Разлом, криза или непремерен риск

Вчера, на извънредно заседание на правителството, Кирил Петков обяви, че още утре (бел. ред. – днес) ще бъде гласувана оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. По думите на Петков: „Нито един министър в този кабинет няма право на собствена външна политика, особено по „Фейсбук„. Поводът за искането за отстраняване на Янев, е изказването на военния министър да не се използва думата „война“ в контекста на руската инвазия в Украйна.

Как медиите ни отразиха случващото се?

„Дневник” публикува няколко материала, в които цитираха президента Румен Радев, според когото „Смяната на Янев сега е риск и отговорност на управляващите”, министър-председателя Кирил Петков, и един, в който по-подробно разглеждат причината за тази смяна, както и позициите на коалиционните партньори. Анализ (поне до момента на предаването на тази статия) или изразена позиция от страна на медията –липсваше. Но това направиха „Капитал”, също част от „Икономедиа”, което е достатъчно, за да кажем, че изданията от групата подхождат предпазливо в оценката си, обръщайки внимание на това как поисканата оставка ще се отрази на коалицията.

От „Труд” са публикували позициите на Радев, на Петков, изказването по НОВА ТВ на Ивайло Мирчев от ДБ, позицията на „Възраждане”, на ВМРО, както и позицията на бившия конституционен съдия и депутат Георги Марков.

 „24 часа” най-подробно са отразили исканата оставка, като са дали трибуна на много и различни министри, политици и политолози. Отразили са и два протеста в подкрепа на Стефан Янев. Ако трябва да обобщим вчерашния ден, изхождайки от статиите в медията – всичко, публикувано в понеделник, касае по един или друг начин поисканата от Петков оставка на военния министър. Това е и единствената медия, която към момента на подаване на тази статия, имаше редакционен коментар, който макар да не касаеше пряко Янев, ясно показваше мнението им по темата – „Не бива да има различни послания от различни членове на кабинета.”

В „Сега” също са публикували позицията на Радев, както и изявлението на Петков. Отделят внимание и на думите на Стефан Янев, според когото подобен ход „поставя под риск националната ни сигурност”.

В повечето от другите по-големи онлайн медии – Club Z, Свободна Европа, Офнюз, също липсват анализи и коментари, само дописки.

БНР са отделили по-голямо внимание на случващото се, като са дали думата на редица анализатори и журналисти, сред които Емилия Милчева, която поддържа мнението, че„Премиерът закъсня със смяната на Стефан Янев”, доц. Иво Инджов, който в предаването 12+3, изказа позиция, че „Раздялата със Стефан Янев е неизбежна”, както и политолога Борис Попиванов, според когото „Ходът на Петков за оставка на Янев крие риск в две посоки”.

В „Още от деня” по БНТ, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер беше категоричен, че „Не може министър от правителството да си позволява да води собствена външна политика”, визирайки изказванията на Стефан Янев. Другият гост – Атанас Зафиров (от БСП), който е и  председател наКомисията по отбрана в НС, беше категоричен че „БСП няма да бъде причина за бламирането на правителството”, добавяйки „Окончателното решение за смяната на министъра на отбраната Стефан Янев с проф. Тодор Тагарев ще бъде взето от ПГ на БСП утре” (бел.ред. – днес).

Вицепремиерът Корнелия Нинова беше гост на Цветанка Ризова в „Лице в лице” по бтв. Нинова не пропусна да отбележи, че БСП е против санкциите срещу Русия, след което акцентът падна върху позицията и че „Не трябва да изнасяме оръжие за Украйна”.

Относно Янев, тя каза, че именно той е предложил да има разполагане на войски на НАТО у нас, добавяйки „Г-н Стефан Янев е министър на ПП. Тяхно право е да го излъчат и оттеглят. Сега в БСП ще обсъдим решението за Янев и Тагарев (предложението за нов министър на отбраната)  и ще решим„.

В “Пресечна точка” по Nova гостите се обединиха около мнението, че смяната на Стефан Янев не е изненадваща, защото позицията на България трябва да е единна при подобни кризи. Според историка Тодор Чобанов практиката по света е военните министри да избягват да присъстват в публичното пространство с коментари. Журналистът Георги Милков се съгласи с Чобанов, добавяйки, че „смяната на военния министър е знак, че правителството говори с един глас, защото всеки един разнобой в тази сериозна ситуация, би се изтълкувал неприятно”.

Съдейки по първоначалните им реакции, медиите ни като че ли изчакват развоя на събитията. Единици си позволиха да заемат по-твърда позиция, определяйки случващото се за първи трус в кабинета, а буквално една медия („Сега”) коментира очевидното – нарастващия разлом между президента Румен Радев и министър-председателя Кирил Петков.

Големият въпрос, чийто отрицателен отговор вероятно ще доведе до сериозен конфликт и в самата коалиция, е, ще съумеят ли партньорите да преодолеят политическите пристрастия, поставяйки на преден план интересите на страната ни. Безспорно е, че в тази кризисна ситуация, крамолите между отделните колела в четворното съглашение, ще дестабилизират страната ни.

От друга страна, позицията на Радев налива допълнително масло в огъня. Принципно думите му, че „Смяната на военния министър, в разгара на военна криза в съседство, е риск”, са верни, но в конкретния случай се касае за министър, и то на отбраната, еднолично водещ политика, различаваща се от тази на правителството, чийто член е.

Вероятно Радев, чието назначение е Янев – веднъж като съветник по сигурността, втори и трети път – като премиер в двете служебни правителства, разглежда ситуацията като директен удар по неговата репутация и позиции. Но Радев, който сам обича да се определя като пронатовски генерал, отлично знае, че именно в този момент, не може и не трябва да има никакви колебания в позициите ни, защото България е част от НАТО.

Сега, и то повече от всякога, управляващите ни трябва да имат абсолютен консенсус помежду си, съобразен и с евроатлантическата ни ориентация. И това не е просто формално словосъчетание, а избор, който отдавна вече сме направили. А харесва ли му или не на някого, от всеки избор произтичат и съответните ангажименти.

снимка: Министерски съвет

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.