Кошмари в кухнята на CNN

Свръхамбициозната стрийминг платформа на CNN приключва своя жалък живот едва месец след пищно промотирания си старт и се превръща в най-зрелищния и трагикомичен медиен провал на нашето време. CNN+ беше проект за драматично разгръщане на бизнеса и влиянието на корпоративната кабелна телевизия, чрез завземане на част от динамичния стрийминг пазар за платени месечни абонати. Резултатът е журналистически труп на гаргантюанска инвестиция за 300 милиона долара, 500 човека екип и заявка за медийно съдържание от ново поколение с „новини на живо, програми по желание и интерактивни интервюта, които да установят по-близки отношения с потребителите“.

Оказа се, че потребителите изобщо не искат „да установят по-близки отношения“ със CNN. Тъкмо обратното. Стрийминг платформата „успя“ да събере „монументално мизерните“ 10 хиляди дневни потребители, а общите абонати се оказаха десетки пъти по-малко от прогнозите при старта преди няколко седмици. Корпоративното началство нямаше друг избор освен да обяви, че затваря CNN+ в края на април. Финансовите и имиджови загуби са колосални и трудно могат да се опишат с думи. Такова нещо се случва за пръв път в света на медиите. „Унижение за поколенията“, както го определиха в социалните мрежи.

Какви химически процеси са се случили в колективния корпоративен мозък, че да се пръкне идеята за чисто нова и платена стрийминг платформа с вече токсичния бранд CNN? Кабелната новинарска телевизия редовно влиза в заглавията на другите медии със свирепия срив на своя рейтинг. През февруари Forbes съобщи, че праймтайм програмите на медията са регистрирали катастрофален зрителски спад от 70% в ключовата демографска група на хората между 25 и 54 години. Според последните данни единствената кабелна телевизия във възход е Fox News. Като говорим за Fox – водещият Крис Уолъс ги напусна демонстративно и шумно, за да стане едно от ключовите лица на CNN+. Сега неговото бъдеще не е ясно, а той се превърна в нещо като национална шега за публиката на Fox. Дали основната телевизия CNN ще му даде престижно ефирно време след смъртта на стрийминг платформата, в която той трябваше да бъде звезда? Или ще се опита да се върне при стария си работодател с подвита опашка? Преди дни той почти се разплака в ефир, след новините за рекордно скоростното приключване на зле замисления мега проект.

А медийният експерт и водещ в CNN Браян Стелтър каза, че не може да се прецени дали стрийминг платформата е била провал заради твърде краткото време, в което е съществувала. Тази логика е символ на чудовищния и в същото време извънредно хумористичен разрив между корпоративните медии и реалността. „Не сме сигурни дали този човек без пулс, с 20 куршума в тялото, току-що паднал от 30-ия етаж, с нож в гърба и прерязано гърло, е мъртъв“ , горе-долу така звучат „аргументите“ на служителите на кабелната корпоративна телевизия.

Фактите на терен сигнализират за окаяното състояние на този порочен и покварен журналистически модел. CNN беше в авангарда на повечето големи и безсрамни дезинформационни кампании на корпоративните медии в последните години: руският заговор за избирането на Тръмп, системният расизъм и избиването на чернокожи мъже по улиците на САЩ, Джуси Смолет като жертва на расистко престъпление от омраза, младежите Ник Сандман и Кайл Ритенхаус като бели терористи, съдия Брет Кавано като брутален изнасилвач, Тъкър Карлсън като екстремист, Западната цивилизация като потисническа система за мачкане на малцинства, лаптопът на Хънтър Байдън като руска дезинформация, опитът за преврат от шести януари 2021-а… и още десетки примери за съзнателно скъсване с най-елементарните изисквания за информационна хигиена.

Смъртта на CNN+ е най-ярката илюстрация на аргумента, че либералните медии обитават идеологически балон, откъснат от реалността. Днес те оперират като все още влиятелна секта за доставяне на паралелна действителност в съзнанията на аудиторията. Но преминаването на всякакви пропорции за успешна пропаганда провокира унизителните резултати. CNN+ e най-мащабният и исторически медиен провал, но в същото време е най-логичната кулминация на стремителното журналистическо препускане към дъното.

Прясното мляко може да изкара повече от платената стрийминг платформа на CNN преди да се развали. Колко трябва да си заблуден, за да очакваш, че хората ще плащат за продукт, който не искат дори без пари? Селекцията от най-големите звезди на CNN, плюс подборка на идеологически правилни „таланти“и теми, обещаваше още много от токсичната проповедническа програма, превърнала милиони мозъци в пюре, но отблъснала дори повече умове от света на кабелните новинарски телевизии.

Имиджът на CNN трудно може да бъде по-увреден. Още е пресен и скандалът с топ водещия Крис Куомо, който беше уволнен след като стана ясно, че е нарушил всякакви стандарти, за да помага на своя затънал в купища каши брат – бившият губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо. По-късно от телевизията позорно си тръгна и самият голям корпоративен шеф – Джеф Зукър. Именно той започна развитието на злополучната стрийминг платформа, но не дочака нейната преждевременна смърт и напусна след публично оповестяване на афера с подчинена.

Позорът е пресен, сочен и забавен. С исторически пропорции и комедийни контури. Пропагандистите пръснаха цяло състояние, за да станат за смях. Брандът на CNN е в канавката. Но това няма да се отрази – поне засега – на преводаческите инстинкти на българските международни отдели. Те продължават и ще продължават да цитират CNN като неутрален, авторитетен и престижен източник на информация. Медийният пейзаж в България само ще страда от тази зверска заблуда. А в „Ах, тези медии“ ще продължаваме да съобщаваме, когато медийни царе като CNN, заразени с журналистически сифилис след интимни отношения с лъжата, подскачат голи и извън форма по площадите.

снимка:Two Eyes

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Владислав Апостолов

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд” и коментатор в БНР. Пише и говори за култура, кино, политика и медии, един от участниците в подкаста „Тихо, филмът започва“. Има интервюта с колекция от интересни световни фигури от Франсис Форд Копола до Горан Брегович.