Продължаваме промяната… с цензура

Едва вчера – няколко дни, след като стана известно, че премиерът Кирил Петков и македонският му колегa Димитър Ковачевски са провели среща по време на Мюнхенската конференция за сигурност, министър-председателят ни най-накрая публикува във фейсбук профила си снимка с Ковачевски.

Доста закъсняла реакция, вероятно поредния неуспешен опит на Петков да замаже гафа си от миналата седмица, при който отново в профила си в социалната мрежа, публикува снимки от срещите си по време на конференцията, на които снимки обаче отсъстваше Ковачевски. Нещо повече, на едната Петков беше с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, като в последствие – след като македонското правителство публикува същата снимка, се оказа, че оригиналът всъщност е с Ковачевски. Който поради някаква причина е бил изрязан от версията на снимката на Петков.

Тази ситуация породи и редица мемета (едно такова следва), както и съвсем резонните въпроси: Кой и защо изряза Димитър Ковачевски?

Мишел от съпротивата

От правителствената информационна служба обявиха, че ще направят проверка и снимките пристигали директно от европейските институции. Министерски съвет се опита да прехвърли отговорността и вината на Брюксел. Самият Петков не коментира директно защо и как Ковачевски е бил изрязан от снимката.

Междувременно от ЕК разсеяха и най-малкото съмнение, че се касае за подадена от тях снимка, на която са само Петков и Блинкен. „Брюксел не е направил снимката на българския премиер Кирил Петков и държавния секретар на САЩ Антани Блинкен.” Това заявиха в официален отговор за Tribune.bg от Аудио-видео центъра на Европейската Комисия.

Така става ясно нещо, за което надали някой е имал особено съмнение – изрязаната снимка е дело на някой от българска страна. По-точно – вероятно на някой от  политичeския кабинет на Петков. Или на самия него…

А отговорът на въпроса защо, се подразбира от текстовете към снимките. В публикацията на Ковачевски акцентът е върху това, че „държавният секретар Блинкен е изразил своята цялостна подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и сподели искреното си желание да ни види заедно в ЕС„. Текстът към публикацията на Петков, част от която е и изрязаната снимка, гласи: „Борбата срещу корумпираните зависи и ще се случи главно с наши собствени сили, но в тази битка участват и нашите партньори. Елиминирането на корупцията е основен приоритет за цялата демократична общност и службите за сигурност. Ще работим заедно, за да се справим с този проблем! Успеем ли да го направим, инвестициите и новите високоплатени работни места ще последват незабавно!”

Съвсем очевидно е, че Кирил Петков се опита да заблуди обществеността. Както за срещата си с Ковачевски, така и за обсъжданите теми. И нито пресцентърът на правителството, нито Петков съобщиха и за срещата с македонския президент Стево Пендаровски, за която научихме от институциите в Скопие.

Но този път медиите у нас бяха единни – без значение от политическите им пристрастия и спонсорите, акцентът навсякъде беше върху „изрязания” македонски министър-председател.

Самият Ковачевски, цитиран от БТА, каза, че приема изявлението от пресслужбата на българското правителство, че става въпрос за непреднамерен пропуск. „Искам да вярвам, че отговорът е коректен и ще продължим и занапред с наистина отличната комуникация, която имаме.“

В интерес на истината обаче, коментарът на правителствената информационна служба гласеше, че „ако фотосът е редактиран, то това може да е станало неволно в пресцентъра на кабинета„, което породи смях. Как неволно се изрязва някой от снимка, явно само от правителствената служба знаят.

А какво можем да очакваме от медиите, когато от самия Министерски съвет цензурират достъпа ни до информация. И този път не са виновни медиите, ах, тези медии, а властта. Властта, която се опита да заблуди цялото българско общество, цензурирайки снимка, за която управляващите се притесниха, че може да породи много въпроси.

Изображение: Facebook

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктория Георгиева

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, завършила е и „Религията в Европа“, профил „Християнство и ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество анализи и коментари в различни медии. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.