Добрите и лошите протести

Вчера се проведоха три протеста. На синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София, на Националния таксиметров синдикати на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Превозвачите и премиерът Кирил Петков уж се разбраха след разговори във вторник, но липсата на конкретни решения ги изкара на улицата днес. По-рано през вчерашния ден стана ясно, че автобуси с техни представители не са допуснати да влязат в центъра на София.

Исканията на таксиметровите шофьори са да има таван на горивата за срок от една година и решаване на проблема с нерегламентираните превози.  Исканията на работещите в градския транспорт са диалог с правителството и актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Всички протести бяха съпътствани от засилено полицейско присъствие, а пред Министерския съвет имаше и полицейски кордон. Хайде, за това можем да намерим обяснение, но за отношението на управляващите към протестиращите – никакви оправдания няма.

Транспортният министър си позволи да нападне безцеремонно превозвачите: „Драги шофьори, вашите деца ще се срамуват от действията ви сега.” Събев настоя и за оставки: „Искам оставката на Магдалена Милтенова (б.р. председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи) и Йордан Арабаджиев (б.р. изп. директор на Съюза на международните превозвачи), защото те са политически емисари на хората, които не искат България да бъде независима държава от Русия, които използват като „пушещо месо“ шофьорите“.

По-рано през месеца Събев отново се изцепи, като заяви, че: „Филмът с няколко послушни транспортни фирми на “държавна хранилка“ приключи”. Мястото на излиянието – обичайното за новите властници – Фейсбук. Те така си комуникират с избирателите.

А обяснението, че министерството било получило сигнали от сдружение „БОЕЦ“ на Гошо Тъпото срещу един от големите превозвачи Юнион Ивкони, говори за нивото на всички управляващи, в частност – за това на основателя на ЕКОНТ, понастоящем министър – Ник Събев. Недоказаните пасквили, които Тъпото от години лее срещу неудобните на спонсорите му, позволявайки си да клевети различни хора и фирми, са емблематични с несъстоятелността си, но по-показателно е кой адекватен човек би обърнал внимание на отдавна компрометиран елемент като него. Събев се похвали и за този сигнал през Фейсбук профила си, както и че по него тече проверка.

Между другото, камион на Еконт се опита да пробие блокадата в Бургас, а пък куриерът нарече протестиращите циркаджии. Достоен син на баща си, в случая – на шефа си.

Недоволството на управляващите беше подкрепено и от други. От „Спаси София” също скочиха срещу протестите. Борис Бонев направи „откритие”, че общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова е на протеста на градският транспорт в София заедно с дъщеря си. Според него, това ясно говори за политизирането и превръщането му в партиен.

Разбира се, когато преди две години част от днешните управляващи бяха протестиращи, нямаше такива съображения. Тогава на протестите присъстваха различни политици, но беше напълно естествено. Беше съзнателно търсена форма на подкрепа. Ето, опозиционните партии и кандидатите за парламента подкрепят протестиращите – браво, само така, „единни срещу мафията”, „това е доказателство за немощта на управляващите”, „всички са срещу ГЕРБ – вън Бойко”. Тогава обединени протестираха, под една или друга форма, Мая Манолова, Васил Божков, ДБ, БСП, собственици на сайтове за фалшиви новини, разни луди и прочее. Целта – сваляне на MAFIQTA, оправдаваше площадните колаборации (някои, прехвърлили се и в сегашното управление) и средствата – бесилки, ковчези, палежи.

Що протестиращите не били пред общините, питат други. Подобно питане е висша форма на аутизъм, но ето един простичък отговор, съобразен с менталните възможности на задаващите този въпрос. Общините или правителствата подпомагат секторите при криза?

Да не забравяме самия Кирил Петков, който на среща с представители на превозвачите, най-нагло и арогантно заяви, че той определя какво и как ще се говори в кабинета му и ако не им харесва, може да напуснат. На разпространеният запис се чува как премиерът ги предупреждава, че искането им за оставка на трима министри (Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев) ще доведе до падане на правителството и следващи избори, а „България ще плаче”. За това колко торти е произвела съпругата на премиера, което също се оказа тема на разговор по време на срещата, по-добре да не отваряме дума.

През юли 2020г. дори президентът Румен Радев излезе с вдигнат при протестиращите, демонстрирайки ясно подкрепата си към тях. Явно си беше въобразил, че е водач на съпротивата, вкопчвайки се в тази роля на живот и смърт, забравяйки изначалната си функция. Днес вече соченият за архитект на коалицията призовава: „Не под натиска на улицата„.

И стигаме до напълно логичния извод, че не е важно кой и за какво протестира, важно е да го правят правилните хора. Били те и обединени в уродлива симбиоза от олигарси, нереализирани протестъри и вечно желаещите да се прилепят към някоя нова формация провалени политици. Нещо като добрият и лошият олигарх (например Прокопиев и Пеевски) – нашите момчета, без значение какво и как правят – са добри, инакомислещите – лоши.

Та и така сега с протестите – превозвачите и шофьорите са лошите, просто защото не са „нашите момчета”, които преди две години крещяха „Мутри вън”.  Нищо, че целта на едните беше просто да се наместят във властта, което две години по-късно за някои от тях е факт, а днешните скандиращи единствено искат да спасят работата и бизнеса си. За съжаление, повечето от медиите (ах, тези медии) са на същия принцип – днешните протестиращи не им се нравят – нищо, че не чупят, не буйстват, не блокират цялата столица. Днешните са политически, тези от 2020г. бяха граждански.

снимка: Етюд-и-те на София

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.