Кирил Петков и Фейсбук – куролация нулева

Вчера говорителят на правителството Лена Бориславова заяви под публикация на потребител във Фейбук, че: „Всички коалиционни партньори се държат като в детска градина и някой трябва да влезе в трудната работа на координатор – не е красиво, не е лесно, не е приятно, не е и политически изгодно за този някой…“ Думите на Бориславова бяха изречени в отговор на критика защо вместо държавна помощ Кирил Петков започва ДМС кампания.

Самата мисъл, че именно ПП трябвало да координира някой друг, поражда смях сред прочелите този пореден бисер, идващ от посока на тандема Бориславова-Петков. Каква ли организация и координация може да осъществят от „Продължаваме Промяната” и за каква детска градина въобще говорят, като именно в техните редици се намира голяма най-голямата яслена група. Просто Киро, Просто Наско, Деница Симеонова, която измисли превърналото се в нарицателно вече посочено „Просто Киро“, Радослав Василев, който уплашено избяга от парламентарната трибуна, девойката, която декламираше есе за гората от подиума на НС и т.н., и т.н.

Разбира се, глупави и неподготвени политици, попаднали по един или друг начин във властта, винаги е имало. Разликата между тях и довелите ги промяната е, че вторите държат непрекъснато да правят публично скодоумието си.

Най-яркият пример е лидерът им, по стечение на обстоятелствата и наш министър председател, а именно Кирил Петков. Откакто се появи на политическата сцена, той е невероятно активен във Фейсбук, в зората на кариерата си дори сам администрира една от групите в негова подкрепа, която беше именувана „Кирил Петков – министър председател на Република България”, още докато той беше служебен икономически министър. Смях породи и решението му да напише именно в същата група пост, благодарящ на почитателите си, голяма част от които се оказаха фалшиви профили или тролове. Освен че беше пълен с правописни грешки, сама идея да си администратор на група, създадена в твоя възхвала, буди недоумение.

Социалните мрежи безспорно придобиха мащаба на институция. Но както дават трибуна на всеки, предоставяща му възможността да стане популярен и да се почувства по-значим даже отколкото е, така са и в ролята на увеличително огледало, разкривайки до голо недостатъците на много хора.

Фейсбук е нож с две остриета, който в неопитни ръце се превръща в инструмент, заплашващ да нанесе непоправими щети на използващия го. И ако това е персонален проблем за повечето хора, когато говорим за политик, още повече за министър председателя на една страна, това засяга всички ни.

На Бъдни вечер Кирил Петков качи във Фейсбук пост от едно изречение, но достатъчно, за да се запитаме този човечец знае ли нещо за християнството: „Честита Бъдни вечер“. Това пожелание беше просто безумно – Бъдни вечер е навечерието на Рождество Христово. Кой честити нещо, което още не се е случило? Логично е да си зададем и въпроса дали и какво въобще знае Петков за един от най-светлите християнски празници.

На Коледа пък публикува пост с грешки – липса на запетайки, пълен член и т.н. Трябва да признаем, че това често му се случва, поради което този не беше най-фрапантната му правописна излагация.

След срещите му в рамките на Мюнхенската конференция, сътвори и дипломатически скандал, качвайки снимка, публикувана и от македонския премиер дни преди това, на която обаче … Димитър Ковачевски липсва. Снимката на тримата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен беше така изрязана, че да не си личи кой е третият човек на нея. И вместо Министерски съвет да даде разумно обяснение или по-добре да замълчи, те доомазаха положението, откровено лъжейки, че: „Снимките пристигат директно от европейските институции“, което малко по-късно беше опровергано директно от аудио-видео центъра на Европейската Комисия: „Брюксел не е направил снимката на българския премиер Кирил Петков и държавния секретар на САЩ Антани Блинкен„.

Но и това не го спря, а последва нова порция инфантилизъм, в която Петков постна друга снимка с Ковачески и част от самонадеяния коментар към нея, гласеше: Няма да ни спрете”.

Излязлата информация, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и други членове на партията са били задържани при специализирана операция на ГД „Национална полиция“, отново активизира Петков, който за пореден път се изяви, пишейки: „Няма никой над закона”, което за пореден път породи бурен смях – човекът, който не зачита и наруши нееднократно Конституцията, да словослави закона.

А вчерашният му призив българите да дарят по една заплата за закупуване на боеприпаси за Украйна, резонно надигна вълна от негативни реакции, която заля общественото пространство. Но тъй като при Петков един гаф никога не идва сам, се оказа, че сметката, която той посочи за помощ на Украйна, се оказа в Нигерия, като трябваше украинското посолство да го поправя.

Нескончаемата серия от гафове на премиера е симптоматична – както за неговите възможности, така и за хората, с които се е обградил и които също като него, явно не могат да си дадат ясна представа, че ехото отеква неимоверно, когато Петков прави гаф след гаф, като по този начин демонстрира нестабилността не само на собствената им формация, а и на цялата коалиция.

Всъщност основната заплаха за управляващите не е опозицията, а неопитните, самоуверени и често откровено глуповати млади и не чак толкова млади елементи, озовали се напълно случайно във властта.

А думите на Лена Бориславова, че коалиционните им партньори се държат като в детска градина, в пълна степен се отнасят именно за Петков, който вижда Фейсбук като площадка за игри, закачки и мерене на туй, що имат по-големите момчета и което вероятно липсва на премиера, съдейки по действията му.

Фейсбук не е просто една безобидна говорилня, а инструмент, изкарващ на показ дефицитите на незнаещите как да го ползват правилно. И докато Петков продължава да се държи като дете, внезапно открило нова играчка, която обаче не знае как да използва, а единствено я ръчка от всички страни, вълната от гафове, необмислени изказвания и просто откровени глупости, накрая ще помете целия пясъчник, барабар с управляващите, играещи си в него.

снимка: Фейсбук

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.