Казвайте истината

Преди броени дни беше обявено второто издание на националния конкурс за християнска журналистика „Казвайте истината“, организиран от фондация „Покров Богородичен“ и сайта Православие България. Инициативата има за цел да насърчи добрата християнска журналистика в България.

Фондация „Покров Богородичен“ е най-голямата българска нестопанска организация, ангажирана с образователни, културни и социални дейности, свързани с православната вяра и църква, a порталът Православие България е сред първите електронни медии у нас, създадени с цел да отразяват християнската тема в съвременното общество.

Въпросът за християнската журналистика е въпрос за медийната идентичност на Църквата. С възстановяване на свободата на вероизповеданията и връщането на религиозния дискурс в българското културно пространство, съществена роля в обществото получиха медиите, като проводници на информация за християнската вяра и живот, за християнската култура, просвета, образование, за политическите събития, свързани с Църквата. Засипван ежедневно от мощни потоци разнообразна информация, често обект на медийни злоупотреби, човекът остава все така крехко и мислещо същество; същество в изпитание. И днес, както във всяка епоха, той търси истината, задава си дълбоки въпроси и се стреми към правилни избори. Много хора в България се обръщат към Църквата и християнската вяра с надеждата да намерят духовна подкрепа, мъдрост и сила за справяне в трудни ситуации. Публикации, свързани с християнството, присъстват не само в църковните, но и в почти всички светски медии у нас. Тези нужди поставят сериозен въпрос за качеството на журналистическата работа. А с развихрянето на пропагандните медийни войни през последните няколко години, поставят с особена острота и въпроса за истинската и лъжливата информация; за медийните манипулации и добросъвестната журналистика, за истината и лъжата.

Парадоксално е, но либерализирането на достъпа до информация, нарастването на информационните обеми и количеството на комуникационните канали, по които тя достига до нас чрез новите технологии, намалява способността ни за самостоятелна и обективна преценка. Фокусът на тази преценка се премества от съдържанието към източника. Когато в днешно време получим нова информация и трябва да решим дали да я приемем или отхвърлим, проучването на източника е един от основните фактори, които определят решението ни. Независимо дали тази информация е от област, в която притежаваме експертиза, или е извън полето на нашата квалификация и опит, източникът е от ключово значение за нейната оценка. Понятия като „репутация“ на източника придобиват ново значение в познавателния процес в нашата информационна епоха. И вече се заговаря за „репутационна епоха“, която идва да замени информационната.

Този подход към информацията определя и отношението към медиите. На трасето между публиките и фактите те са непрекъснато заплашени от криза в доверието, породена от репутацията на източниците, а от друга страна – от опасността да разрушат репутацията на източника и доверието в него поради лошото качество на своята работа. Особено висока е тази отговорност за журналистите и медиите, които заявяват християнски позиции в обществото. Те трябва да внимават по какви въпроси се изказват, доколко компетентни, обективни и верни са посланията им, които, подсилени от авторитета на източника, достигат до некритични публики. И в обратна посока – как качеството на тяхната работа се отразява на авторитета на източника. Дискредитирането на Църквата чрез лоша журналистика е риск, който трудно може да бъде измерен генерално, но негови отделни събития се наблюдават ежедневно.

Християнската вяра и проповед имат отношение към всички аспекти на живота. Църквата е призвана да произвежда „хормона“ на истината в обществения организъм и да предизвиква постоянна реакция. Християнската журналистика е призвана да отразява този процес. Конкурсът “Казвайте истината” ще излъчи и награди най-добрите медийни публикации от български автори за 2021 година по теми, посветени на християнската вяра и живот.

В конкурса могат да участват професионални журналисти и редактори, студенти и ученици, както и автори без предходен опит. Ще бъдат излъчени победители в жанровете “интервю”, “аналитична статия” и “есе”. Ще бъдат разглеждани текстове, публикувани през календарната 2021 г.

Повече за условията за участие, наградите и журито можете да прочетете тук.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Илиана Александрова

Илиана Александрова е юрист, преводач и редактор. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски“. Практикувала е активно в областта на гражданското, административното, търговското и нестопанското право. Има богат опит в книгоиздателска дейност и в управление на проекти на организации с нестопанска цел. Сертифицирана е като медиатор, вписан в регистъра на Министерство на правосъдието, със специализация в търговскоправните и семейни спорове. Административен директор е на фондация „Покров Богородичен“, управител на издателство за православна литература "Омофор" и главен редактор на списание за вяра, история и култура „Свет“.