просветата

Против, вероятно можем да изтъкнем, че 24 май трудно може да бъде определен като изцяло наш, защото има и други народи, почитащи делото на солунските братя и учениците им, което надхвърля пределите на България. Датата се чества и в Русия като Ден на славянската писменост и култура, а в РСМ е един от националните им празници.

Основните аргументи според тези, които не са съгласни с промяната на националния ни празник, са:

– Тази дата през 1878г. поставя началото на българската държавност

– След 500 години, отбелязваме възкресението на страната ни

– България става част от европейското семейство и неделима част от европейската и световна култура

– След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен, което е аргумент от страна на подкрепящите датата, че грешно се асоцира с признателност към Русия

– Именно 3-ти март е изместил 9 септември (национален празник преди 1990г.) и е символ на възраждането на България от тоталитаризма

– Без 3-ти март нямаше да има 6-ти и 22 септември

Аргументите ПРОТИВ датата:

3 март увенчава чужда заслуга и е израз на благодарността към друга нация

– Символ на българското раболепие е

– Датата съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година

– Договорът, подписан тогава, е предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили

– Подписването на протокола в Сан Стефано е без българско участие

– 3 март разединява още повече българите, фрагментирайки ги на русофили и русофоби

Спорен ли е 3 март? Явно е. Проблемът е, че всякакви дебати на тази тема, пак пораждат разделение. Смяна на националния ни празник, без значение с коя друга дата, също ще доведе до такова.

А даваме ли си сметка, че подобно действие не би било окончателно и при следващи нагласи против или за, може да последва друго. Промяната на датата сама по себе си няма да доведе до нищо конструктивно, промяна на мисленето ни е това, от което имаме нужда. Но толкова си можем, а и е по-лесно – не строим мостове, чертаем разделителни линии.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.