„Барселонагейт“ – криминално престъпление или медийна пропаганда?

Зората на „Барселонагейт“ е в далечната 2013-та година.

Публичното начало на аферата беше поставено през 2016-та година с публикация в сайта „Биволъ“, заедно с още няколко подобни пикантерии, включващи гръцки остров и няколко нелепи сюжета, които потънаха незабелязани.

През юли 2018-та беше създадена нарочна фейсбук група по темата – „Да спрем разграбването на България“. Групата, откъдето тръгва скандала, беше скоропостижно закрита преди цялата серия подготвени материали да стане публично достояние. В тези клипове се обяснява фабулата за къща, манекенка, политик и лица, близки и далечни, през които се правят заключения, че няма как това да не е свързано с премиера (по онова време) Бойко Борисов.

През март 2019-та по искане на сдружение „Боец“ сигналът е предаден на полицията на автономна област Каталуния.

През юли 2020-та година в сайта „Афера“ се появиха серия от снимки и видео материали от спалнята на премиера. Материалите веднага бяха разпространени като част от започналата организирана протестна вълна, включваща юмрука на президента, десанта в Росенец и протестът край микрофоните на Отровното трио, финансиран от Васил Божков и още няколко ноторни олигархични и медийни кръга.

През лятото на 2020-та от ПРБ става ясно, че в Испания има назначена проверка по случая. За нея разбираме от испанския сайт „Ел Периодико“.

След дълго затишие, в началото на февруари 2022-ра година, испанските власти връщат информация от случая под формата на справка. Много е важно да се уточни, че това не е доклад, защото такъв се прави към оторизиран подопечен орган, а справка – информация за извършеното проучване и резултатите от него. Никъде в демократичния свят няма служби за сигурност, които пращат доклади на чужди служби за сигурност. Пращат се справки и информация. Или се образуват дела и процеси. Или има искания за действия.

Две седмици по-късно, информация за тази справка се появява в сайта „Медиапул“. Веднага след това тази информация е дословно цитирана от сайта на вестник „Сега”, информацията е тиражирана и в сайта „Дневник“. Премиерът Кирил Петков говори по национална медия по темата. Всичко това се случва само за час и половина в късния следобед на празника на виното и любовта – 14-ти февруари.

След няколко часа информацията претиражира вестник „24 часа“, а после – и много други редакции. Материалът започва с израза „има доказателства, от които може да се предположи“, а нататък е изпълнена с „може да“, „вероятно“, „предполагаемо“, „споменават се“, „все още се чакат резултати от експертизата“, „още от самото начало бе ясно, че“, „не е уличен директно, но показват, че“, „изглежда всичко сочи“, „не може да се предположи как“ и десетки подобни витиевати фрази и изрази.

Интересен момент е, че според вътрешния министър Бойко Рашков справката е изпратена от МВР на МВР, а сайтът „Медиапул“ твърди, че е „получил“ справката от… ДАНС. Извън почудата каква е ролята на ДАНС да разпространяват секретна полицейска справка, остава по-голямата почуда защо за този важен случай и развитие научаваме с половин месец закъснение, и то не от Рашковото МВР, а от медии, които са „получили“ справката. Трябва да се отбележи, че собствениците на сайтовете, които споделят дописката минути преди Кирил Петков публично да съобщи същата в национален ефир, са популярни медийни и финансови донори на части от управляващата коалиция.

Черешката на тортата в тази медийна спекулация е фактът, че в сайта „Ел Периодико“ по тази тема и този сюжет няма никакви последвали публикации. Изглежда испанските колеги не се вълнуват въобще от случай, който уж сами са „подхванали“.

В сайта „Биволъ“ също няма нови публикации по темата. Авторът на първата дописка там в момента вече е в различна редакция – тази на сайта „Бърд“, който има нов, луксозен офис и видимо стабилно финансиране в последната година.

Сайтът „Дневник“ е собственост на Иво Прокопиев, който е неприкрит донор на сегашната управляваща коалиция, както и фактически идеен учредител на партия „Да, България“.

Сайтът „Медиапул“ е собственост на Стояна Георгиева, първи говорител на бившия премиер Иван Костов.

Вестник „Сега“ е собственост на газовия бос и основател на „Овергаз“ Сашо Дончев.

Сдружение „Боец“ е основано от бившия активист и лидер на местна организация на ГЕРБ Георги Георгиев.

Авторите на групата „Да спрем разграбването на България“ имат също медиен бизнес и публикуваха в нови, временни групи още няколко серии подобни пропагандни сюжета, най-известният от които е „Осемте джуджета“.

От изложената фактология не става ясно дали въобще има такъв случай, наричан романтично „Барселонагейт“. От първото появяване в публичното пространство, по случая няма изнесена никаква нова или различна информация. Всички медийни публикации копират, преразказват, украсяват един и същи случай, едни и същи факти, обстоятелства, лица, имена, числа и предполагаеми заключения.

Изображение: НоваТВ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Виктор Димчев

Възпитаник на Класическата гимназия, магистър по история в СУ "Св. Климент Охридски". Фотограф и сценарист, страстен пътешественик, автор на множество документални филми и реклами, снимани из България и по целия свят, излъчвани в редица международни ТВ канали, продуцент на поредицата „Това е България“.