Как хуморът победи „Министерството на истината“

В „Ах, тези медии“ описахме трагикомичното начало на уродливия „Правителствен борд по дезинформацията“ към администрацията на Джо Байдън, закономерно заклеймен като „Министерство на истината“. Сега с удоволствие ще опишем и неговия още по-трагикомичен край.

Смъртта на пропагандния израстък към Департамента по Вътрешна сигурност на САЩ настъпва едва три седмици след старта. Дори измъчената и обречена стрийминг платформа на CNN издържа малко повече. А и двете организации спокойно може да се броят като част „комуникационната стратегия“ на властта в днешна Америка.

Официалната позиция на Белия дом и Департамента по вътрешна сигурност  от тази седмица е, че „бордът по дезинформация“ е поставен „на пауза“, а работните групи са разформировани като сега предстои „анализ и оценка“. На нормален език това най-вероятно означава окончателен край на зле замислената и зле изпълнена акция по нормализиране и институционализиране на идеята за държавна цензура и правителствена преценка кое е истина и кое не. И то точно в Американската република, известна с прочутата Първа поправка в Конституцията, гарантираща свободата на словото и жестоко ограничаваща държавната намеса в „свободния пазар на думи и идеи“.

В крайна сметка изглежда, че експериментът е меко казано неуспешен, но опитите на Демократическата партия за заличаване на политическото наследство на Бащите основатели, вероятно ще продължат. Със сигурност тази власт ще се опитва тепърва да влияе върху потока на информация, да регулира езика и да инжектира тоталитарни „оруелски“ похвати в обществения организъм. Просто може би няма да го правят едновременно толкова очевидно и нелепо. 

Още се чудим как успяха да сглобят такова заглавие – правителствен борд по дезинформацията. Да не говорим за избора на шеф. Именно това болезнено безумно решение илюстрира развода с реалността на тази администрация и до голяма степен помогна на критичните гласове буквално да съсипят от подигравки цялата държавна пропагандна инициатива.

Припомняме, че „бордът по дезинформация“ беше оглавен от странна и инфантилна 33-годишна ТикТок инфлуенсърка на име Нина Янковиц, която сама разпространява дезинформация и оперира като пародиен проводник на партийни опорни точки пред основно младежката аудитория на тази китайска социална мрежа.

С разпускането на борда, и Янковиц е подала своята оставка. Новината беше съобщена като някаква трагедия от неофициалния печатен орган на Демократическата партия The Washington Post. Вестникът на мегамилиардера Джеф Безос изпревари Белия дом и Департамента по вътрешна сигурност със съобщението, че бордът е поставен „на трупчета“, но заглавието на материала събира в себе си почти цялата патология на модерните либерални медии: „Как администрацията на Байдън допусна десните да атакуват и дерайлират усилията за борба с дезинформацията“.

С други думи, критиката на тази медия към властта не е, че си прави „Министерство на истината“, а че допуска някакви „десни“ да го хулят и в крайна сметка да го приключат. Посланието на вестника е ясно – следващият път измислете по-ефективен орган за цензура и не слушайте какво казват десните. А пък Нина Янковиц е представена като безупречен експерт и жертва на атаки, конспирации и дезинформация. Тук е и сочната ирония: „Бордът по дезинформация стана жертва на дезинформация“. А мета-иронията е, че това е вярно, но не по начина, по който корпоративните медии го разказват. Бордът се разпадна, заради собствената си дезинформационна природа. Защитниците му пропускат да изброят многото публични лъжи и манипулации на Янковиц, сред които и разпространяване на конспиративната теория, че „Лаптопа от ада“ на сина на президента Хънтър Байдън е „руска дезинформация“ и „продукт на кампанията на Тръмп“.

Журналистите не казват нищо и за всичките срамно-смешно-страшни изяви на Янковиц. От нелепите песнички в стил „Мери Попинз“ до заплахите, че „американският народ заслужава да го поставят в локдаун против волята му“.

А именно абсурдната естетика на Янковиц ускори смъртта на „Министерството на истината“. Хуморът се оказа основното оръжие на критиците на авторитарните опити на кабинета на Байдън. Часове след обявяването на тази безумна жена за началник на този безумен нов бюрократичен паразит, в социалните мрежи като от вулкан се разля лава от присмех и ирония. Шегите с нейните идиотски песнички и тоталитарни планове премахнаха всякакви зачатъци на легитимност. Прогресивната „имунизация на идентичността“ също не помогна. Само корпоративните медии се оплакват, че атаките са сексистки и Нина е осмяна, защото не е мъж. Но при тях това е рефлекс, който все по-често губи своята сила на захват над обществения разговор. Нито един аргумент в полза на създаването на подобно „Министерство на истината“ не успя да издържи пред вълната от подигравки, колажи, мемета, културни препратки, остроумни забележки, намигвания, иронични подмятания и всевъзможни други форми на хумор. А най-ефективно беше простото цитиране и препубликуване на нейните думи и клипове. Системата се срина от собствената си дефектна пародийност.

В известен смисъл Белият дом подаде за забивка на своите врагове и им предостави приятна победа преди междинните избори за Конгреса през ноември. Да основеш „борд по дезинформацията“ към сериозна и важна държавна агенция като Департамента по вътрешна сигурност и да му сложиш за шеф 33-годишна психически нестабилна и политически радикална ТикТок активистка представлява превъзходен подарък за всички опоненти на Демократическата партия и нейното срастване с корпоративните медии. И този път те се възползваха. Вероятно „режимът“ силно е подценил първо своята способност да налага безпрецедентно неадекватни кадри и идеи, и второ – възможностите на опозицията да ги осмива „до смърт“.

Очаквайте институционалните атаки към хумора като опасна реч на омразата да ескалират. Опорки в стил „Комедията като инкубатор на екстремизъм, шегата като форма на насилие“ ще бъдат стратегически разпространявани по всевъзможни канали за комуникация. Цензурата се страхува от смеха. В „Ах, тези медии“ ще следим опитите за лабораторно съживяване на трупа на „борда по дезинформация“. И ще посрещнем това зомби подобаващо. 

снимка: MSNBC

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.