„Жертвата” и сговорчивите журналисти

Намиращият се в Дубай Васил Божков, който продължава да е издирван от правосъдието, вчера даде онлайн пресконференция. Това се случи в офиса на Нове Холдинг, където присъстващите медии имаха възможност да се насладят на изявлението му на голям екран.

 „Насладят”, защото така започна и пресконференцията. Млада дама даде кратък инструктаж на журналистите, след което каза: „Имам удоволствието да Ви представя господин Васил Божков”. Човек би решил, че от отсрещната страна стои не издирван олигарх, а безспорна личност, чиито думи са радост и чест за всеки, успял да ги чуе. Но съдейки по държанието на някои журналисти, вероятно няма и да е далеч от истината.

За Николай Трифонов от „Евроком” нещата бяха пределно ясни. Божков – спасителят на измъчения български народ! Твърденията и въпросите, които отправи с благоговение към човека от видео стената, също не се нуждаят от коментар: „Още по-миналото лято, когато започнахте да изкарвате факти…”, „Защо не предоставите останалите факти и не приключите мъките на българския народ, който очаква Бойко Борисов да влезе в затвора?”

Но явно не му стигнаха изнесените „факти”, та реши да намеси и главния прокурор Иван Гешев: „Имате ли данни и факти срещу престъпления, извършени от него?”

Ина Друмева от „Дневник” реши, че не може да остане по-назад, като всички въпроси, които зададе, бяха придружени от добронамерено миловидно мяукане. Усилията и бяха възнаградени, като Божков заяви, че „Дневник” му е любимият вестник. Друг е въпросът, че от много години е само сайт, а не печатна медия.

Самият сайт („Дневник”) не пропусна да предава на живо пресконференцията, като в материала нито веднъж не беше споменато, че Божков всъщност е олигарх, който е издирван за 19 престъпления. Малко по-късно те излязоха и с нова статия по темата, в която бяха изредени всички твърдения на Божков, а той самият просто беше наречен „бизнесмен”.

Пресконференцията беше отразена от почти всички медии, като дори и тези, които не бяха изпратили на място репортер, написаха поне по една дописка. Все по-натрапчиво впечатление прави и обстоятелството, че тече активна кампания по излъскването на имиджа на Васил Божков. Акцентът в повечето медии е, че това е просто „бизнесмен”, „хазартен бос”, евентуално някъде по-навътре в материалите се посочва, че все пак става дума, че е  издирван и укриващ се . Но не винаги и не навсякъде.

Информациите на някои сайтове звучаха повече като платена от Божков публикация, а не като безпристрастна поднесена новина. На много места акцентът беше върху „извънредна пресконференция”, а не един и два сайта още от предишния ден бяха започнали да подгряват зрителите за очакваната пресконференция.

Легитимирането на Божков от редица обществени фигури – било то политици, журналисти или каквито и да е други, сред непрекъснатите апели за погазване на закона, когато това ни отърва, тече с пълна сила. Вече няма издирван олигарх, има жертва.

И именно с помощта на медиите, целокупният български народ започна да вярва, че няма нищо по-естествено от това, издирван за редица престъпления да е лице на промяната и носител на нов морал.

И все пак, въпреки всички опити да се лустроса образът му, Божков продължава да е:

  • „Най-печално известният гангстер на България” – това пише през 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама, озаглавена: „Най-търсените престъпници в България – Черепа, Баретата, Пилето и Пръча“.
  • Един от санкционираните българи по закона Магнитски, заради ролята му за корупцията в България.
  • Обвинен от бившите му съдружници в ”Еврофутбол” – братя Найденови, които заявиха, че е ощетил държавата с над 200 млн. за 5 години, рекетирал ги е и ги е заплашвал със смърт.
  • Този, срещу когото има редица обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения, подбудителство към убийство на четирима души, изнасилвания…

Как и защо Васил Божков се превърна в обикновен „свидетел”, кога престана да е издирван престъпник, кога думите му се превърнаха в безспорни доказателства? Откога вече жертвата е той, а не хората и бизнесите, притискани или съсипани по един или друг начин от него?

Ах, тези медии, дали с тяхна помощ няма да се сбъдне посланието на самия Божков, което той отправи преди година, появявайки се в клип, облечен в бяло и яздещ бял кон. Въпрос на време да е разберем дали образът му ще бъде изчистен, а той ще се завърне победоносно в България именно така – на бял кон, върху червения килим, любезно постлан му от управляващите и сговорчивите журналисти.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.