За какво му е на Слави БНТ?

По националната телевизия точат лиги всички. Още десантчиците от гумената лодка се опитаха да вземат властта там. После служебният Минеков. После Стоян Михалев от ДБ „останал с дълбоко съмнение“ за процедурата по избор на генерален директор, а пък колегата му от БСП Александър Симов се възмутил от прекалено честото показване на джипката на Бойко Борисов по БНТ. Но най-горестен от всички е председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов:

„Между двете четения бих желал обосновка [тоест разбивка на ТВ бюджета по тарифи и оферти – б.м.], иначе лично аз ще предложа намаляване на бюджета, защото това са огромни пари. След това при нормално развитие на нещата и при нов генерален директор и при хубав бизнес план и разчет в актуализацията на бюджета може да възстановим тези пари“.

Така казал Тошко Йорданов (лично той!) при обсъждането в Парламента на парите за обществени медии (82.5 млн. за БНТ, 55 млн. за БНР и 10.1 млн. за БТА). Тоест за директор, който не е наш, пари няма да има дори при наличие на „обосновка“. Пари ще има само за наш директор, дори и без „обосновка“. Изобщо, новата власт много обича „нашите хора“, не мога да не си спомня за „нашите хора“ в прокуратурата, за които мечтаеше премиерът Кирил Петков в интервю за „Панорама“ още на 17 декември миналата година: „нашата роля е да сложиме хора в прокуратурата“. Дами и господа, то е ясно, че всяко следващо управление си слага свои хора навсякъде, но някак все още не е прието откровено да се говори за това пред медиите!

Както и да е. Тошко (разбирай Слави) иска час по-скоро нов, свой директор на БНТ. Пък и защо не! Напоследък националната телевизия е в чудесно състояние. Задълженията ѝ намаляха от 43 млн. на 3 млн. Гледаемостта скочи с 25%, а на някои предавания дори до 40%. Според проучване на „Ройтерс“ БНТ продължава да бъде безспорен първенец по доверие на публиката, а това е много важно, защото такива медии сертифицират като истина казаното от другите медии. Има договор с ЮНЕСКО за производство на филми, представящи България в други страни. В електронните платформи изпреварва другите големи телевизии – само президентският дебат е гледан над 1 милион пъти на мобилни устройства, БНТ единствена има свой канал във Вайбър, милиони посещения имат двата ѝ сайта, а това не се лови от пийпълметрията. БНТ произвежда значима продукция, която на чисто комерсиалните телевизии и през ума няма да мине да произведат: филми за Станислав Стратиев, Гена Димитрова, Йоан Кукузел, Петър Увалиев, Захари Жандов, Патриарх Евтимий, братя Мормареви, Илия Бешков, Стефан Цанев, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Блага Димитрова, Стоянка Мутафова, Радой Ралин и много други.

Защо Слави Трифонов час по-скоро иска свой генерален директор на БНТ? Това са два въпроса: защо иска свой и защо го иска час по-скоро. Час по-скоро го иска, защото я камилата, я камиларя; днес сме тук, утре ни няма. А иска да е негов – как така защо! Кой е телевизионерът в Четворната коалиция? На кой коалиционен партньор е редно да се падне телевизията при разпределението на баницата? А в момента, скъпи мои протестиращи и борци за правдини, дето обичате да блокирате мостове с палатки, да пиете бира и да надувате вувузели по площади и булеварди, друго почти не се върши – разпределя се баницата. Без вас, разбира се.

Освен заради това, че ТОЙ е телевизионерът в Четворната коалиция (ПППП, ИТН, БСП и ДБ), за какво ли друго може да му е нужна на Станислав Трифонов БНТ, та е този зор? Една от хипотезите е, че го прави от тщеславие. Трифонов има стар проблем с този грях, така че той не бива да бъде изключван като мотив. Но пък едва ли е само тщеславието. Като лидер на управляваща партия и коалиционен партньор в държавата той има нуждата, не – той има мисията да провежда политики и да налага идеологии. А как по-успешно се налагат идеологии, освен чрез една национална обществена телевизия, призната при това за безспорен лидер по доверие сред всички останали медии? Иначе казано: прави го за власт и влияние, пък и за осъществяване на някои лично свои идеи като, да речем, Балканската космическа програма. Това ли е? Може и да е това, знае ли човек…

Да, може и да е така, но ми се струва, че повече от всичко Слави Трифонов иска БНТ, за да си вкара тутакси няколко продукции през свои външни продуценти. Едно шоу с балет и оркестър, един ежедневен ситком с десетина-петнайсет бона бюджет – смятайте. И всеки ден на власт, без това да е осъществено, си е чиста загуба на пари. Друг е въпросът, че не знаем какви ще бъдат културно-естетическите достойнства на тези продукти. Или още по-лошо: знаем. Но карай да върви – промяната трябва да продължава. Щом Народът, Суверенът, Българинът (оня самотно косматият, дето си го знаете) ни е дал властта, ние пък ще му дадем наши хора за началници на каквото ни видят очите, и наша продукция, дето сварим.

Но мàни всичко! Затова ли протестирахте, бе! Това ли ви е промяната? Това ли ви е царството на справедливостта? Това ли са добрите, дето дойдоха да сменят (и накажат) лошите? Предупреждавахме ви. Всеки път ви предупреждаваме, но всеки път вие настъпвате една и съща историческа мотика и всеки път ни докарвате до главата все по-трагикомични персонажи. Ваша си работа в крайна сметка…

Изображение: БНТ

Последвайте ни във фейсбук:

Сподели:
Default image
Иван Стамболов

До 1994 г. е хоноруван сценарист и продуцент в Националната телевизия, Националното радио и Дарик Радио. През 1994 г. основава собствена компания и се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес предимно в областта на медиите и политическото позициониране. През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писане“. Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция “Култура” на Столична община.