Една „много конструктивна” среща в Турция

В рамките на Дипломатическия форум в Анталия, министър-председателят Кирил Петков се срещна с президента на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган. И ако въпросната среща да бе отразена от официалните институти на турска страна повече от символично (виж снимка 1), то прессъобщението на Министерски съвет изглежда далеч по-подробно (виж снимка 2). Именно то ни дава представа за темите, които двамата ръководители са обсъдили.

Снимка 1
Снимка 2

От прессъщбението на българското правителство разбираме, че акцентите в разговора са били:

…добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната. Кирил Петков и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата.

И още:

Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул.

Всичко това е чудесно, но дяволът, както знаем, се крие в детайлите. Какъв е проблемът тук?

Първо – очевидно e, че за турската страна срещата с българските им колеги не е била толкова важна, колкото са били тези на Ердоган с албанския министър-председател Еди Рама, провела се ден по-рано, или с президента на Иракски Кюрдистан Ничерван Барзани, осъществена в деня, когато беше срещата и с Кирил Петков.

До такъв извод стигаме, след като за разлика от срещите с албанската и кюрдската делегации, тази с българската е определена като случила се „on the margins” (в рамките на/в кулоарите) на Дипломатическия форум в Анталия. По снимковия материал обаче изглежда, че и трите са проведени при идентични обстоятелства – в рамките на мероприятието. Но въпреки това, именно като проведена „на гърба” на споменатия форум, от турската страна е посочена тази с българския премиер (и тази на Ердоган с неговия колега от Гвинея-Бисау). Подобна конотация например няма, когато от турския президентски пресофис информират за срещата на Ердоган с Йенс Столтенберг, провела се също по времето на Дипломатическия форум в Анталия.

А всичко това означава, че вероятно властимащите в Турция не са приели комуникацията с българските им колеги за особено важна или пълноценна.

Второ  – в рамките на деня, в който турският президент е приел българския премиер, делегацията на домакинстващата страна е преобладаващо една и съща. Тя се състои от вицепрезидента Фуат Октай, директора на Управлението за комуникации на турския държавен глава Фахретин Алтън, директора на Националното разузнаване Хакан Фидан и говорителя на управляващата АКП Йомер Челик. А подобен състав няма нищо общо с темите, които според прессъобщението на българското правителство, са били дискутирани на въпросната среща: икономиката, енергийния сектор, инфраструктурата и отбраната. За да има детайлен, ползотворен и ефективен разговор по тези теми, би било логично от турска страна да присъстват техните министри на търговията, на енергетиката и природните ресурси, на хазната и финансите, съседката ни има и специално ведомство за транспорта и инфраструктурата.

Оттук наистина е трудно да приемем, че срещата на Кирил Петков с Реджеп Таийп Ердоган е била „много конструктивна”. Но това не отменя потребността от сериозно подхождане към дискутираните теми, включително енергийна диверсификация на България, за което Турция продължава да играе важна роля в перспектива.

Вероятно понеже срещата на Кирил Петков с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, провела се също в рамките на Дипломатическия форум в Анталия, не е била „много конструктивна”, затова от Министерски съвет не смятат за нужно да информират съгражданите си.

Излишно е да споменаваме, че българските медии масово отразиха безкритично срещата между Кирил Петков и Реджеп Таийп Ердоган; без желание да влязат в контекста и да си зададат някои въпроси.

Разбира се, всичко това няма значение. Важното е, че според прессъобщението на Министерски съвет:

Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори. 

Разбира се, че Реджеп Таийп Ердоган ще поздрави Кирил Петков за борбата му с корупцията и съдебната реформа. При все, че това е малко като Владимир Путин да те поздрави за положените усилия в защита на свободата на словото. А и турският президент е сметнал да включи в делегацията си двама говорителя (и ПР-и) на коментираната среща, а не министъра на правосъдието.

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Мартин Табаков

Мартин Табаков е магистър по История на философията от СУ „Св. Климент Охридски” и доктор по политически науки от НБУ. Специализираните му интереси са свързани с турската вътрешна и външна политика, както и с процесите в Близкия изток. Автор е на редица аналитични коментари в българските медии. Работил е като съветник към Политическия кабинет на Министъра на външните работи на България.