Големият отсъстващ на дербито: Бойко Рашков

Когато вчера Левски вдигна купата на България, между радващите се привърженици и футболисти на отбора стояха два кордона жандармерия. Къде обаче бяха униформените часове по-рано в софийското метро?

Всъщност на вчерашното дерби между Левски и ЦСКА – за първи път от години играно пред толкова много публика и пълни трибуни – имаше един голям отсъстващ: Бойко Рашков.

По обед на метро станция Сердика – центърът на центъра – малобройна група привърженици на ЦСКА се оказва в незавидно положение. Когато биват притиснати от фенове на Левски, спасителният ход на червените са вратите на идващото метро, към които са насочени от псевдо-кордон от петима униформени служители на МВР (поне толкова успях да преброя). Само че от същата врата на вагона на метрото, която играе ролята на спасителен коридор за привържениците на ЦСКА, излизат други левскари.

В създалата се суматоха между сини и червени се оказват малцината униформени, сред които една полицайка (да, жена). Същата експедитивно разбира какво й казваме – а именно, че във вагона, в който биват вкарани червените, има левскари – и се опитва максимално бързо да съдейства по създалия се казус. Вече летят и първите стъкла от бири, които се удрят във вагоните.

Минути след като влакът е затворил врати, а фенове на Левски вече сме на ул. Алабин, в популярно заведение за бързо хранене виждаме горе долу толкова униформени служители, колкото бяха тези и в метрото при щрахираната ексцесия. Ако нарушаването на обществения ред бе дюнер, МВР би се справило с един XXL размер за отрицателно време. А малко по-рано, повтарям, една жена полицайка се озовава между враждуващи привърженици, опитвайки се да направи невъзможното, докато колегите й по масите събират витамин Д и калории.   

Нека парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност поиска записите от камерите на метрото. Това ще предостави по-панорамен и обективен поглед спрямо това, което аз видях в лично качество и от конкретен ъгъл. Нека народните представители, запознавайки се с видеоматериалите, повдигнат към министъра на вътрешните работи всякакви релевантни въпроси, сред които и следните:

1) Защо по обед нямаше униформени служители по спирките на метрото от Вардар до Опълченска (за тях мога да кажа като свидетел, но допускам, че те далеч не са били изключение), при положение, че има мероприятие с рисков характер? Ако е имало такива, защо не са били видими и къде точно са стояли? Във връзка с последното, защо нямаше униформени служители във вагоните с привърженици в същия часови период, предвид това, че тази практика не е чужда на МВР?

2) Как така и защо организирана група на привърженици на ЦСКА (т.е. колектив, носещ отличителните знаци на въпросния отбор, а не случайно попаднали индивидуални фенове в „цивилно” облекло) е допусната до централна спирка като Сердика, при положение, че на същото място вече има фенове Левски, а още такива пристигат и от двете посоки на метрото? Още повече, че метространция Сердика е основен транспортен хъб, който захранва обявеното шествие на сините, стартиращо в непосредствена близост? Как организирана група от привърженици на ЦСКА е била допусната на място, което – според собствените и предварително издадени предписания на МВР, свързани с организацията на реда покрай дербито – е предназначено като част от зоната на сините?

3) Какъв е бил наличният състав на служители на МВР, които са се грижили за сигурността на метростанции Сердика, Климент Охридски и Орлов мост – като най-пикови и рискови – във въпросния часови диапазон?

Въпреки че са отразени разни спречквания между привърженици на двата отбора, СДВР не обелва нито дума за това, което се е случило в Сердика и което се очерта като най-сериозния конфликт между феновете на двата отбора в рамките на деня. Нещо повече, от институцията ни уверяват, че „столичната полиция предприе всички необходими мерки за обезпечаване на реда и сигурността в града”. И в крайна сметка „не са регистрирани сериозни инциденти и не са допуснати груби нарушения на обществения ред в столицата преди старта на финала за Купата на България между отборите на ПФК „ЦСКА – София“ и ПФК „Левски“. СДВР вероятно мълчи за случилото се в столичното метро, защото иначе ще трябва да отговаря на въпроси, свързани с организацията на реда по време на дербито (от лошото разпределяне на кадровия ресурс до липсата на координация). Продължавам да се чудя как е възможно да има повече униформени служители, които да разделят двете части на едно цяло – привържениците на Левски от футболистите на сините – отколкото полицаи имаше по обед в Сердика между феновете на сините и червени.  

В отразяването на сблъсъците между феновете медиите пък подхождат повече от доверително спрямо МВР, отразявайки телеграфно само това, което въпросната институция е публикувала.

Убеден съм, че униформената жена от метрото, един от малцината полицейски служители в грубо скицираната ексцесия между привържениците на Левски и ЦСКА, направи повече, отколкото ръководството на СДВР, така че то и политическата му „шапка” да бъде релеванто в организацията на реда и сигурността на града покрай дербито.

Не на последно място и най-важното обаче е, че гражданите, ползващи услугите на софийския транспорт – наземен и подземен – не трябва да бъдат поставяни в ситуации от опасен характер, в които те потенциално стават обект на застрашаващи здравето им фактори. Хвърчащите стъклени бутилки не са претенциозни и не падат само по главите на активните фенове.

А бутилките, за разлика от дюнерите, раняват бързо.  

Изображение: Aeromedia

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.