„Министерство на истината“ като демократична ценност

Представете си сюрреалистична среща между Министерството на истината от романа на Джордж Оруел „1984“ и Министерството на глупавите походки от едноименния скеч на „Монти Пайтън“, в който Джон Клийз играе гъвкав костюмиран идиот, за да осмее вродената вреда от прогресивното затлъстяване на бюрократичния Бегемот.

Представете си, че сериозното дистопично предупреждение на Оруел влезе в грозно и гротескно грехопадение със сочната сатира на Клийз и останалите майстори на гаврата от „летящия цирк“. Изчадието на това срамно сношение се пръкна тези дни от убийствено уродливата утроба на администрацията на Джо Байдън и управляващата в САЩ Демократическа партия.

Американската власт официално обяви създаването на специален „правителствен борд по дезинформация“ към Департамента по Вътрешна сигурност. Логичният превод на новото звено е Министерство на истината. Да, точно като в романа на Джордж Оруел за тоталитарна система, в която свободата е робство, войната е мир, а невежеството е сила.

Но структурата и началството на Държавната пропаганда препращат повече към „Монти Пайтън“. Начело на „дезинформационния борд“ застава изтрещяла TikTok инфлуенсърка на 33 години, която има навика да се записва на видео, докато буквално превръща в песен поредните опорни точки на режима на Демократическата партия. Тази нелепа жена се казва Нина Янковиц и е точно това, което очаквате от едно Министерство на истината, родено по време на все по-фарсовата администрация на Джо Байдън и Камала Харис.

Нина има дълга и трагикомична история на разпространяване на дезинформация. Този опит явно я прави перфектния „експерт“ по темата. Аргумент, който беше неиронично представен на медиите по време на катастрофалните опити да се изкомуникира създаването на подобна дълбоко антиамериканска и антиконституционална институция.

Младата създателка на безобразни TiкTok песнички, която ще отговаря за „истината“ в Америка, беше определила разкритията за лаптопа на Хънтър Байдън като „продукт на кампанията на Тръмп“. Доста зрелищна дезинформация. Нина призовава за цензура на мемета, поп-културни препратки, хумористични колажи и всякакви други форми на „кодиран“ и „контекстуализиран“ по нейните думи език. Новата 33-годишна шефка на „дезинформацията“ в американското правителство е предлагала полицаи да преследват онлайн публикации в социалните мрежи. Тя обяви и всяка критика към вицепрезидента с рекордно нисък рейтинг Камала Харис като „заплаха за демокрацията“. И към това добавяме нейните призиви за пълен и брутален локдаун по време на пандемията с думите, че американците „заслужават да ги затворят“.

Болезнено ясно е, че става дума за психически нестабилна и радикализирана активистка с комичен профил, но драматична нова роля в Западната цивилизация. Пет минути гледане и слушане на Нина Янковиц са достатъчни, за да разберем колко дълбоко са прокопали термитите на постмодерните бесове във вътрешността на носещите колони на Западната цивилизация.

Сатиричните скечове от 70-те стават политическа реалност през 2022-а. Антиутопичните предупреждения за „какво не се прави“ от 40-те и 50-те се превръщат в наръчник за управляващите на най-могъщата страна на планетата.

„Дезинформационният борд“ на Байдън е политическа дефекация върху Първата поправка в Американската конституция, която изрично гарантира, че държавата няма да се меси в свободата на словото на гражданите. Днес властта почти не мисли за друго освен намеса в свободата на словото на гражданите.

„Таймингът“, в който се пръква това Министерство на истината, е особено интересен. Обявяването на безумния „борд по дезинформацията“ идва дни след като мегамилиардерът Илон Мъск купи социалната мрежа „Туитър“ за 44 милиарда долара и обеща, че ще върне свободното изразяване и неутралността на влиятелната платформа. Това предизвика епическа паническа атака в редиците на Демократическата партия и корпоративните медии, последвана от координирана кампания за дискредитиране на най-богатия човек на планетата. Държавата започна разследване на бизнесите му, а водещи политици на управляващата партия съобщиха, че подготвят изискване към Мъск да се яви в Конгреса и да даде обяснения какво ще прави с „Туитър“.

И дни след тази истерия се ражда Министерството на истината. Много наблюдатели казаха, че именно „Туитър“ играеше ролята на Министерство на истината за режима преди Мъск да го купи. Ако властта наистина вярва, че вече няма да може да ползва социалната мрежа за своята държавна пропаганда – защо да не си направи собствена дезинформационна институция. Така и стана.

Важно е да припомним, че всичко това се случва и броени дни след странната реч на бившия президент на САЩ Барак Обама, посветена именно на „дезинформацията в социалните мрежи“. Хронологията издава хроничната нужда на властта да манипулира медийното съдържание в своя полза. Тези куратори на информация вдигат залозите и обещават пълномащабна война с критичните и различни гледни точки преди важните междинни избори за Конгрес в края на годината.

Но всичко е толкова странно и смешно. Как слагаш абсурдна 33-годишна TikTok-певачка да отговаря за „истината“ на най-високо ниво в американското правителство? Колко брутално е скъсването с реалността на властта? Чакаме новите „песнички“ на пропагандата и резултатите от изборите, за да преценим повече Оруел или повече „Монти Пайтън“ има в най-влиятелната и силна администрация на планетата. Разсъбличането на тази разгулна блудница Дезинформацията предстои в „Ах, тези медии“!

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.